Ορεστιάδα- “Είναι στο Χέρι μας”: Λιγότεροι παιδικοί σταθμοί και απ’ ευθείας αναθέσεις στον Προϋπολογισμό 2021

Ορεστιάδα- “Είναι στο Χέρι μας”: Λιγότεροι παιδικοί σταθμοί και απ’ ευθείας αναθέσεις στον Προϋπολογισμό 2021

Την θέση της Αυτόνομης Κίνησης Πολιτών για το Δήμο Ορεστιάδας “ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ” για τον προϋπολογισμό 2021 του δήμου, όπως εκφράστηκε στη “δια περιφοράς” ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ στις 16/12/2020, γνωστοποίησε με ανακοίνωση της. 

Σε αυτήν αναφέρει ότι αποχώρησε απ’ την δια περιφοράς διαδικασία γιατί θεωρεί ότι έχει αντιδημοκρατικά και αυταρχικά χαρακτηριστικά και δεν ήθελε να τη νομιμοποιήσει, ενώ επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί κωδικοί ώστε να συνεχιστεί το ΠΑΡΤΙ ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ, ότι φέτος λειτουργούν ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ στον δήμο Ορεστιάδας και πολλά ακόμα:

“Η κατάθεση του προϋπολογισμού του δήμου Ορεστιάδας για το 2021, έρχεται σε μια δύσκολη χρονική περίοδο. Η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, με δεκάδες νεκρούς καθημερινά από την πανδημία, εξαιτίας και των ολιγωριών και παλινωδιών της κυβέρνησης και της ιδεολογικής εμμονής της να μην ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας, φέρνει την κορυφαία αυτή διαδικασία της ψήφισης του προϋπολογισμού του δήμου να διεξάγεται “δια περιφοράς”. Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλιότερες ανακοινώσεις μας, η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι ασφαλής αλλά δεν είναι παραγωγική.

Με πρόσχημα τη διαφάνεια, αλλά κυρίως λόγω της ακραίας λιτότητας και της μικρής χρηματοδότησης, υπάρχουν συγκεκριμένα και περιορισμένα περιθώρια σχεδιασμού και παρουσίασης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης. Έτσι, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, έχει εξελιχθεί σε μια τυπική διαδικασία που δεν προσφέρει ούτε στους αιρετούς, αλλά ούτε στους δημότες ασφαλή συμπεράσματα για την “πορεία” του δήμου τη νέα χρονιά.

Ήδη ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος οικονομικών, στη συζήτηση που προηγήθηκε στην οικονομική επιτροπή για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους ότι αυτό που παρουσιάζουν δεν είναι o πραγματικός π/υ, αλλά ένα προσχέδιο που καλύπτει τα κριτήρια του παρατηρητηρίου και πως ο “σωστός” π/υ θα κατατεθεί στις αρχές του νέου έτους.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με την κατάθεση του τεχνικού προγράμματος για το 2021, το οποίο δεν περιελάμβανε κανένα νέο έργο, κανένα σχέδιο, καμία νέα πρόταση, καμία σκέψη για το μέλλον του δήμου και τις ανάγκες του.

Είναι προφανές ότι μετά από έξι (6) χρόνια που “άρχει” ο κ. Μαυρίδης και οι “άριστοί” του δεν έχουν καταφέρει να αντιληφθούν τι πραγματικά συμβαίνει στο δήμο, ποιες είναι οι ανάγκες του, πολύ δε περισσότερο να δρομολογήσουν ένα πρόγραμμα που θα απαντά σε αυτές. Απλή διαχείριση κάνουν αλλά και σε αυτό δεν τα καταφέρνουν.

Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε και την υπονόμευση της τοπικής αυτοδιοίκησης από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ, με το πρόσχημα της “κυβερνησιμότητας” των δήμων. Πριν ακόμη ορκιστούν οι νέες δημοτικές αρχές και τα νέα δημοτικά συμβούλια, με απίστευτες επινοήσεις, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές τροπολογίες, χειραγώγησαν και κατήργησαν την λαϊκή ετυμηγορία όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του 2019. Η διοίκηση πέρασε εξ ολοκλήρου στον δήμαρχο. Υποβάθμισαν τον ρόλο των δημοτικών συμβουλίων, μεταβιβάζοντας τις αρμοδιότητες τους στις ελεγχόμενες πλέον από το δήμαρχο επιτροπές. Αποκορύφωμα των αντιδημοκρατικών διατάξεων είναι ότι δεν επιτρέπουν στους συμβούλους να καταψηφίσουν τον π/υ και το τεχνικό πρόγραμμα, στο όνομα της δήθεν διακυβέρνησης των δήμων.

