Μητροπολίτης Δαμασκηνός: “Ο χρόνος ως ευκαιρία εσωτερικής αναγέννησης” – Θεία Λειτουργία και κοπή βασιλόπιτας στο Διδυμότειχο

Μητροπολίτης Δαμασκηνός: “Ο χρόνος ως ευκαιρία εσωτερικής αναγέννησης” – Θεία Λειτουργία και κοπή βασιλόπιτας στο Διδυμότειχο

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ιερούργησε χθες Πρωτοχρονιά του 2021 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου.

Ο Σεβασμιότατος μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, επί τη δεσποτική εορτή της Περιτομής του Κυρίου και τη μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου, προέστη της Δοξολογίας επί τη Πρώτη του Νέου Έτους και ευλόγησε την αγιοβασιλόπιττα. Παρουσία ελάχιστων πιστών και με αυστηρή εφαρμογή όσων προβλέπονται από τα μέτρα αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού, ο Μητροπολίτης κ>Δαμασκηνός τόνισε: «Η αλλαγή του χρόνου δίνει πάντα την ευκαιρία σε όλους μας να κάνουμε έναν απολογισμό ζωής και ένα προϋπολογισμό στόχων και ελπίδων. Την τελευταία ημέρα του Δεκεμβρίου και την πρώτη του Ιανουαρίου ο χρόνος που φεύγει παίρνει τις επικές διαστάσεις του παρελθόντος, ενώ ο χρόνος που έρχεται δεν έχει αποβάλει ακόμα τη μυθική μαγεία του μέλλοντος.

Ανάμεσα όμως στο παρελθόν και στο μέλλον ευρίσκεται το παρόν και από αυτό εξαρτάται η ερμηνεία και η αξιολόγηση του παρελθόντος αλλά και η πυροδότηση του μέλλοντος. Αν το παρόν αρδεύεται από σταθερές αρχές και αξίες τότε άφοβα θα κρίνουμε το παρελθόν και γενναιόφρονα θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον. Το παρόν είναι ο «ενεστώς» χρόνος, ο μόνος χρόνος που γίνεται «καιρός» ή αλλιώς ευκαιρία και πρέπει να διεκδικεί απόλυτα την εγρήγορση και την ευθύνη της συνειδήσεώς μας. Στην ορθόδοξη Εκκλησία το μήνυμα της σωτηρίας δεν έρχεται σε μελλοντικό χρόνο αλλά κατ’ εξοχήν σε ενεστώτα «ἰδού νῦν καιρός εὐπρόσδεκτος, ἰδού νῦν ἡμέρα σωτηρίας» (Β΄Κορ. 6,2).

Αναγνωρίζοντας απ’ όλα τα ανωτέρω αναπτυχθέντα την ανεπανάληπτη  σπουδαιότητα του παρόντος, ας εργαζόμεθα και ας αγρυπνούμε «ἕως ἡμέρα ἐστί» (Ιω. 9,4). Ας φροντίσουμε ο χρόνος που έρχεται και κάθε μέρα αυτού του Νέου Έτους να γίνει ευκαιρία εσωτερικής μεταμόρφωσης και αναγέννησης, ευκαιρία προσέγγισης στην μόνη σταθερή και αιώνια αξία που είναι ο Χριστός. Το «παρόν είναι ο χρόνος που χωρίζει τον χρόνο των απογοητεύσεων και τον χρόνο των ελπίδων». Με κριτήριο το Χριστό ας αξιολογήσουμε το παρελθόν και ας αξιοποιήσουμε το μέλλον».

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*