Η Ένωση Ασφαλιστών Έβρου, με αφορμή τις πλημμύρες που έπληξαν το νομό μας

Η Ένωση Ασφαλιστών Έβρου, με αφορμή τις πλημμύρες που έπληξαν το νομό μας

Με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν το νομό μας προκαλώντας καταστροφές και σε σπίτια, η Ένωση Ασφαλιστών Έβρου επισημαίνει την προνοητικότητα που πρέπει να δείξουν οι πολίτες για την ασφάλιση των περιουσιών τους.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Κάθε φορά που συμβαίνει μια φυσική καταστροφή, όπως η πρόσφατη θεομηνία στον Έβρο και οι μεγάλες εκτεταμένες καταστροφές που δημιουργήθηκαν σχεδόν σε όλη την έκτασή του νομού, έρχονται στο προσκήνιο τα προβλήματα του κρατικού μηχανισμού και των αποζημιώσεων. Σε συνδυασμό ότι πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεων δεν δρουν προνοητικά, καθώς δεν αντιλαμβάνονται το ύψος του κινδύνου καταστροφής από φυσικά αίτια στα οποία εκτίθενται καθημερινά, έχει σαν αποτέλεσμα τα προβλήματα να οξύνονται.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους συμπολίτες μας ότι οι έννοιες της πρόληψης και της ασφάλισης είναι έννοιες ταυτόσημες. Σε περιπτώσεις μάλιστα φυσικών καταστροφών, η ιδιωτική ασφάλιση είναι ο πλέον ενδεδειγμένος και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής τους, καθώς προσφέρει την καλύτερη προετοιμασία απέναντι στο απρόβλεπτο μέλλον. Εξάλλου Ασφάλιση σημαίνει φροντίδα εκ των προτέρων, ώστε να εξασφαλιστεί μια σταθερή ποιότητα ζωής και να αποφευχθούν οι απρόοπτες δυσκολίες.

Το ποσοστό των ασφαλισμένων, τόσο στον Έβρο όσο και πανελλαδικά, απέναντι στις φυσικές καταστροφές παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, παρόλο που η χώρα μας στα φαινόμενα σεισμού κατέχει την πρώτη θέση στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Από ασφαλιστικά στοιχεία του 2019, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, προκύπτει ότι οι ασφαλισμένες κατοικίες στην Ελλάδα είναι μόλις  8 στις 10 (ποσοστό μόλις 20%). Επίσης, οι πυρκαγιές κατά τους θερινούς μήνες και οι πλημμύρες κατά τους χειμερινούς, ειδικά στην Περιφερειακή μας Ενότητα, αποτελούν συνήθη πλέον φαινόμενα και έχουν επιφέρει μεγάλες καταστροφές και απώλειες. Οι συμπολίτες μας όμως για διάφορους λόγους, αποφεύγουν να προστατευτούν μέσω κάποιας ασφάλισης περιουσίας απέναντι σε ένα φυσικό γεγονός, όπως η πρόσφατη θεομηνία.  Να επισημάνουμε ότι το κόστος ασφάλισης περιουσίας μιας κατοικίας είναι σχετικά πολύ χαμηλό (κυμαίνεται από 50 € έως 100 € το έτος!).

Τα  ασφαλιστήρια συμβόλαια περιουσίας μπορούν να καλύψουν τους εξής κινδύνους:

  • Έκρηξη (εσωτερική ή εξωτερική) ή άλλα παρεμφερή συμβάντα
  • Φυσικά φαινόμενα (πλημμύρα, καταιγίδα, θύελλα, σεισμός)
  • Κλοπή
  • Τρομοκρατικές ενέργειες ή κοινωνική αναταραχή
  • Διαρροή σωληνώσεων, αποκατάσταση, τα έξοδα του υδραυλικού κ.λπ.
  • Ζημιές στους κοινόχρηστους χώρους από καλυπτόμενο κίνδυνο
  • Έξοδα μεταστέγασης σε περίπτωση ζημιάς
  • Αστική ευθύνη πυρκαγιάς και νερών (εάν προκληθούν ζημιές σε όμορη ιδιοκτησία)
  • Απώλεια κερδών/εισοδήματος σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης
  • Επιπλέον, προσφέρεται και εξασφάλιση των ενοικίων που λαμβάνετε σε περίπτωση ζημιάς.

Η ΕΑΔΕ καλεί το Υπουργείο Ανάπτυξης να επιταχύνει τις δεσμεύσεις του για ενίσχυση του 3ου Πυλώνα ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης με επιπλέον κίνητρα, κυρίως φορολογικά. Να θεσμοθετήσει την έκπτωση δαπάνης των ασφαλίστρων για κάλυψη από σεισμό και φυσικές καταστροφές όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης στη γενική συνέλευση της ΕΑΕΕ στις αρχές του 2020, προκειμένου οι πολίτες να ασφαλίσουν την κατοικία τους. Πρόταση που σε κυβερνητικό επίπεδο μάλιστα έχει προβλεφθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση αλλά δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή ακόμη λόγω COVID.

Η ΕΑΔΕ αναλαμβάνοντας ρόλο ευθύνης για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει την αμέριστη συμπαράσταση στους πληγέντες! Καλούμε μάλιστα τους πληττόμενος, όσοι επιθυμούν, να απευθυνθούν στην Ένωση μας για να τους παρέχουμε όποια ασφαλιστική ή άλλη συμβουλευτική βοήθεια επιθυμούν.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*