Υπόθεση κατασκοπείας υπέρ Τουρκίας: Πως προσλήφθηκε στο πλοίο της SAOS Ferries ο Θρακιώτης μάγειρας που συνελήφθη

Υπόθεση κατασκοπείας υπέρ Τουρκίας: Πως προσλήφθηκε στο πλοίο της SAOS Ferries ο Θρακιώτης μάγειρας που συνελήφθη

Είχε υποβάλλει αίτηση να εργαστεί ως μάγειρας στα πλοία της SAOS Ferries του Φώτη Μανούση, πριν ακόμα αυτή αναλάβει δρομολόγια στα Δωδεκάνησα και όταν εξυπηρετούσε την γραμμή Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη, ο 56χρονος Έλληνας μουσουλμάνος από χωριό της Ροδόπης, που συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της Τουρκίας σε Καστελόριζο και Ρόδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, ο 56χρονος που είναι από χωριό του δήμου Μαρώνειας-Σαππών Ροδόπης, τον οποίο βλέπετε στην φωτογραφία να σερβίρει τους κατοίκους του Καστελόριζου στις 13 Σεπτεμβρίου, στην δεξίωση που παρέθεσε στο πλοίο η ναυτιλιακή εταιρεία για την επέτειο της απελευθέρωσης του Καστελόριζου, δούλεψε ως μάγειρας σε ποντοπόρα πλοία για πολλά χρόνια. Όταν λοιπόν ακόμα το πλοίο “ΣΤΑΥΡΟΣ” τώρα και πρώην ΣΑΟΣ ΙΙ εξυπηρετούσε τα δρομολόγια Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, αν και σε αυτά δεν προβλέπεται μάγειρας στο πλήρωμα λόγω της μικρής απόστασης, επειδή υπήρχε πιθανότητα να αναλάβει την γραμμή προς το Λαύριο, όπου και πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει μάγειρας στο πλήρωμα, είχε υποβάλλει αίτηση πολύ πριν το 2019.
Όταν λοιπόν πέρυσι η SAOS Ferries ανέλαβε την άγονη γραμμή στα Δωδεκάνησα, στην οποία υπάρχει και το δρομολόγιο Ρόδος-Καστελόριζο, ρωτήθηκε από τους υπεύθυνους της εταιρείας αν τον ενδιαφέρει να δουλέψει εκεί. Αυτός απάντησε θετικά και προσλήφθηκε, όπως συνέχισαν και αρκετοί από όσους δούλευαν ήδη στο “ΣΤΑΥΡΟΣ” (πρώην ΣΑΟΣ ΙΙ) και είναι από τον Έβρο ή την περιοχή γενικότερα και το ακολούθησαν στα Δωδεκάνησα, μια και ο κ.Μανούσης πρότεινε σε όλους αν ήθελαν να συνεχίσουν ότι θα έχουν προτεραιότητα ως πλήρωμα.
Το πληροφορήθηκε λοιπόν αυτό ο συντοπίτης του Γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου της Ρόδου, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Σώστης του νομού Ροδόπης και τον “στρατολόγησε”. Του είχε αναθέσει να φωτογραφίζει τη διάταξη των στρατιωτικών πλοίων, της φρουράς αλλά και των στρατοπέδων. Επίσης ενημέρωνε για τον αριθμό των στρατιωτών που μεταφέρονταν με το πλοίο προς το Καστελόριζο, για να αναλάβουν την φρούρηση του ακριτικού νησιού, σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν αστυνομία αλλά και ΕΥΠ που ασχολήθηκαν μήνες με την υπόθεση.
Ενημερώθηκε από το καλοκαίρι η εταιρεία
και συνεργάστηκε άριστα με τις Αρχές 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, η εταιρεία SAOS Ferries και ο ιδιοκτήτης Φώτης Μανούσης ενημερώθηκαν κάτω από άκρα μυστικότητα από τον περασμένο Αύγουστο για την υπόθεση κατασκοπείας και τον ρόλο που “έπαιζε” ο συγκεκριμένος μάγειρας. Συνεργάστηκαν άριστα μάλιστα με τις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να προχωρήσουν οι έρευνες και να εξακριβωθεί ο ρόλος του συγκεκριμένου 56χρονου μάγειρα από χωριό του δήμου Μαρώνειας-Σαπών της Ροδόπης, αλλά και του Γραμματέα του Τουρκικού προξενείου Ρόδου. Αυτός άλλωστε είναι… παλιός γνώριμος των Αρχών Ασφαλείας, αφού εξέφραζε δημόσια απόψεις υπέρ της “Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης” και μέσα από την σελίδα του στο facebook.
Έτσι προχθές Σάββατο συνελήφθη από τους αστυνομικούς, ομολόγησε ότι έδινε πληροφορίες και φωτογραφίες στον συντοπίτη του Γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου που επίσης συνελήφθη και χθες αργά το βράδυ εκδόθηκε η επίσημη ανακοίνωση της Ελληνική Αστυνομία που αναφέρει ότι: “Από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο Ελλήνων  για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (περί κατασκοπείας) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.
Ποιες ποινές προβλέπονται για κατασκοπεία
Με αφορμή την υπόθεση κατασκοπείας που είδε το φως της δημοσιότητας το Σάββατο, όπου φέρεται να εμπλέκονται οι δύο Ροδοπίτες, αξίζει να ανατρέξουμε στον Ποινικό Κώδικα για να αναζητήσουμε τις ποινές που προβλέπονται στο άρθρο 148 για το εν λόγω αδίκημα.
Η πρώτη παράγραφος του συγκεκριμένου άρθρου αναφέρει: “Όποιος παράνομα πετυχαίνει να περιέλθει στην κατοχή ή στη γνώση του κρατικό απόρρητο, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή”.
Μεγαλύτερες ποινές προβλέπει η δεύτερη παράγραφος, για την περίπτωση που το κρατικό απόρρητο διαβιβαστεί σε άλλον ή ανακοινωθεί δημόσια. Συγκεκριμένα, αναφέρεται: “Αν όμως ο υπαίτιος ενήργησε με σκοπό να χρησιμοποιήσει το κρατικό απόρρητο για να το διαβιβάσει σε άλλον ή να το ανακοινώσει δημόσια, με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη, και αν η πράξη έγινε σε καιρό πολέμου, κάθειρξη (έως 20 χρόνια)”.
Να επισημάνουμε ακόμα, ότι ο Θρακιώτης μουσουλμάνος που εργάζεται ως Γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου Ρόδου, δεν καλύπτεται από διπλωματική ασυλία για να αποφύγει την φυλάκιση στην Ελλάδα, αφού είναι επιτόπιο προσωπικό και δεν ισχύουν όσα καλύπτουν νομικά τους διπλωμάτες οι οποίοι εργάζονται σε ξένη χώρα.