Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών Ορεστιάδας: Επίσκεψη στο ΚΥΤ Φυλακίου – Έχουμε άρει την εμπιστοσύνη μας στον δήμαρχο”

Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών Ορεστιάδας: Επίσκεψη στο ΚΥΤ Φυλακίου – Έχουμε άρει την εμπιστοσύνη μας στον δήμαρχο”

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην τοπική κοινότητα Φυλακίου επισκέφθηκαν ο επικεφαλής και δημοτικοί σύμβουλοι της Αυτόνομης Κίνησης Πολιτών για το Δήμο Ορεστιάδας «Είναι στο Χέρι μας».

Εφαρμόζοντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που απαιτεί η εποχή του κορονοϊού, ενημερώθηκαν από τον διοικητή της δομής, τον υπεύθυνο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, καθώς και από τους εργαζόμενους για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Κ.Υ.Τ., ενώ έγινε αναφορά και στο παρελθόν με τις αυξημένες ροές και των υψηλό αριθμό φιλοξενούμενων.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της δημοτικής παράταξης:

“Στην εποικοδομητική και ουσιαστική συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς αναπτύχθηκαν τα επιχειρήματα και οι προβληματισμοί που προκύπτουν από τις τελευταίες εξελίξεις, με την δημοσίευση της πρόσκλησης για την επέκταση της δομής. Όπως αναφέρθηκε, η ανησυχία και ο αναβρασμός της τοπικής κοινωνίας είναι απόρροια της έλλειψης διαλόγου και ενημέρωσης των κατοίκων και των φορέων της περιοχής και της ανακολουθίας των κυβερνητικών επιλογών για το μεταναστευτικό και όχι μόνο.

Συμφωνήθηκε πως υπάρχει ανάγκη για τη στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό, όπως και για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων από το Υπουργείο, ώστε να εξασφαλίζεται στους διαμένοντες της δομής η αξιοπρεπής και ανθρώπινη διαβίωσή τους, μέχρι την ταυτοποίησή τους. Τονίσθηκε από τους εκπροσώπους της Κίνησης Πολιτών πως προτεραιότητα της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι η άμεση και δίκαιη εξέταση της αίτησης ασύλου και η δημιουργία δομών φιλοξενίας  στην ενδοχώρα με στόχο, είτε την ομαλή ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία, είτε τη μετακίνηση τους σε άλλη χώρα της επιλογής τους. Είναι αδήριτη η ανάγκη της εκπόνησης ενός ολοκληρωμένο σχεδίου μεταναστευτικής πολιτικής που θα λύνει και δεν θα δημιουργεί προβλήματα.

Έγινε ειδική μνεία στα ασυνόδευτα ανήλικα, στην πιο ευαίσθητη ομάδα που φιλοξενείται στο Κέντρο. Η συμβίωση τους με ενήλικες την καθιστά ασύμβατη και προβληματική. Πέρα από τη διαφορετική πτέρυγα που θα πρέπει να φιλοξενούνται, είναι επιτακτική η εξασφάλιση της  άμεσης μεταφοράς τους σε δομή φιλοξενίας ανηλίκων. Επίσης, είναι απαράδεκτο στην πολιτισμένη Ευρώπη να μην είναι δυνατή η πρόσβαση στην εκπαίδευση, ενός αγαθού που αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα  και που θα βοηθούσε στην ομαλή και γρήγορη ένταξή τους στην ευρωπαϊκή κοινωνία.

Οι εκπρόσωποι της Κίνησης, τόνισαν πως οι μετανάστες δεν είναι βαρίδια, αλλά άνθρωποι με προβλήματα, που τους τα δημιούργησαν οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, έχοντας προκαλέσει πολέμους, φτώχεια και πολιτική αστάθεια σε πολλές χώρες της Ασίας και της Αφρικής, που είχαν ως αποτέλεσμα την εγκαθίδρυση ανελεύθερων  καθεστώτων και ανεξέλεγκτων τρομοκρατικών ομάδων. Θα πρέπει να πάψει η διγλωσσία και  η υποκρισία της ΕΕ, να δείξει την αλληλεγγύη της με πράξεις και να δεχθεί τον ίσο καταμερισμό αυτών των ανθρώπων στα κράτη – μέλη και όχι να κουνά το δάχτυλο στην, κατά τα άλλα, άβουλη πολιτικά κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετατρέποντας τη χώρα μας σε αποθήκη ψυχών.

Η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών «Είναι στο Χέρι μας» με τη συμμετοχή της στην επιτροπή αγώνα, διασφαλίζει πως θα απομονωθούν οι  ρατσιστικές και μισαλλόδοξες κραυγές και πως θα αναδειχθούν τα πραγματικά προβλήματα που προκύπτουν από την επέκταση της δομής. Οι θεωρίες συνωμοσίας και οι ακραίες απόψεις που ακούστηκαν όλο αυτό το διάστημα, αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση και ρίχνουν νερό στο μύλο κάθε λαϊκιστή ακροδεξιού, που θέλει να καρπωθεί ψηφοθηρικά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Κίνησης, Σάκης Παπανδρέου, έχουμε άρει την εμπιστοσύνη μας από το πρόσωπο του δημάρχου, καθώς είναι ο κύριος υπεύθυνος  για την καθυστερημένη αντίδραση των τοπικών φορέων. Είναι ξεκάθαρο ακόμη και στους πιο ένθερμους υποστηρικτές του, πως γνώριζε πολύ καλά για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου και ειδικά του κυρίου Μηταράκη, αλλά ορμώμενος από την αλαζονεία και τον εγωκεντρικό χαρακτήρα του, δεν ενημέρωνε και καθησύχαζε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Τεράστιο κομμάτι ευθύνης όμως έχουν και οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ που με τον υποκριτικό τους λόγο, ενώ γνώριζαν για τις κινήσεις της κυβέρνησης τους, στην πραγματικότητα ακολούθησαν παθητική στάση κι έτσι κατατάσσονται κι αυτοί  στους κύριους υπεύθυνους για την δυσάρεστη  κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Δεν θα επιτρέψουμε η περιοχή μας να μετατραπεί  σε ντροπιαστικό σύμβολο καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αναξιοπρέπειας των ανθρώπων και δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτή την  κυβέρνηση να διαχειριστεί επιτυχώς το προσφυγικό, η οποία μέχρι τώρα έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που έχει κληθεί να διαχειριστεί για τη χώρα”.