Η Κυβέρνηση απαγόρευσε πώληση προϊόντων που δεν είναι τρόφιμα από τα Super market στο lockdown

Η Κυβέρνηση απαγόρευσε πώληση προϊόντων που δεν είναι τρόφιμα από τα Super market στο lockdown

Υπεγράφη σήμερα το πρωί της Τρίτης από την Κυβέρνηση η απόφαση για την απαγόρευση πώλησης διαρκών αγαθών, όπως ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και  ηλεκτρονικά είδη, παιχνίδια και βιβλία από τα σούπερ μάρκετ, για όσο διάστημα είναι κλειστά τα εμπορικά καταστήματα λόγω lockdown.

Αυτό είχε ανακοινώσει από χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, αφού όπως εξήγησε ο υπουργός, σκοπός είναι να μη δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Ο κ. Γεωργιάδης  ανέφερε ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό παρουσία του προέδρου της ΕΣΕΕ Γιώργου Καρανίκα που έθεσε το σχετικό αίτημα για την απαγόρευση πώλησης από τα σούπερ μάρκετ προϊόντων που δεν είναι πρώτης ανάγκης από τις 5 Νοεμβρίου. Ο κ.Γεωργιάδης έκανε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει το αίτημα να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα βρει τρόπο να στηρίξει το βιβλίο. Ανέφερε ακόμη ότι στο σχέδιο νόμου που θα συζητηθεί την Τρίτη στις αρμόδιες επιτροπής της Βουλής θα υπάρχει διάταξη που δίνει το δικαίωμα στους φορείς των λαϊκών αγορών να επιλεγούν ποιες 6 ήμερες της εβδομάδας θέλουν να δουλέψουν δηλαδή αν θέλουν να έχουν ρεπό Σάββατο η Κυριακή.
Όπως επισημάναμε, η ΕΣΕΕ ήταν αυτή που εδώ και αρκετές ημέρες έθεσε το σχετικό αίτημα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος το έκανε αποδεκτό. Γι’ αυτό και ο Πρόεδρος της Γιώργος Καρανίκας δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για την συγκεκριμένη εξέλιξη τονίζοντας με δήλωση του:

“Η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, μέσα από διάλογο, να ανταποκρίνεται έγκαιρα στα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αφήνει ανοιχτό το παράθυρο της ελπίδας για το μέλλον.  Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την επαναφορά της οικονομίας σε μία – σχετική έστω – κανονικότητα, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Υπ’ αυτή την έννοια ο εμπορικός κόσμος της χώρας εκφράζει την ικανοποίησή του για την γρήγορη αντίδραση του Υπουργείου Ανάπτυξης και προσωπικά του Υπουργού κ. Άδωνη Γεωργιάδη που αποφάσισε, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της ΕΣΕΕ και άλλων φορέων της αγοράς, την αναστολή πώλησης συγκεκριμένων διαρκών προϊόντων από τα σουπερμάρκετ και τις υπεραγορές τροφίμων, για όλη τη διάρκεια του lockdown.

Πρόκειται για μία ηθική αλλά και ουσιαστική δικαίωση των χιλιάδων μικρομεσαίων εμπόρων που «βάζουν πλάτη» και σε αυτή τη φάση του πολέμου ενάντια στην πανδημία. Στη διάρκεια αυτής της επώδυνης διαδρομής έχουμε κρατήσει ανοικτό το δίαυλο επικοινωνίας με τα συναρμόδια Υπουργεία και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, συμβάλλοντας με υπευθυνότητα στην άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας στην κοινωνία και την επιχειρηματικότητα”.

Πανηγυρίζουν Τοψίδης και Επιμελητήρια ΑΜΘ

προσπαθώντας να… οικειοποιηθούν την θετική απόφαση

Κι ενώ η ΕΣΕΕ εδώ και πολλές ημέρες έθεσε το αίτημα στον Πρωθυπουργό με επιστολή της πριν ακόμα ξεκινήσει το lockdown, τα Επιμελητήρια Έβρου και Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αν και το έκαναν δυο ημέρες πριν, με σημερινή τους ανακοίνωση προσπάθησαν να… οικειοποιηθούν την συγκεκριμένη πολύ θετική εξέλιξη για πολλούς επαγγελματίες. Το συνηθίζει άλλωστε κάτι τέτοιο ο Πρόεδρος τους Τάκης Τοψίδης. Η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Έβρου αναφέρει:

“Θετικά ανταποκρίθηκε τελικώς ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στο αίτημα του εμπορικού κόσμου περί μη πώλησης βιομηχανικών ειδών στα supermarkets. Το συγκεκριμένο αίτημα είχε υποστηρίξει σθεναρά το Επιμελητήριο Έβρου καθώς και το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο ΑΜΘ και με ικανοποίηση ακούσαμε τον Υπουργό να υιοθετεί τις δίκαιες θέσεις μας.

«Το να δώσουμε το πλεονέκτημα στα supermarkets για τρεις εβδομάδες -και όσο κρατήσει η καραντίνα ή για όσες καραντίνες γίνουν γιατί έχουμε χάσει το λογαριασμό με όλα αυτά που γίνονται- να πωλούν αυτά τα προϊόντα (εν. τα βιομηχανικά) ενώ οι βασικοί τους ανταγωνιστές είναι κλειστοί με νόμο, αυτό δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα αυτών των επιχειρήσεων», είπε σε συνέντευξή του ο κος Γεωργιάδης κατά την οποία ανακοίνωσε και την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης, που θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μόλις δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (πιθανότατα την Τετάρτη 11/11).

Σχολιάζοντας την θετική εξέλιξη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου και του ΠΕΣΥ ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης δήλωσε: «Πρόκειται για μία κίνηση του Υπουργείου Ανάπτυξης που ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των λιανεμπόρων, το οποίο μάλιστα είχε εκφραστεί ήδη από το προηγούμενο lockdown. Ευελπιστούμε στη συνέχιση της καλής συνεργασίας με την Κυβέρνηση, ώστε ο εμπορικός κόσμος να βγει από την κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερες πληγές».

Σύμφωνα με την απόφαση (ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.71608/09-11-2020 επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές στην Δ1α/Γ.Π.οικ.71342/6.11.2020) ισχύουν πλέον τα εξής:

  • Τα καταστήματα τροφίμων (super market) απαγορεύεται να πωλούν, με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα προϊόντα υπό τους κατωτέρω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων:

α) Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.41,

β) λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.42,

γ) λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.43,

δ) λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.51,

ε) λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.53,

στ) λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα/ ΚΑΔ 47.54,

ζ) λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων των ανταλλακτικών (π.χ. λαμπτήρες), του λιανικού εμπορίου σαρώθρων για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35),

καθώς και του λιανικού εμπορίου σκουπών και βουρτσών για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37)/ΚΑΔ 47.59,

η) λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.61,

θ) λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.65,

ι) λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τα καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43)/ΚΑΔ 47.71 και

ια) λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.72.