Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς»: Με μία δόση μπαίνουν ξανά στις 120, όσοι έχασαν την ρύθμιση

Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς»: Με μία δόση μπαίνουν ξανά στις 120, όσοι έχασαν την ρύθμιση

Με την πληρωμή μίας μόνον δόσης τον Δεκέμβριο –και όχι δύο- θα μπορέσουν τελικά να ενταχθούν ξανά στις 120 δόσεις όσοι έχασαν την ρύθμιση από τον περασμένο Μάρτιο έως και τον Νοέμβριο.


Παρά τη σύγχυση που προκλήθηκε από το γεγονός ότι δεν πήρε τελικά παράταση η πληρωμή της δόσεως Νοεμβρίου, όσοι την περίμεναν θα βγουν ωφελημένοι τελικώς, αφού δεν θα πληρώσουν διπλή δόση (Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου) μέσα στον ίδιο μήνα. Το υπουργείο Οικονομικών “χαρίζει” την πληρωμή της δόσης του Νοεμβρίου τον Δεκέμβριο. Και η οφειλή αυτή, μαζί με όσες δόσεις έχουν μείνει ως τώρα απλήρωτες, δεν θα επιβαρύνουν τους επόμενους μήνες , αλλά θα μεταφερθούν σαν έξτρα δόσεις πέραν των 100 ή 120 που έχουν συνομολογήσει με την εφορία.

Η τροπολογία όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος -εξαιτίας και των τεχνικών προβλημάτων που αντιμετώπισε η ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ– προβλέπει ότι:


– αναβιώνουν τα ευεργετήματα και γλιτώνουν τις κατασχέσεις όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση, αρκεί να πληρώσουν μία μόνον δόση για τον μήνα Δεκέμβριο, έως το τέλος του μηνός.

– το υπουργείο Οικονομικών προσφέρει επιπλέον ένα μήνα πίστωση χρόνου, στη διορία η οποία έληξε 30 Νοεμβρίου, για όσους έχασαν την ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων.
– καλύπτει όσους δεν πλήρωσαν τις δόσεις των ρυθμίσεων από Μάρτιο μέχρι και τον Νοέμβριο.
Με τα νέα δεδομένα, δεν χρειάζεται να πληρώσει τελικά την δόση Νοεμβρίου, για να ενταχθεί κάποιος ξανά στη ρύθμιση που έχασε. Η πληρωμή της αναβάλλεται και αυτή στο τέλος της ρύθμισης, παρότι απαιτείτο αρχικά να πληρωθεί έως την περασμένη Δευτέρα προκειμένου να μπει κάποιος στη ρύθμιση.
Με βάση την διάταξη αυτή, θα μπορέσουν να ενταχθούν ξανά στις 100 ή 120 δόσεις χιλιάδες φορολογούμενοι που έχασαν τη ρύθμιση λόγω Κορωνοϊού. Εκτιμάται ότι σε περίπου δέκα ημέρες θα είναι όλα έτοιμα για να κάνουν αιτήσεις και πληρωμές στην πλατφόρμα που θα ανοίξει στην ΑΑΔΕ.

Έτσι φορολογούμενοι που είχαν ήδη παρατήσει την ρύθμιση επειδή έχασαν δόσεις από τον Μάρτιο και μετά, θα έχουν πλέον χρόνο 1 μήνα περιθώριο για να προετοιμαστούν και να μπορέσουν να καταβάλουν την δόση Δεκεμβρίου σε 4 εβδομάδες από σήμερα, ώστε να υπαχθούν ξανά στο πρόγραμμα τμηματικής διευκόλυνσης και να πληρώνουν κάθε μήνα μετά την δόση τους, σαν να μην είχαν απωλέσει καν την ρύθμιση.
Ευεργετήματα από τη συμμόρφωση των οφειλετών
Η αξιοποίηση της νέας ρύθμισης θα παρέχει τα ακόλουθα ευεργετήματα:
α) Σβήνουν τα πρόστιμα, επανέρχονται οι εκπτώσεις
Η συμμετοχή επαναφέρει τις εκπτώσεις 10% και άνω ανάλογα με το πρόγραμμα δόσεων που έχει επιλεγεί.
β) Μη λήψη αναγκαστικών μέτρων
Για οφειλές που έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης και ο οφειλέτης τηρεί τους όρους αυτού, εφόσον έχει ελεγχθεί η συνδρομή των ουσιαστικών προϋποθέσεων υπαγωγής και διατήρησής τους, αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων και απαιτήσεων.
γ) Αποδέσμευση μελλοντικών απαιτήσεων επί κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων
Εξαιρετικά κατά το χρονικό διάστημα ισχύος της ρύθμισης, περιορίζονται οι συνέπειες των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στα χέρια παντός τρίτου, υπό την έννοια της αποδέσμευσης και απόδοσης κατά νόμο των μελλοντικών απαιτήσεων, και εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
(i) έχει εξοφληθεί τουλάχιστον η πρώτη δόση της ρύθμισης ή έχει καταβληθεί η προκαταβολή,
(ii) η κατάσχεση αφορά αποκλειστικά χρέη που έχουν ρυθμιστεί κατά τις διατάξεις των άρθρων 98 έως 109 του ν. 4611/2019, όπως ισχύει, και δεν περιλαμβάνει άλλα χρέη που δεν ρυθμίζονται κατά τις διατάξεις αυτές.

Πηγή: protothema.gr