Έβρος: Έτσι διεκδικούν αντιδρώντας ΑΜΕΣΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ οι δήμαρχοι και όχι με… καθυστερημένες τηλεδιασκέψεις

Έβρος: Έτσι διεκδικούν αντιδρώντας ΑΜΕΣΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ οι δήμαρχοι και όχι με… καθυστερημένες τηλεδιασκέψεις

Για την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, αφού θα έχουν δηλαδή περάσει ήδη τέσσερις ημέρες, θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη που προανήγγειλε ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, με την συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Αν και στην πρώτη του αντίδραση έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο facebook ότι συγκαλεί ΑΜΕΣΑ έκτακτη τηλεδιάσκεψη, μόλις έγινε γνωστή η απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της Κυβέρνησης για τη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, αφήνει να περάσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα και φυσικά η Πρωτοχρονιά. Ούτε καν δεν έδωσε ο ίδιος μια έκτακτη συνέντευξη Τύπου για αυτό το ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΟΒΑΡΟ και εθνικής σημασίας για τον δήμο του οποίου είναι επικεφαλής και γενικότερα την περιοχή. Το έκανε εν μέσω κορονοϊού για σαφώς πολύ μικρότερης σημασίας θέματα, όπως το ότι δεν θα κλείσει εντελώς το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στα Δίκαια αλλά θα λειτουργεί για δυο ημέρες τη βδομάδα και για να απαντήσει στην αντιπολίτευση του δήμου για τον Προϋπολογισμό του 2021.

Για την εξαιρετικά δυσάρεστη και αρνητική εξέλιξη που όπως όλοι γνωρίζετε το Evros-news.gr εδώ και μήνες προέβλεπε, ο κ.Μαυρίδης που έχει ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ για τις εξελίξεις επειδή συζητούσε καιρό τώρα με τον αρμόδιο υπουργό Νότη Μηταράκη, αλλά και τον υποουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη που προχθές ήταν στις Καστανιές. Δεν έκρινε αναγκαίο να καλέσει στο γραφείο του και πάλι τους δημοσιογράφους. Περιορίστηκε απλά να δώσει μια συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό “Μεθόριος” της φίλης του Χρυσής Εμμανουηλίδου, μητέρας της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσας Γκαρά, τον οποίο όμως ακούνε ελάχιστοι και  μόνο στην περιοχή της Ορεστιάδας.

Αντί να έχει ήδη… ξεσηκώσει τον όλο τον κόσμο και να έχει συγκαλέσει για σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, έκτακτη σύσκεψη στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, εκεί που προγραμματίζεται να δημιουργηθεί το νέο hot spot έκτασης 72,5 στρεμμάτων και φιλοξενίας επιπλέον 1.500 λαθρομεταναστών. Με όλα τα μέτρα προφύλαξης όσων συμμετέχουν και εννοούμε θεσμικών της περιοχής, του νομού Έβρου και της Περιφέρειας. Γιατί άραγε;

Η άμεση, δυναμική και αποτελεσματική

αντίδραση του δημάρχου Σουφλίου

Την στιγμή λοιπόν που ο δήμαρχος Ορεστιάδας αλλά και Πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Βασίλης Μαυρίδης, περιορίζεται σε μια έκφραση δυσαρέσκειας λίγων λέξεων σε ανάρτηση του στο facebook για αυτή την ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ που “φυτεύει” και άλλους λαθρομετανάστες στην περιοχή του, άλλοι συνάδερφοι του αντέδρασαν ΑΜΕΣΑ, ΔΥΝΑΜΙΚΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ σε παρόμοια θέματα. Παρ’ ότι εκπροσωπούν πολύ μικρότερους δήμου, δεν έχουν την δική του πρόσβαση στα τοπικά ΜΜΕ και όχι μόνο, δεν διαθέτουν πλήρως ελεγχόμενους δημοσιογράφους πληρώνοντας τους μέσω του δήμου σε Δημοτική Τηλεόραση και ούτε τις διασυνδέσεις σε κεντρικό αυτοδιοικητικό επίπεδο λόγω της θέσης τους στην ΠΕΔ ή την ΚΕΔΕ.

