Δερμεντζόπουλος σε Παναγιωτόπουλο: Να αυξηθούν τα όρια ηλικίας στην προκήρυξη πρόσληψης ΕΠ.ΟΠ

Ερώτηση προς τον τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, με την οποία ζητάει να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των ηλικιακών ορίων από τα 28 στα 32 έτη στην προκήρυξη πρόσληψης 1.600 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ) που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, κατέθεσε ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος.

Ο κ.Δερμεντζόπουλος που είναι παράλληλα και μέλος στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στην Ερώτηση με τίτλο: «Αύξηση των ορίων ηλικίας στην προκήρυξη των ΕΠ.ΟΠ.» αναφέρε ότι «μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία θα έδινε τη δυνατότητα στις ένοπλες δυνάμεις να αυξήσουν αυτόματα τη δεξαμενή επιλογής των μελλοντικών στελεχών τους». Όπως εξηγεί ο κ. Δερμεντζόπουλος μια ενδεχόμενη αύξηση του ηλικιακού ορίου από τα 28 έτη στα 32 στο διαγωνισμό πρόσληψης Επαγγελματιών Οπλιτών θα έχει διπλό θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. «Αφενός, μεν, θα δώσει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους που επιθυμούσαν να προσληφθούν ως ΕΠ.ΟΠ αλλά δεν μπόρεσαν, λόγω του ότι για πολλά χρόνια δεν είχε πραγματοποιηθεί διαγωνισμός, αφετέρου, δε, θα δώσει τη δυνατότητα σε σημαντικό αριθμό νέων, που ανήκουν στη γενιά που επλήγη περισσότερο από την οικονομική κρίση, να επιδιώξουν την επαγγελματική τους αποκατάσταση παραμένοντας στον τόπο τους και προσφέροντας έμπρακτα στην πατρίδα μας» αναφέρει ο βουλευτής Έβρου.

Σημειώνει δε, πως η ερώτησή του εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς θετικών πρωτοβουλιών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την άμεση ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας  της χώρας μας, εξαιτίας της αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας.

Παρακάτω η ερώτηση του κ. Χρήστου Δερμεντζόπουλου

Προς:

  • τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο  Παναγιωτόπουλο

Θέμα: «Αύξηση των ορίων ηλικίας στην προκήρυξη των ΕΠ.ΟΠ.»

Εξαιτίας της αυξανόμενης Τουρκικής επιθετικότητας, η κυβέρνηση μας έχει εξαγγείλει μια σειρά από πρωτοβουλίες για την άμεση ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας  της χώρας μας. Για την υλοποίηση της παραπάνω πολιτικής απαιτείται τόσο η αγορά σύγχρονων οπλικών συστημάτων, όσο και η πρόσληψη νέου προσωπικού που θα στελεχώσει όλους τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να εξετάσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας την αύξηση των ορίων ηλικίας για όσους επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό πρόσληψης Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ). Μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία θα έδινε τη δυνατότητα στις ένοπλες δυνάμεις να αυξήσουν αυτόματα τη δεξαμενή επιλογής των μελλοντικών στελεχών τους, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτή και υποψηφίους με σημαντικά προσόντα σπουδών και προϋπηρεσίας. Ταυτόχρονα, μια ενδεχόμενη αύξηση των ηλικιακών ορίων θα έχει και ιδιαίτερα θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Αφενός, μεν, θα δώσει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους που επιθυμούσαν να προσληφθούν ως ΕΠ.ΟΠ αλλά δεν μπόρεσαν, λόγω του ότι για πολλά χρόνια δεν είχε πραγματοποιηθεί διαγωνισμός, αφετέρου, δε, θα δώσει τη δυνατότητα σε σημαντικό αριθμό νέων, που ανήκουν στη γενιά που επλήγη περισσότερο από την οικονομική κρίση, να επιδιώξουν την επαγγελματική τους αποκατάσταση παραμένοντας στον τόπο τους και προσφέροντας έμπρακτα στην πατρίδα μας.

Κατόπιν τούτου ερωτάται  ο αρμόδιος  Υπουργός

Προτίθεται να προχωρήσει στην αύξηση των ηλικιακών ορίων από τα 28 στα 32 έτη για τους υποψήφιους επαγγελματίες οπλίτες;

Ο ερωτών  Βουλευτής

Χρήστος Δερμεντζόπουλος