Σύλλογος Φοιτητών Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΠΘ: Ανάκληση της απόφασης επέκτασης του Κ.Υ.Τ. Φυλακίου Ορεστιάδας

Σύλλογος Φοιτητών Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΠΘ: Ανάκληση της απόφασης επέκτασης του Κ.Υ.Τ. Φυλακίου Ορεστιάδας

Με ψήφισμα του ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που ως γνωστόν έχει έδρα την Ορεστιάδα, ζητάει την άμεση ανάκληση της απόφασης επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου.

Το ψήφισμα αναφέρει:

“Ως φοιτητές του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΠΘ, κατάπληκτοι ενημερωθήκαμε από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για την  «Αναβάθμιση και ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠ.Υ.Τ) στο Δ.Δ. Φυλακίου στο Ν. Έβρου», η οποία επιβεβαιώνεται και από την σχετική δημοσίευση στη Διαύγεια στις 29/12/2020 για πρόσκληση υποβολής σχετικών προτάσεων. Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε την απόφαση για δημιουργία δομής φιλοξενίας 1.500 παράνομων μεταναστών στην τοπική κοινότητα Φυλάκιο του Δήμου Ορεστιάδας δίπλα στην υφιστάμενη δυναμικότητας 240 ατόμων, εξαιρετικά παράλογη και επικίνδυνη, ιδίως αν αναλογιστούμε τα πρόσφατα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου.

Την στιγμή που οι οικογένειες μας από όλη την Ελλάδα αγωνιούσαν για την ασύμμετρη απειλή που υπήρχε στα σύνορα μας, είχαμε την τιμή να μπορούμε να τους καθησυχάσουμε καθώς ήμασταν μάρτυρες της υπεράνθρωπης προσπάθειας που έκαναν τα σώματα ασφαλείας και η τοπική κοινωνία, ώστε να μην διανοηθεί κανείς εντός και εκτός συνοριακής γραμμής, ότι ο Έβρος ή γενικότερα η χώρας μας θα “πέσει”.

Ο Έβρος άντεξε, ωστόσο ο κίνδυνος παραμένει. Η ύπαρξη 2000 μεταναστών σε κοντινή απόσταση από τις Καστανιές (που αποτέλεσαν ίσως το επίκεντρο των επεισοδίων του περασμένου Μαρτίου) και η πιθανή συντονισμένη εξέγερση τους σε περιόδους κρίσεις, θα αποτελέσει “κερκόπορτα” για όσους επιζητούν αποσταθεροποίηση της περιοχής. Ως σύλλογος φοιτητών έχουμε εκφράσει επανειλημμένα το σεβασμό μας στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, οφείλουμε ωστόσο να εκθέσουμε την αγωνία μας για όλα όσα με τόσο κόπο έχουν επιτευχθεί όλο αυτό το διάστημα.

Οι κάτοικοι του Έβρου μας έχουν αγκαλιάσει καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών μας και θεωρούμε χρέος μας, να βρισκόμαστε δίπλα τους σε ένα δίκαιο και αυτονόητο αίτημα… ΣΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΑΥΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ.

Συντασσόμαστε μαζί με τους υπόλοιπους φορείς της περιοχής και λέμε :

Όχι στη δημιουργία νέας δομής.

Όχι στην αύξηση της δυναμικότητας των υφιστάμενων δομών, ούτε στο Φυλάκιο, ούτε στον Έβρο, ούτε στη Θράκη.

Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και των υποδομών.

Με εκτίμηση,

Σύλλογος φοιτητών Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Δ.Π.Θ.