Ανοίγουν σήμερα Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και ειδική πλατφόρμα για εμβόλιο στους άνω των 85

Ανοίγουν σήμερα Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και ειδική πλατφόρμα για εμβόλιο στους άνω των 85

Στα θρανία επιστρέφουν από σήμερα οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ενώ το απόγευμα τίθεται σε λειτουργία η πλατφόρμα των εμβολιασμών για τους πολίτες άνω των 85 ετών.

Όμως το lockdown παραμένει σε ισχύ, όπως και τα ακόμη σκληρότερα μέτρα που έχουν επιβληθεί στις «κόκκινες περιοχές» της Δυτικής Αττικής, αλλά και της γειτονικής Ροδόπης και συγκεκριμένα σε κάποια από τα χωριά της.
Κλειστά θα παραμείνουν λιανεμπόριο, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και περιποίησης νυχιών όπως και τα ΚΤΕΟ, με τους επιστήμονες να εξηγούν ότι το άνοιγμά τους θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την επιδημιολογική εικόνα που θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες, οπότε και θα φανούν οι επιπτώσεις των γιορτών.

Παρά τις εκκλήσεις των εμπόρων, οι εμπειρογνώμονες παραπέμπουν για αργότερα το άνοιγμα των καταστημάτων, ακόμη και με τη μέθοδο του click away, ξεκαθαρίζοντας ότι οι όποιες αποφάσεις για σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών θα ληφθούν με πολύ προσοχή.

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στα σχολεία

Κι ενώ οι επιδημιολόγοι αναμένεται ότι θα συζητήσουν το ενδεχόμενο άνοιγμα της Γ’ Λυκείου αυτήν την εβδομάδα, αύριο οι μικρότεροι μαθητές θα επιστρέψουν στις φυσικές τους τάξεις, με τα μέτρα που ίσχυσαν και τον Σεπτέμβριο.

Στα δημοτικά, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά. Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.
Όπως έχει γίνει γνωστό, ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία. Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr) που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία.
Επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία. Ειδικότερα, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών).


Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.
Ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμούς πολιτών άνω των 85 ετών

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι αύριο ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας για εμβολιασμούς πολιτών άνω των 85 ετών. Η πλατφόρμα θα ανοίξει αμέσως μετά την παρουσίασή της, στις 18:00 το απόγευμα, κατά την τακτική ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο για τους Εμβολιασμούς.
Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η παρουσίαση της πλατφόρμας για τα ραντεβού των πολιτών για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, θα γίνει στην αυριανή τακτική ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας στις 18:00.
Η λειτουργία της για τους πολίτες ηλικίας 85 ετών και άνω, θα ξεκινήσει αμέσως μετά».

Υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα. Μάλιστα, περίπου 60.000 πολίτες άνω των 85 ετών θα λάβουν μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα για το ραντεβού τους, καθώς τόσοι από αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και υπάρχει ο τρόπος της άμεσης επικοινωνίας μαζί τους. Σημειώνεται ότι πάνω από 400.000 πολίτες έσπευσαν ήδη να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση μετά τις ανακοινώσεις για τον εμβολιασμό, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 50% των εγγεγραμμένων που πριν από ένα μήνα περίπου έφταναν κοντά στις 800.000.

Στις 20 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του σχεδίου “Ελευθερία” με τον εμβολιασμό των υγειονομικών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου. Επίσης, μέχρι 20 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εμβολιασμού των φιλοξενουμένων και εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας, μονάδες χρόνιας φροντίδας και κέντρα αποκατάστασης. Αναμένεται να εμβολιασθούν περίπου 120.000 άτομα. Μέχρι χθες, Σάββατο 9 Ιανουαρίου είχαν εμβολιασθεί με την πρώτη δόση του εμβολίου 40.163 άτομα. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του μήνα να εμβολιαστούν 220.000 άτομα, έχοντας εξασφαλίσει για αυτούς και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer.
Έλεγχος κριτηρίων πριν από τον προγραμματισμό ραντεβού
Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:
Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιοκωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
Προγραμματισμός Ραντεβού
Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού:
Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.
Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.
Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.


Υπενθύμιση Ραντεβού Εμβολιασμού
Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.
Διενέργεια Εμβολιασμού
Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.
Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση. Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Τέλος, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης του εμβολίου.


Παράταση του σκληρού lockdown στη Δυτική Αττική
Ωστόσο, η επιδημιολογική εικόνα εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό. Στο «κόκκινο» παραμένει η Δυτική Αττική, αλλά και δήμοι της Κοζάνης, της Ροδόπης και η Κάλυμνος.
Νωρίτερα, η Πολιτική Προστασία, με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά, ανακοίνωσε την παράταση του σκληρού lockdown στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής, στους Δήμους Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, στις ΤΚ Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης, καθώς και στη νήσο Κάλυμνο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Ειδικότερα, προβλέπονται:
Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων των Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής, των Δήμων Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, των ΤΚ Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης, καθώς και εκτός της νήσου Καλύμνου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
-Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
-Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών
-Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ)


Επίσης προβλέπεται:
Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Αν. Μακεδονίας και Θράκης και Νοτίου Αιγαίου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Αν. Μακεδονίας και Θράκης και Νοτίου Αιγαίου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Δυτικής Μακεδονίας, Αν. Μακεδονίας και Θράκης και Νοτίου Αιγαίου για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων.
Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από τη Δευτέρα 11-01-2021 και ώρα 06:00 μέχρι και τη Δευτέρα 18-01-2021 οπότε και θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Πηγή: protothema.gr