Μηταράκης: Ήρθε στον Έβρο υπέρ των Χρυσωρυχείων το 2012 και χαρακτηρίστηκε “ωμός εκβιαστής”

Μηταράκης: Ήρθε στον Έβρο υπέρ των Χρυσωρυχείων το 2012 και χαρακτηρίστηκε “ωμός εκβιαστής”

Η επικείμενη επίσκεψη στον Έβρο του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη από Σάββατο 16 έως την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, σε μια προσπάθεια να πιέσει τους πάντες για το ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ που θέλει να υλοποιήσει στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, φέρνει στο  μυαλό όλων μια παρόμοια επίσκεψη του τον Αύγουστο του 2012. 

Τότε ο κ.Μηταράκης ήρθε ως υφυπουργός Ανάπτυξης σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή και συναντήθηκε με φορείς της περιοχής, προκειμένου να τους πείσει για την επένδυση της εταιρείας «Ελληνικά Χρυσωρυχεία», θυγατρικής της καναδικής Eldorado, η οποία έχει ενταχθεί στο καθεστώς fast track. Μάλιστα προκειμένου να δελεάσει τους θεσμικούς της περιοχής με τους οποίους συναντήθηκε, συγκεκριμένα τον τότε δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, τον Μητροπολίτη κ.Άνθιμο, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου Τάκη Τοψίδη και τον τότε Περιφερειάρχη  Άρη Γιαννακίδη, υπόσχονταν πως θα δουλέψουν στα χρυσωρυχεία μόνο Θρακιώτες και θα υπάρξει ανάπτυξη της περιοχής. Όπως δηλαδή λέει και τώρα, ότι στην επέκταση αλλά ουσιαστικά νέα δομή στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, θα δημιουργηθούν 35 νέες θέσεις εργασίας για την περιοχή.

Από όσους συνάντησε τότε, ο σημερινός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έπεισε μόνο τον Σεβασμιότατο Άνθιμο, με τον οποίο συναντήθηκε μάλιστα στο αεροδρόμιο. Ελπίζουμε ότι στην 3μερη προσεχή επίσκεψη του, ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΘΕΣΜΙΚΟΣ να αποδεχθεί υλοποίηση του ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ που πάει να κάνει ο ίδιος και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Έβρο. Μάλιστα ο κ.Μηταράκης είχε τότε χαρακτηριστεί “ΩΜΟΣ ΕΚΒΙΑΣΤΗΣ” από την Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου κατά της εξόρυξης χρυσού. Κι επίσης ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος αποφάσισαν για όλα αυτά πριν ζητήσουν την άποψη των τοπικών αρχών και φορέων. Όπως δηλαδή συμβαίνει και τώρα, με την ειλημμένη απόφαση για επέκταση ή δημιουργία νέας δομής χωρητικότητας 1.500 λαθρομεταναστών, την οποία έρχεται να συζητήσει με την τοπική κοινωνία κατόπιν εορτής.

Η τότε ανακοίνωση εναντίον του από την Διανομαρχιακή Επιτροπή ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Η Διανομαρχιακή Επιτροπή χαρακτηρίζει τον κ. Μηταράκη και τον κ. Σελέκο ως «ωμούς εκβιαστές» και «εκπρόσωπους των χρυσοθήρων» οι οποίοι ήρθαν στην περιοχή της Θράκης προκειμένου να πείσουν τους τοπικούς φορείς να συναινέσουν στη συγκεκριμένη επένδυση. Στο τέλος οι πολιτικοί-εκπρόσωποι των χρυσωρυχείων δήλωσαν ότι, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ

α) Ήλθαν απαράδεκτα Υφυπουργός και Γενικός Γραμματέας  μη αρμόδιου Υπουργείου ως εκπρόσωποι των χρυσοθήρων.

β) Προσπάθησαν να πείσουν υπέρ των χρυσωρυχείων.

γ) Ομολόγησαν ότι προαποφάσισαν για την υλοποίηση της επένδυσης πριν λάβει το αρμόδιο Υπουργείο την γνωμοδότηση του αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου , την άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου και τις απόψεις των επαγγελματικών επιστημονικών συνδικαλιστικών πολιτιστικών κλπ φορέων της τοπικής κοινωνίας.

Άρα στην προσπάθεια τους να ικανοποιήσουν τους χρυσοθήρες αποφασίζουν πριν από εμάς, γράφοντας στα παλαιοτέρα των υποδημάτων τους τις απόψεις του λαού καθώς και των αιρετών αρχών του τόπου μας.

Είναι δυνατόν αυτοί που εκπροσωπούν το Υπουργείο να αποφασίσουν με δίκαιη κρίση για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την ώρα που ομολογούν ότι αποφάσισαν να γίνουν τα χρυσωρυχεία πριν κριθεί με τις νόμιμες διαδικασίες η οριστική μελέτη;

ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΝΤΡΟΠΙΑΖΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ

Δεν αντιλαμβανόμαστε πως εννοούν αυτοί οι κύριοι την Δημοκρατία μας, όμως στην δική μας δημοκρατική συνείδηση ο λαός αποφασίζει αληθινά για τον τόπο του.

Μετά από αυτή την αποτυχημένη προσπάθεια των πολιτικών,

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΟΝ κ. ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ κ. ΠΕΤΡΟ ΣΕΛΕΚΟ ΩΣ ΩΜΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ  και τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι:

ΣΤΙΣ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ».

Θα μπορούσαμε τώρα να το παραφράσουμε και να πούμε απευθυνόμενοι σε αυτή την “πολιτική ποντικομαμή” που προσπαθεί χρησιμοποιώντας ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ να προχωρήσει το ΕΘΝΜΙΚΟ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑ:

Στις Δημοκρατίες αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες και όχι η Ε.Ε. και η ΜΚΟ

Αξίζει για την ιστορία να θυμηθούμε και το δελτίο Τύπου του τότε δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, που αν και ήταν αρνητικός στην επένδυση του χρυσού, δεν ανέφερε τίποτα σε αυτό αλλά αντίθετα ξεκίνησε με… ύμνους για την επίσκεψη του Νότη Μηταράκη, αναφέροντας:

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης ανέφερε ότι «Επιτέλους η περιφέρεια και οι δήμοι χαιρετίζουν επισκέψεις εκπροσώπων της κυβέρνησης, όπως τη σημερινή του υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Μηταράκη, που μας δίνει την ευκαιρία να παραθέσουμε τα προβλήματα της περιοχής μας. Με τον υφυπουργό συζητήσαμε για τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής και ιδιαίτερα του διευρυμένου δήμου Αλεξανδρούπολης εστιάζοντας σε σημαντικά θέματα όπως είναι η ανάπτυξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ο αγροτικός τομέας στην περιοχή των Φερών, η δημιουργία σφαγείου και η διεκδίκηση της πρώην αλλαντοβιομηχανίας «Θράκη» -προσπάθεια την οποία, ο υφυπουργός δεσμεύτηκε να στηρίξει. Ο κ. Μηταράκης, επίσης, δεσμεύτηκε να στηρίξει τις προσπάθειες του Δήμου για απόκτηση της εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου στην Τραϊανούπολη, προκειμένου να τηλεθερμάνουμε το αεροδρόμιο, δημόσια κτίρια της περιοχής, θερμοκήπια και άλλες εμπορικές και βιομηχανικές εκμεταλλεύσεις».