Πουλιλιός: Διπλή “σφαλιάρα” Αποκεντρωμένης, Ελεγκτικού Συνεδρίου – Απορρίφθηκε 4η προσφυγή του για το δρόμο Μ.Δερείου-Γονικού

Πουλιλιός: Διπλή “σφαλιάρα” Αποκεντρωμένης, Ελεγκτικού Συνεδρίου – Απορρίφθηκε 4η προσφυγή του για το δρόμο Μ.Δερείου-Γονικού

Νέα και μάλιστα διπλή “σφαλιάρα” για τον τέως δήμαρχο Σουφλίου Βαγγέλη Πουλιλιό, στο θέμα κατασκευής του δρόμο Μικρού Δερείου-Ρούσσας-Γονικού, την έναρξη των εργασιών του οποίου ο ίδιος και η παράταξη του καθυστερούν επί μήνες με συνεχείς πρόσφυγες.

Η ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ TΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 152 ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ με Πρόεδρο Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στην οποία προσέφυγε ο κ.Πουλιλιός ζητώντας να απορριφθεί η προηγούμενη απόφαση τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Μακεδονίας-Θράκης κ.Ιωάννη Σάββα, ο οποίος απέρριψε προηγούμενη προσφυγή του. Είχαν απορριφθεί άλλες δυο προσφυγές του επί πολλά χρόνια δημάρχου Σουφλίου, από την Αποκεντρωμένη Μακεδονίας-Θράκης, ενώ για το ίδιο θέμα προσφυγή κατέθεσαν και δύο δημοτικοί του σύμβουλοι, οι Καραγιάννης, Καλλιούνης, επικαλούμενοι ότι δεν κατάλαβαν τι είχαν ψηφίσει στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία επίσης απορρίφθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ-ΚΑΛΙΟΥΝΗ 

Για το συγκεκριμένο έργο, την αποκατάσταση του δρόμου Μικρού Δερείου, Ρούσσας-Γονικού μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων, που είναι ζωτικής σημασίας και κεφαλαιώδες για την περιοχή του ορεινού όγκου Σουφλίου, αφού το οδόστρωμα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και επιδεινώθηκε δραματικά μετά την κακοκαιρία τον προηγούμενο Απρίλιο, η παράταξη Πουλιλού κατέθεσε συνολικά ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ και όλες απορρίφθηκαν.  Οι ΤΡΕΙΣ από αυτές κατατέθηκαν από τον ίδιο τον κ.Πουλιλιό, με αποτέλεσμα όλη αυτή η διαδικασία να μπλοκάρει την  έναρξη των εργασιών εδώ και πολλούς μήνες. Αν και η δημοτική αρχή του Παναγιώτη Καλακίκου, με την στήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξασφάλισε πολύ γρήγορα χρηματοδότηση 4,3 εκατομμυρίων ευρώ από την Κυβέρνηση και ενώ οι διαδικασίες… έτρεξαν με γρήγορους ρυθμούς και μέσα σε ένα μήνα σχεδόν εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Εγκρίθηκε το έργο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Αυτό κατέστη δυνατό λόγω και της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει κηρυχτεί η περιοχή μετά από αίτηση του δημάρχου Παναγιώτη Καλακίκου. Θα μπορούσαν λοιπόν να ξεκινήσουν τα έργα και μέσα στο καλοκαίρι και τώρα τέλη Νοεμβρίου να είναι έτοιμο το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου. Ο τέως δήμαρχος Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός και η παράταξη του ξεκίνησαν όμως σειρά προσφύγων καθυστερώντας την εξέλιξη, όμως όλες απορρίφθηκαν από την Αποκεντρωμένη Μακεδονίας-Θράκης, με πιο πρόσφατη την τελευταία από την Επιτροπή του άρθρου 152. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες ήρθε και το δεύτερο “χαστούκι” από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που είναι αρμόδια κρατική αρχή να ελέγχει τις συμβάσεις και όλες τις διαδικασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΠΟΥΛΙΛΙΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ 

Ενέκρινε λοιπόν όλες τις διαδικασίες που ακολούθησε η δημοτική αρχή του Παναγιώτη Καλακίκου και έδωσε το “πράσινο φως” να υπογραφούν οι συμβάσεις και να ξεκινήσουν τα έργα. Παρά τα συνεχή εμπόδια και τις καθυστερήσεις που προκαλεί ο κ.Πουλιλιός, ο οποίος είτε φαίνεται δεν μπορεί να χωνέψει ότι μετά από 29 χρόνια πρόεδρος και δήμαρχος έχασε την εξουσία ή θέλει να “τιμωρήσει” τους δημότες επειδή δεν τον ξαναέβγαλαν Δήμαρχο Σουφλίου. Το επισημαίνουμε αυτό, γιατί υπάρχουν οι επιστολές των κατοίκων των χωριών του ορεινού όγκου Σουφλίου, με τη δραματική έκκληση τους να προχωρήσουν άμεσα τα έργα, γιατί ειδικά τώρα το χειμώνα το πρόβλημα θα είναι μεγάλο.

