Δερμεντζόπουλος σε Χρυσοχοίδη, Χαρδαλιά: Ανοίξτε Ορμένιο, Νυμφαία, για επιστροφή απ’ τη Βουλγαρία των Ελλήνων φοιτητών

Δερμεντζόπουλος σε Χρυσοχοίδη, Χαρδαλιά: Ανοίξτε Ορμένιο, Νυμφαία, για επιστροφή απ’ τη Βουλγαρία των Ελλήνων φοιτητών

Επιστολή στον  Υπουργό   Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και  τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά, απέστειλε ο Βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας  Χρήστος Δερμεντζόπουλος, σχετική με το άνοιγμα των Συνοριακών Σταθμών Ορμενίου και Νυμφαίας.

Το θέμα αφορά την επιστροφή στην Ελλάδα των φοιτητών που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Βουλγαρίας και θέλουν να έρθουν για τις γιορτές στις οικογένειες τους. Η επιστολή του κ.,Δερμεντζόπουλου αναφέρει:

Αθήνα, 02.12.2020
Προς:
Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά
Θέμα: «Άνοιγμα των Συνοριακών Σταθμών Ορμενίου και Νυμφαίας για την επιστροφή στην Ελλάδα των φοιτητών που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Βουλγαρίας.»
Εξαιτίας της μεγάλης έξαρσης της πανδημίας στις γειτονικές Βαλκανικές χώρες και με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση προχώρησε έγκαιρα στην απαγόρευση διέλευσης πολιτών από τους συνοριακούς σταθμούς Ορμενίου και Νυμφαίας.

Η παραπάνω απόφαση ωστόσο δημιουργεί σήμερα σημαντικά προβλήματα στους πολυάριθμους φοιτητές με καταγωγή από τον Έβρο, που σπουδάζουν στη Βουλγαρία και επιθυμούν να επιστρέψουν ενόψει των εορτών στην Ελλάδα.


Με την υπάρχουσα κατάσταση η είσοδος των φοιτητών στη χώρα μας μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από το Συνοριακό Σταθμό του Προμαχώνα, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι να διανύσουν μια αρκετά μεγάλη απόσταση έτσι ώστε να φτάσουν στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Το γεγονός αυτό επιβαρύνει με πρόσθετο
οικονομικό κόστος τους ίδιους και τις οικογένειες τους, ενώ ταυτόχρονα θέτει σε κίνδυνο και την υγεία τους, καθώς η μεταφορά τους από τον Προμαχώνα προς τον Έβρο γίνεται κατά κύριο λόγο με λεωφορεία και υπό συνθήκες πιθανού συνωστισμού.
Η επίλυση του παραπάνω προβλήματος μπορεί να επιτευχθεί με το άνοιγμα για τους φοιτητές των συνοριακών σταθμών Ορμενίου και Νυμφαίας κατά την περίοδο των εορτών. Ταυτόχρονα για την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας θα πρέπει να απαιτηθεί από τους ενδιαφερόμενους η αυστηρή τήρηση όλων των αναγκαίων υγειονομικών πρωτοκόλλων (για παράδειγμα τη διενέργεια αρνητικού τεστ PCR 72 ωρών), καθώς και την υποχρεωτική προσκόμιση βεβαίωσης σπουδών από το πανεπιστήμιο στο οποίο φοιτούν.
Με εκτίμηση,
Χρήστος Δερμεντζόπουλος
Βουλευτής Έβρου