Ορεστιάδα-Γκουγκουσκίδου για Προϋπολογισμό 2021: “Αυξάνονται αντί να μειώνονται τα δημοτικά τέλη – Πάρτι απ’ ευθείας αναθέσεων”

Ορεστιάδα-Γκουγκουσκίδου για Προϋπολογισμό 2021: “Αυξάνονται αντί να μειώνονται τα δημοτικά τέλη – Πάρτι απ’ ευθείας αναθέσεων”

-Για την ίδια εργασία ο δήμος Ορεστιάδας πληρώνει 12.500 ευρώ και ο δήμος Αλεξανδρούπολης 3.819 ευρώ!!!

Στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα 16-12-2020, για την έγκριση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021, η Δημοτική Παράταξη “ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ | ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ  καταψήφισε τον προτεινόμενο προϋπολογισμό και κάλεσε τη δημοτική αρχή να φέρει έναν προϋπολογισμό προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κοινωνίας.

Η επικεφαλής Μαρία Γκουγκουσκίδου σε γραπτή της εισήγηση αναφέρθηκε τόσο στα έσοδα όσο και στα έξοδα του προϋπολογισμού. Ειδικότερα:

– Ζήτησε στα έσοδα την οριζόντια μείωση των Δημοτικών τελών κατά το ποσό που θα εισπράξει ο Δήμος από τους δημότες που δήλωσαν τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα, σε εφαρμογή του ν. 4647/2019. Αλλά και μείωση των δημοτικών τελών σε επαγγελματίες, οικογένειες με ένα μέλος ΑΜΕΑ και οικογένειες χωρίς ή με εισόδημα κάτω απ’ το όριο της φτώχειας.

– Στον πίνακα των εξόδων διαφώνησε:

α) με τη μείωση του προϋπολογισμού της Τεχνικής Υπηρεσίας κατά 2.000.000 ευρώ, που σημαίνει λιγότερα έργα.

β) με τη μείωση των κονδυλίων για δράσεις Κοινωνικής Πολιτικής και καυτηρίασε την πρόθεση της δημοτικής αρχής να δαπανήσει το ευτελές ποσό των 22.218 ευρώ για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

γ) με τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων που ευνοούν τους ημετέρους και χαρακτηριστικά καλεί τον δήμαρχο να βάλει τέλος στο «Πάρτι των Απευθείας Αναθέσεων».

δ) με την επιχορήγηση κατά 400.000 ευρώ της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης, εφόσον τα λεφτά πηγαίνουν σε επώνυμους καλλιτέχνες.

– Ζήτησε:

α) την αύξηση του κονδυλίου για την επιμόρφωση του προσωπικού του Δήμου, χαρακτηρίζοντας υποτιμητικό το προτεινόμενο ποσό των 1.000 ευρώ.

β) να δημοσιοποιηθούν τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά μέσα που εισέπραξαν απ’ τον Δήμο το τρέχον οικονομικό έτος το ποσό των 35.000 ευρώ για συνδρομές και δημοσιεύσεις.

γ) να αυξηθεί το αποθεματικό των 417,06 ευρώ σε ένα μεγαλύτερο ώστε  να μπορεί ο Δήμος να ανταποκριθεί σε έκτακτα γεγονότα.

δ) την αύξηση του προτεινόμενου κονδυλίου των 99.200 ευρώ για την αγροτική οδοποιία, η οποία είναι σε τραγική κατάσταση.

Τέλος επανέφερε ένα θέμα που και πέρυσι στην αντίστοιχη συνεδρίαση έθεσε υπόψη του δημάρχου και φυσικά αυτός αδιαφόρησε. Ο Δήμος Ορεστιάδας ξοδεύει για την εργασία του ελέγχου από ορκωτούς ελεγκτές 12.500 ευρώ, ενώ ο Δήμος Αλεξανδρούπολης για την ίδια ακριβώς εργασία ξοδεύει 3.819 ευρώ και κάλεσε τον δήμαρχο να προστατεύει τα χρήματα των δημοτών.

Ακολουθεί ολόκληρη η εισήγηση της κ. Γκουγκουσκίδου

«Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Η σημερινή συνεδρίαση είναι μια ξεχωριστή, με ιδιαίτερη σημασία, συνεδρίαση. Συζητάμε σήμερα, όχι μόνο για νούμερα, τα έσοδα δηλαδή και τα έξοδα. Συζητάμε για τις προτεραιότητες που τίθενται από όλους μας και ιδίως από τη δημοτική αρχή, συζητάμε για τα προβλήματα που παίρνουν σειρά και δεν μπορούν να περιμένουν, συζητάμε για τον τρόπο που διαχειρίζεται η διοίκηση τα χρήματα των δημοτών, ώστε και το τελευταίο ευρώ να πιάνει τόπο.