Κι αναφέρομαι στον δήμαρχο Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκο, τους Αντιδημάρχους και όλους τους συνεργάτες του, οι αντιδράσεις των οποίων είναι σχετικά πρόσφατες. Κατ’ αρχάς, να θυμίσουμε ότι πριν περίπου έναν χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2019 και ενόψει της επίσκεψης του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή στον Έβρο, μπροστάρης ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος μαζί με εκπροσώπους των οικισμών της Κοινότητας Μ. Δερείου, συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου για να διαμαρτυρηθούν για την ενδεχόμενη δημιουργία hot spot στο στρατόπεδο «Παρασκευούδη». Τελικά ο κ.Στεφανής δεν πήγε στην περιοχή και παράλληλα  ενημέρωσε τηλεφωνικά τον κ.Καλακίκο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι τέτοιο στην συγκεκριμένη περιοχή.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, είναι ακόμα σχεδόν… νωπά όσα έγιναν. Στην προφορική ενημέρωση και μόνο, ότι σε  ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να κλείσει το στρατόπεδο «Δελαγραμμάτικα» που εδρεύει στην του Προβατώνα του δήμου Σουφλίου και να υπάρξει αποχώρηση ή σημαντική υποβάθμιση της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, ο δήμαρχος Παναγιώτης Καλακίκος και οι Αντιδήμαρχοι του, αντέδρασαν άμεσα. Υπήρξε την ίδια ημέρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Τυχερό, αποφασίστηκαν σειρά αντιδράσεων για την επόμενη ημέρα και επίσης κάτοικοι και φορείς με επικεφαλής τον δήμαρχο Σουφλίου αποφάσισαν να βρεθούν στην Αλεξανδρούπολη και να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το Επιμελητήριο Έβρου, με αφορμή την παρουσία της προέδρου της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη Ντόρας Μπακογιάννης.

Κάτι που έγινε και στη διπλή συνάντηση,μ έξω από το Επιμελητήριο και μέσα σε αυτό, ο κ.Καλακίκος, ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Δαρούσης και οι υπόλοιποι της ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν καμιά υποβάθμιση και φυσικά πολύ περισσότερο, πιθανή δημιουργία φιλοξενίας λαθρομεταναστών. Κι όλα αυτά ο δήμαρχος Σουφλίου τα έκανε, ενώ όλοι γνωρίζουν τις καλές προσωπικές του σχέσεις με την κ.Μπακογιάννη, με το κόμμα της οποίας ήταν μάλιστα και υποψήφιος βουλευτής Έβρου. Έβαλε όμως μπροστά και πάνω απ’ όλα το καλό του δήμου και των συνδημοτών του. Ακολούθησε νέα, πιο δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Τυχερό, παρουσία βουλευτών του νομού, Αντιπεριφερειαρχών και άλλων θεσμικών.

Δεν σταμάτησαν όμως εκεί. Με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Φέρες, πήγαν μπροστά του ο ίδιος ο Παναγιώτης Καλακίκος με τους συνεργάτες του και έστω στα γρήγορα του έθεσαν το πρόβλημα και ξεκαθάρισαν τις θέσεις τους. Ακολούθησαν συνεχείς συναντήσεις με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο όπου επανέλαβαν τα ίδια. Απέτρεψαν έτσι τις όποιες σκέψεις υπήρχαν σε κεντρικό επίπεδο για υποβάθμιση της 7ης Ταξιαρχίας. Κι όπως επισημάναμε, μπορεί ο δήμαρχος Σουφλίου μπορεί να μην διαθέτει τις πολύ καλές σχέσεις του συναδέρφου του Βασίλη Μαυρίδη με τα τοπικά ΜΜΕ, αλλά αυτά από τις δυναμικές αντιδράσεις του κόσμου και των θεσμικών της περιοχής, κάλυψαν τις εξελίξεις και τους ακολούθησαν και τα μέσα ενημέρωσης σε κεντρικό επίπεδο από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αντίθετα, ο κ.Μαυρίδης αρκείται να ανεβάζει στην προσωπική του σελίδα ένα ΒΙΝΤΕΟ με τις θέσεις που ανέφερε για το θέμα δημιουργίας νέων κέντρων λαθρομεταναστών στην κοπή πίτας της ΝΟΔΕ Έβρου και τις δηλώσεις του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιου Πέτσα, ο οποίος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο. Βάζει μάλιστα και το γνωστό “δημοτικό παπαγάλο”, τον οποίο πληρώνει μέσω του δήμου στην Δημοτική Τηλεόραση )με πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα) να δημοσιεύσει το ίδιο ΒΙΝΤΕΟ. Μα εδώ όλη η Κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, διαβεβαίωναν ότι ο Έβρος και η Θράκη εξαιρούνται και ήρθε η αυτή η κατάπτυστη απόφαση στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ που δείχνει ότι κάνουν το ακριβώς αντίθετο.

Τον ίδιο τον Πρωθυπουργό πρέπει να θέσει προ των ευθυνών του και να θυμίσει τις δεσμεύσεις του, ο δήμαρχος Ορεστιάδας, που εξακολουθεί να τηρεί “σιγή ιχθύος” για όσα συζήτησε με τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες  στην Ελλάδα κ.Λεκλέρκ, όταν πριν λίγο καιρό επισκέφθηκε την Ορεστιάδα. Τον προκαλέσαμε πολλές φορές να κάνει έστω και την παραμικρή δήλωση, αλλά ο λαλίστατος συνήθως Βασίλης Μαυρίδης… τσιμουδιά. Ούτε γιατί στην ανάρτηση του αναφέρεται σε κυβερνντική ανακολουθία. Τι συζητούσε και ποιες διαβεβαιώσεις είχε πάρει από τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη και γιατί από τον Σεπτέμβριο που μίλησε για επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕ να επισκεφθεί την περιοχή και να δώσει συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις στους πολίτες της περιοχής ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.