Η Επιτροπή του άρθρου 152 που έχει όπως είπαμε επικεφαλής Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι εξέτασε:

Προσφυγή του Ευάγγελου Πουλιλιού του Δημητρίου κατά της υπ΄ αριθμ. 14843/1-10-20 απόφασης του Συντονιστή της Α.Δ.Μ.Θ.
Eνώπιον της Επιτροπής, εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Πουλιλιός, ο οποίος, αφού ανέπτυξε προφορικά τις απόψεις του , αποχώρησε.

1) Ισχυρίζεται ο προσφεύγων ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σουφλίου κατά τη συνεδρίαση της 13.07.2020 ήταν παράτυπη διότι η χρηματοδότηση του Υπουργείου Ανάπτυξης ΣΑΕΠ 831 με αριθμό απόφασης 52061 25.05.2020, 4.345.000,00 ευρώ αφορούσε ένα έργο «Επείγουσες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της βατότητας της διαδημοτικής οδού Μικρό Δέρειο Ρούσσα Γονικό μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα». Ωστόσο η Δημοτική Αρχή κατάτμησε το έργο αυτό σε δύο (2)υποέργα, 2.305.000,000 ευρώ, Μικρό Δέρειο-Ρούσσα και 2.040.000,000 ευρώ για Ρούσσα-Γονικό, προσθέτοντας στο τέλος της ΣΑΕΠ αφενός στο πρώτο υποέργο τις λέξεις Μικρό Δέρειο-Ρούσσα και στο δεύτερο υποέργο Ρούσσα-Γονικό και ότι η κατάτμηση του έργου έλαβε χώρα την 20.08.2020 με έγκριση του Περιφερειάρχη.

Ο ισχυρισμός αυτός είναι απορριπτέος ως αβάσιμος διότι αφενός η εκτιμώμενη αξία των συμβάσεων, χωρίς ΦΠΑ, των δύο υποέργων ανέρχεται σε ποσά που υπερβαίνουν κατά πολύ το όριο της απευθείας ανάθεσης οπότε δεν συντρέχει περίπτωση τεχνητής κατάτμησης της σύμβασης αφετέρου ο ως άνω ισχυρισμός στηρίζεται στην εσφαλμένη προϋπόθεση ότι η έγκριση του έργου και των υποέργων του έγινε με το υπ΄αριθμ. πρωτ. 124744/1850/20.08.2020 έγγραφο του Περιφερειάρχη ΑΜΘ ενώ η απόφαση έγκρισης, πραγματοποιήθηκε με :

α) την απόφαση με αριθμό 888 και αριθ. πρωτ. 52061/25.05.2020 του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και β)την τροποποίηση 0 της ΣΑΕΠ-831 η οποία εγκρίθηκε με το αριθμ. πρωτ. 82125/31.07.2020 έγγραφο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (βλ. σχετ. του π΄αριθμ. 136718/1981/11.09.2020 έγγραφο της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης).
2) Με το δεύτερο ισχυρισμό της κρινόμενης προσφυγής του ισχυρίζεται ο προσφεύγων ότι με τις υπ΄αριθμ.111/2020 και 112/2020 αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σουφλίου επιλέχθηκαν εταιρείες  οι προσφορές των οποίων δεν ήταν οι πιο συμφέρουσας αναφορικά με το προσφερόμενο εκ μέρους τους ποσοστό έκπτωσης και ότι οι ενέργειες αυτές ήταν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον καθότι για αναιτιολόγητους και ασαφείς λόγους η πρόσκληση περιορίστηκε σε λίγους αριθμητικά συμμετέχοντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Σουφλί: Απάντηση-καταπέλτης του δημάρχου Παναγιώτη Καλακίκου, στην ανακοίνωση και τις συνεχείς προφυγές Πουλιλιού

Ο ισχυρισμός αυτός είναι απορριπτέος ως απαράδεκτος διότι, όπως ορθά επισημαίνει ο Συντονιστής της ΑΔΜΘ,
βάλλει κατά των υπ΄αριθμ. 111 και 112/2020 αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σουφλίου και όχι κατά των υπ΄αριθμ. 121 και 122/2020 αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής οι οποίες αποτελούν τις προσβαλλόμενες εν προκειμένω πράξεις.

H Επιτροπή, αφού άκουσε την εισήγηση, μελέτησε τα στοιχεία του σχηματισθέντος φακέλου, μετά από διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών και αφού σκέφθηκε κατά Νόμο
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ομόφωνα τα εξής:
Την απόρριψη της με αριθμ. πρωτ. 101/02-11-2020 προσφυγής του Ευάγγελου Πουλιλιού του Δημητρίου κατά της με αριθμ. πρωτ. 14843/01-10-2020 απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης σύμφωνα με τις σκέψεις που εκτέθηκαν στην ανωτέρω εισήγηση και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΥΓΕΙΑ

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΠΟΥΛΙΛΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΡΘΡΟΥ 152