Η δεκαετής οικονομική κρίση που προηγήθηκε, αλλά και η υγειονομική κρίση που βιώνουμε, δημιούργησαν πολλά προβλήματα στην ελληνική αλλά και στην τοπική κοινωνία. Δύο από αυτά ξεχωρίζουν.

1ον: Η βαθιά ανθρωπιστική κρίση που γονάτισε μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας και οι “άνθρωποι δεν τα βγάζουν πέρα πλέον” και

2ον: Η ανάγκη να αυξηθεί η ρευστότητα στους επαγγελματίες, που έχουν πλέον λυγίσει απ’ την αναδουλειά και την τεράστια μείωση του κύκλου εργασιών.

Όλοι οι φορείς, κυβέρνηση, περιφερειακές και τοπικές αρχές, υπηρετούν, καθένας από τον θεσμικό του ρόλο και τις δυνατότητες που έχει, τον διπλό στόχο: Να στηρίξουν τους αδύναμους της κοινωνίας και τους επαγγελματίες.

Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός για το Οικονομικό Έτος 2021 δεν έχουμε πειστεί ότι εξυπηρετεί στόχους για το ξεπέρασμα της ανθρωπιστικής κρίσης και τη στήριξη των επαγγελματιών.

Πιο συγκεκριμένα:

Στον πίνακα των εσόδων και στον λογαριασμό “έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα” προϋπολογίζετε ότι θα εισπράξετε, όπως και πέρυσι, 2.090.000 ευρώ.

Με τον νόμο 4647/2019 είναι σίγουρο ότι θα εισπράξετε μέσα στο 2021 ένα επιπλέον ποσό, σημαντικό ποσό. Είναι ο νόμος που υποχρεώνει τους πολίτες να δηλώσουν τα επιπλέον τετραγωνικά στις οικίες και στις επαγγελματικές έδρες.

Γι’ αυτό το επιπλέον ποσό δεν είπατε τίποτα, έστω και εκτός προϋπολογισμού. Ως ενημέρωση, ως δέσμευση.

Τι προτίθεστε να κάνετε με το ποσό αυτό;

Εμείς προτείνουμε τη μείωση των δημοτικών τελών που προϋπολογίζετε, δηλαδή το ποσό των 2.090.000 ευρώ, κατά το ποσό που θα εισπραχθεί από την εφαρμογή του ν. 4647/2019. Η μείωση αυτή να είναι οριζόντια, να αφορά όλους.

Επιπλέον, σταθεροί στις θέσεις μας, προτείνουμε όπως και πέρυσι:

  • Μείωση των δημοτικών τελών στους επαγγελματίες
  • Μείωση των δημοτικών τελών στις οικογένειες που έχουν ένα μέλος ΑΜΕΑ
  • Γενναία μείωση των δημοτικών τελών στις οικογένειες χωρίς εισόδημα ή με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο Δήμος πρέπει να φανεί ότι κατανοεί τις δυσκολίες της κοινωνίας, ότι στηρίζει τους δημότες σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Λέτε ότι τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά και δεν μπορούν να μειωθούν. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι μπορούν να μειωθούν, όπως άλλωστε τα μειώνουν δεκάδες Δήμοι σε όλη τη χώρα.

Στον πίνακα των εξόδων έχουμε να παρατηρήσουμε:

1ον: Μας προβληματίζει η μείωση του προϋπολογισμού της Τεχνικής Υπηρεσίας, ΚΩΔ. 2.30, κατά περίπου 2.000.000 ευρώ. Σε μια περίοδο που τρέχουν εθνικά, ευρωπαϊκά και περιφερειακά προγράμματα περιορίζετε το πρόγραμμα έργων.

2ον: Θα περίμενε κανείς αύξηση των κονδυλίων για δράσεις Κοινωνικής Πολιτικής, ΚΩΔ. 2.15.

Η φαινομενική αύξηση που εγγράφετε έχει να κάνει με τη μισθοδοσία του προσωπικού “Βοήθεια στο σπίτι”. Οι δημότες όμως θα περίμεναν λειτουργικές και άμεσες παρεμβάσεις με αύξηση των δαπανών για τη στήριξη της κοινωνίας.

Αντί αυτού για “προμήθεια ειδών παντοπωλείου για το Κοινωνικό Παντοπωλείο” προτείνετε δαπάνη 22.218 ευρώ. Με το ποσό αυτό δείχνετε το Κοινωνικό Πρόσωπο του Δήμου;

3ον: Και μ’ αυτόν τον προϋπολογισμό ετοιμάζεστε για “ΠΑΡΤΙ ΤΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ”.

