Φέρες: Η πρόταση του Κώστα Αλεξανδρή για τα άγρια άλογα στο Δέλτα του Έβρου

Φέρες: Η πρόταση του Κώστα Αλεξανδρή για τα άγρια άλογα στο Δέλτα του Έβρου

Την πρόταση του για λύση στο θέμα των άγριων αλόγων που διαβιούν στο Δέλτα του Έβρου, καταθέτει ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Αλεξανδρής.

Με αφορμή την επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, για τις καταστροφές σε καλλιέργειες από αυτά τα άγρια άλογα, ο Κώστας Αλεξανδρής που γνωρίζει όσο λίγοι πολύ καλά το συγκεκριμένο θέμα, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook τα εξής:
“Καλά έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης και έστειλε αίτημα προς τον ΕΛΓΑ για της ζημιές που προκύπτουν από τα ελεύθερα η άγρια άλογα όπως τα αποκαλούν.
Όλοι όσοι ξέρουμε από θέματα ΕΛΓΑ και βλέποντας και την απάντηση ξέρουμε πόσο δυσκίνητος οργανισμός είναι και ότι ουσιαστικά δεν πρόκειται να γίνει τίποτα γιατί για να βρει πόρους θα πρέπει επι της ουσίας να ανεβάσει τα ασφάλιστρα των αγροτών.
Το θέμα όμως δεν πρέπει να είναι αν θα γίνει ζημιά ποιος θα πληρώσει την ζημιά στον παραγωγό μιας και ουσιαστικά δεν μπορεί καμιά αποζημίωση να καλύψει την πραγματική ζημιά.
Η ουσία του θέματος είναι να δούμε και να επιλύσουμε ως πολιτισμένο κράτος συνολικά το πρόβλημα .
Σίγουρα δεν φταίνε τα άλογα γιατί την περίοδο ξηρασίας αλλά και την χειμερινή δεν βρίσκουν τροφή .
Καθώς επίσης σίγουρα δεν φταίνε οι αγρότες που βλέπουν τα πεινασμένα άλογα να καταστρέφουν όχι τόσο τρώγοντας αλλά καταπατώντας την παραγωγή στα αγροκτήματα τους.
Έχουν περάσει πολλά χρόνια έχουν γίνει αρκετές συσκέψεις με πολλούς φορείς του κράτους αλλά ακόμη και σήμερα δεν ξέρουμε ποιος είναι υπεύθυνος για αυτά τα ζώα, ο ένας φορέας πετάει το μπαλάκι στον άλλον ,ακόμη και σήμερα δεν έχουμε προβεί στην αριθμητική καταγραφή αυτών των ζώων.
Το να προβαίνουνε σε φιλοζωικές δηλώσεις μόνον όταν βλέπουμε κάποια δολοφονική πράξη εις βάρος τον ζώον αυτόν δεν αρκεί θα πρέπει να δείξουμε τα φιλοζωικά μας αισθήματα όταν τα ζώα αυτά είναι νηστικά και ταλαιπωρημένα.
Τα άλογα αυτά είναι πανέμορφα ζώα που ομορφαίνουν με την παρουσία τους την ήδη όμορφη περιοχή μας σε άλλες χώρες θα είχε ήδη βρεθεί ο μηχανισμός προστασίας τον αλόγων αυτών και σίγουρα η παρουσία τους θα γινόταν σημείο αναφοράς και επισκεψιμότητας για του πολίτες ,δυστυχώς εμείς σε αυτά τα θέματα είμαστε ακόμη τριτοκοσμικοί.
Η προσωπική μου πρόταση είναι ο φορέας διαχείρισης με την συνδρομή και των υπολοίπων φορέων να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας αυτών των ζώων ,με την καταγραφή τους ,την χωροθέτηση ενός οικολογικού πάρκου μέσα στο οποίο θα γίνεται και η σίτιση τους στην οποία θα βοηθήσουμε και όλοι εμείς οι αγρότες , κτηνοτρόφοι, ψαράδες , οικολόγοι , φυσιολάτρες .
Και που ξέρετε ίσως μετά από μερικά χρόνια όταν και θα καλυτερέψει και η πρόσβαση στην περιοχή καταλάβουμε όλοι τον θησαυρό που κρύβει η περιοχή μας θα έχουμε έναν χώρο όπου μαθητές από τα σχολεία και κόσμος που θα έρχεται στην περιοχή θα μπορούν να προβούν στην παρακολούθηση και φωτογράφηση ,αυτών των υπέροχων ζώων.
Προτάσεις και ιδέες πολλές πάνω από όλα όμως για να βρούμε λύση θα πρέπει να σταματήσουμε να βάζουμε το χαλί πάνω από το πρόβλημα”.