Βενετίδης: “Να ακυρωθεί απόφαση για επέκταση ή νέα δομή στο Φυλάκιο. Είναι θέμα εθνικής σημασίας”

Βενετίδης: “Να ακυρωθεί απόφαση για επέκταση ή νέα δομή στο Φυλάκιο. Είναι θέμα εθνικής σημασίας”

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Βενετίδης, ήταν από τους πρώτους που αντέδρασαν στις; 29 Δεκεμβρίου, όταν έγινε γνωστό ότι δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ η πρόσκληση για δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας.

Ντόμπρα, ξεκάθαρα και χωρίς να… μασάει τα λόγια του, τάχθηκε κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε επέκταση του υπάρχοντος ΚΥΤ Φυλακίου ή δημιουργίας νέας δομής. Άλλωστε ο ίδιος κατάγεται από την περιοχή (από την Καβύλη Ορεστιάδας) και γνωρίζει πολύ καλά το συγκεκριμένο πρόβλημα και ζήτημα.  Το Evros-n ews.gr ζήτησε την γνώμη του για τις εξελίξεις που υπάρχουν, με αφορμή τις μεθοδεύσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και της Κυβέρνησης και ο κ.Βενετίδης ήταν κατηγορηματικός:

“Από την πρώτη στιγμή ήμουν ξεκάθαρος και ακριβής για το ΚΥΤ Φυλακίου και τις ενέργειες που γίνονται από το αρμόδιο υπουργείο είτε για επέκταση του, είτε για νέα δομή κοντά σε αυτό. Υπάρχουν αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου ήμουν μέλος, αλλά και της τότε ΠΕΔ ΑΜΘ πριν 4 χρόνια περίπου. Υπάρχουν και οι δηλώσεις από στελέχη των κυβερνήσεων και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Με κορυφαία αυτή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρέπει να επισημάνουμε, ότι το θέμα αυτό δεν είναι τοπικό της Ορεστιάδας. Είναι όλης της Θράκης και κατ’ επέκταση είναι εθνικής σημασίας. Η Θράκη έχει ιδιαιτερότητες και χρειάζεται προσοχή. Οπότε δεν πρόκειται για τεχνικό ζήτημα, δηλαδή αριθμών μεταναστών ή λογιστικής αποτίμησης. Τόσοι μπαίνουν, τόσους κρατάμε, τόσοι βγαίνουν, όπως ακούω κάποιοι να συζητούν, κάτι που ευνοεί τους χειρισμούς της του αρμόδιου υπουργείου. Είναι καθαρά πολιτικό και έτσι θα πρέπει να λυθεί.

Γιατί γίνονται Διακομματικές επιτροπές μόνο για την Θράκη και για καμία άλλη περιοχή; Άρα όλοι αναγνωρίζουν την σημασία της και την αξία της, τις ιδιαιτερότητες όπως και τον ρόλο της στον εθνικό ή αμυντικό σχεδιασμό. Επαναλαμβάνω λοιπόν ένα ΟΧΙ ξεκάθαρο και οι απόψεις μου αυτές είναι όπως τα αξιώματα. Δεν σηκώνουν παρερμηνείες, επεξηγήσεις, παραισθήσεις ή ψευδαισθήσεις. Πρέπει να καταργηθεί και να ακυρωθεί η απόφαση γιατί είναι εθνικά επιζήμια όπως επεσήμανα “, τόνισε ο κ.Βενετίδης.

“Ο Έβρος δεν έχει δραματικές αυξομειώσεις

αλλά παραμένει ψηλά στις λίστες σε κρούσματα”

Με την αφορμή αυτή, ζητήσαμε την άποψη του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας ΑΜΘ, για τα κρούσματα κορονοϊού στο νομό Έβρου και την πορεία της πανδημίας στην περιοχή μας. “Όσον αφορά την υγειονομική κρίση στην Περιφέρεια μας, τα κρούσματα μειώνονται μεν αλλά παραμένουν ακόμη σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην καθησυχάσουμε. Σημασία για εμάς στην Δημόσια υγεία, έχει περισσότερο το πόσοι εισάγονται στα νοσοκομεία. Ο Έβρος παραμένει σταθερά σε μια κατάσταση που δεν παρουσίασε μέχρι τώρα απότομες αυξήσεις όπως άλλοι νομοί και πολλούς θανάτους, αλλά έχει κρούσματα που τον κατατάσσουν ψηλά στις λίστες. Προσπαθώντας να το ερμηνεύσουμε, βλέπουμε ότι έχει μια διασπορά τελευταία σε όλη την έκταση του και όχι μόνο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης όπως παρουσίαζε αρχικά”.

-Γιατί συμβαίνει αυτό;

“Είναι μεγάλος νομός, έχει δύο νοσοκομεία, το ένα μάλιστα είναι Νοσοκομείο Αναφοράς κορονοϊού για όλη την Περιφέρεια, έχει πολύ στρατό, συνοριοφύλακες, γενικότερα αστυνομία. Δηλαδή επαγγέλματα που μοιραία ενεργούν καθημερινά και δεν υπόκεινται σε περιορισμούς εξ ανάγκης. Υπάρχει και αρκετά υψηλός αριθμός μεγάλων ηλικιακά άτομα, που νοσούν ευκολότερα. Πάντα με την ευθύνη και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, διενεργούμε τεστ σε πληθυσμούς συνεχώς και παντού. Σε πόλεις αλλά και χωριά, ακόμα και σε μικρά σε όλο το μήκος του Έβρου.”

-Με το άνοιγμα των σχολείων συμφωνείτε; Είστε και εκπαιδευτικός;

“Για το άνοιγμα των σχολείων, έχω την άποψη ότι είναι λίγο βιαστική η απόφαση. Με την ευκαιρία και κλείνοντας αυτή την κουβέντα, θέλω ενημερωτικά να επισημάνω ότι σήμερα Παρασκευή, καλώ τον κόσμο να έρθει στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας και να υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης κορονοϊού από συνεργεία του ΕΟΔΥ. Καλό θα είναι μάλιστα να έρθουν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που ξεκινούν σχολεία την Δευτέρα και προληπτικά να υποβληθούν σε τεστ”.