Οι απαράδεκτες αυτές τροπολογίες έδωσαν τη χαριστική βολή στον διάλογο, την ουσιαστική συμμετοχή και παραγωγή τοπικής πολιτικής από τους ανθρώπους που υπηρετούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Δημιούργησαν ένα απόλυτα δημαρχοκεντρικό σύστημα, με απαξιωμένους δημοτικούς συμβούλους και επιτροπές υποχείρια του δημάρχου

Σήμερα λοιπόν, καλούμαστε να τοποθετηθούμε για τον προϋπολογισμό του 2021, ο οποίος όμως έτσι όπως κατατίθεται δεν θα εφαρμοστεί, καθ’ ομολογία και του δημάρχου.

Αυτό που εύκολα διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας “αριθμούς και κωδικούς” είναι πως δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές από τον περσινό. Είναι αξιοσημείωτο πάντως πως η δημοτική αρχή επιχειρεί να παρουσιάσει ένα αυξημένο προϋπολογισμό, με έσοδα- τακτικά και ανταποδοτικά- αντίστοιχα των περσινών ή και αυξημένα, ενώ στην πραγματικότητα καταγράφεται μείωση των εσόδων του δήμου, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, και την οικονομική ασφυξία της τοπικής οικονομίας.

Το, περίπου, ένα εκ. ευρώ που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός για την αντιμετώπιση του κορονοιού, σαφώς και δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στο δήμο. Οι προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν, καλύπτουν τις βασικές και πάγιες ανάγκες του δήμου σε περίοδο κανονικότητας και θα έπρεπε να είναι μόνιμες.

Οι ανάγκες παρεμβάσεων στα σχολικά κτίρια είναι μεγάλες, λόγω παλαιότητας και κακοτεχνιών, αλλά, παρόλα αυτά, η ΚΑΠ Σχολείων παραμένει ίδια με πέρυσι. Στα ίδια επίπεδα είναι η ΚΑΠ επενδυτικών δαπανών, που λόγω των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια οι μνημονιακές κυβερνήσεις, βάζουν τροχοπέδη στην αναπτυξιακή πορεία των δήμων. Έτσι, ωθούν τους δήμους στα κοινοτικά προγράμματα, που όμως τις περισσότερες φορές δεν απαντούν στα προβλήματα των δήμων αλλά εξυπηρετούν άλλα, μεγάλα, συμφέροντα.

Και στον φετινό προϋπολογισμό, διατηρείται το βασικό χαρακτηριστικό της δημοτικής αρχής του κ. Μαυρίδη, με πολλούς κωδικούς να μην ξεπερνούν το όριο των απευθείας αναθέσεων των 24.800 ευρώ, πιθανά για να κατευθύνονται, χωρίς ίχνος διαφάνειας, σε συγκεκριμένα ΑΦΜ επαγγελματιών της περιοχής.

Στα νομικά πρόσωπα του Δήμου ΚΠΑΑΔΟ, ΔΗΚΕΠΑΟ, Ραδιοτηλεόραση κ.α θεωρούμε πως θα έπρεπε να προηγηθεί η αναμόρφωση του οργανογράμματος του Δήμου και των φορέων του και μετά να συζητηθεί ο προϋπολογισμός. Πρέπει ο δήμος να γίνει περισσότερο λειτουργικός, εύρυθμος και η κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Επιτέλους πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο να έχει ο δήμος ίδιες δομές σε διαφορετικά νομικά πρόσωπα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε και το γεγονός ότι ο δήμος, τη νέα χρονιά, θα λειτουργεί δύο παιδικούς σταθμούς λιγότερους. Έργο της δημοτικής αρχής Μαυρίδη. Αντί να δημιουργεί νέες δομές, να βελτιώνει υπηρεσίες, να αυξάνει τις παροχές στους δημότες, η δημοτική αρχή ψαλιδίζει ακόμη κι αυτά, τα λίγα, που προσέφερε ο δήμος στους νέους ανθρώπους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, θα καταψηφίζαμε τον προϋπολογισμό του 2021, καθώς δεν είναι ρεαλιστικός, δεν απαντά στα προβλήματα του δήμου αλλά, κυρίως, δεν δίνει καμία προοπτική και ελπίδα στον Δήμο Ορεστιάδας.

Όπως, όμως πράξαμε και στην περσινή ειδική συνεδρίαση, που είχε πραγματοποιηθεί δια ζώσης και αποχωρήσαμε από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, έτσι και φέτος, αρνούμαστε να δώσουμε την θετική ή λευκή ψήφο μας. Δεν δεχόμαστε με την ψήφο μας, να νομιμοποιήσουμε μια διαδικασία που έχει αντιδημοκρατικά και αυταρχικά χαρακτηριστικά.

ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΚΥΡΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΑΓΓΕΛΑΚΟΥΔΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΧΑΝΤΖΗΣ ΦΩΤΙΟΣ