Αναφέρω σχετικές δαπάνες που κάνετε κατάτμηση στο όριο των απευθείας αναθέσεων:

  • προμήθεια αστικού εξοπλισμού: 4 φορές από 24.800 ευρώ.
  • προμήθεια οικοδομικών υλικών: 4 φορές από 24.800 ευρώ.
  • προμήθεια χρωμάτων: 4 φορές από 24.800 ευρώ.
  • προμήθεια ασφαλτικού μίγματος: 4 φορές από 24.800 ευρώ.
  • προμήθεια θερμοϋδραυλικού υλικού: 4 φορές με ποσά στα όρια απευθείας ανάθεσης
  • συντήρηση νεκροταφείων: 4 φορές από 24.800 ευρώ.

Και πολλά άλλα αγαθά και υπηρεσίες που σχεδιάζετε να αποκτήσετε με τη μέθοδο της απευθείας ανάθεσης.

Γιατί δεν κάνετε έναν διαγωνισμό για κάθε είδος δαπάνης; γιατί κάνετε κατάτμηση;

Προχωρήστε σε διαγωνισμούς για να δείξετε ότι στηρίζετε τη διαφάνεια, ότι στηρίζετε όλους τους επαγγελματίες και όχι μόνο τους ημέτερους.

4ον: Έχετε προϋπολογίσει “δαπάνες επιμόρφωσης προσωπικού και συμμετοχής σε συνέδρια και σεμινάρια” 1.000 ευρώ. Για έναν τόσο σημαντικό τομέα, που αφορά την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων από τα στελέχη μας, είναι υποτιμητικό το χιλιάρικο.

5ον: Στον κωδικό “συνδρομές σε εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά μέσα” δαπανήσατε 13.000 ευρώ και στον κωδικό “έξοδα λοιπών δημοσιεύσεων” δαπανήσατε 22.000 ευρώ. Παρόμοια έξοδα προϋπολογίζετε για το 2021.

Παρακαλώ να δημοσιοποιηθούν τα μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά, που εισέπραξαν τα παραπάνω ποσά. Όλοι είμαστε ευαίσθητοι σε τέτοια ζητήματα.

6ον: Για τη χρηματοδότηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης προϋπολογίζετε 400.000 ευρώ. Αν είναι τα λεφτά αυτά σ’ αυτούς τους καιρούς να πάνε σε επώνυμους καλλιτέχνες ήμασταν και είμαστε αντίθετοι. Τα λεφτά να πάνε στους Πολιτιστικούς Συλλόγους.

8ον: Αποθεματικό. Αναφέρομαι στον κωδικό 02.90.9111. Αφήσατε 417,06 ευρώ, ενώ θα μπορούσατε να αφήσετε ένα μεγαλύτερο ποσό, κοντά στο 5% των τακτικών εσόδων, για να μπορεί ο Δήμος να ανταποκριθεί σε έκτακτες δαπάνες. Το ποσό είναι ασήμαντο.

9ον: Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Δήμου είναι η τραγική κατάσταση της αγροτικής οδοποιίας και ενώ θα έπρεπε να υπάρχει προτεραιότητα γι’ αυτό το θέμα, προϋπολογίζετε 99.200 ευρώ μόνο και φυσικά “σπασμένα” 4 φορές το ποσό των 24.800 ευρώ, για να τα αναθέσετε απευθείας στους δικούς σας. Πότε θα δείτε σοβαρά το πρόβλημα της αγροτικής οδοποιίας;

10ον: Πέρυσι δαπανήσατε και προϋπολογίζετε και φέτος για τις “αμοιβές ορκωτών λογιστών” 12.500 ευρώ. Σας ενημερώσαμε και πέρυσι και φυσικά αδιαφορήσατε. Στην αγορά οι τιμές αυτές είναι υπερβολικές, είναι αυξημένες τουλάχιστον κατά 300%.

Η αντίστοιχη εργασία απ’ τον Δήμο Αλεξανδρούπολης πληρώνεται 3.819 ευρώ. Γιατί δεν προστατεύετε το χρήμα των δημοτών; Με τους πόρους του Δήμου κάνετε δημόσιες σχέσεις;

Μπορεί το ποσό να είναι μικρό, αλλά πρέπει να τιμάτε και το τελευταίο ευρώ. Εσείς φυσικά “στηρίζετε” επαγγελματικά κάποιον φίλο σας.

Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός δεν στηρίζει την κοινωνία, δεν στηρίζει τους αδύναμους, δεν στηρίζει την ανάπτυξη και τους επαγγελματίες.

Δεν χαρακτηρίζετε από καινοτομίες και νέες δράσεις.

Στην ουσία μειώνει τις δαπάνες της Κοινωνικής Πολιτικής και των Ανταποδοτικών Υπηρεσιών.

Αντίθετα εξακολουθεί να στηρίζει τις λογικές των απευθείας αναθέσεων, υποβαθμίζει το προσωπικό του Δήμου.

Είναι προφανές ότι καταψηφίζουμε και δεν μπορούμε να στηρίξουμε έναν προϋπολογισμό που δεν είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες της κοινωνίας και των δημοτών.»

Ορεστιάδα 16 Δεκεμβρίου 2020

ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ | ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