ΚΥΤ Φυλακίου: Για να “αρπάξουν” 2-3 εταιρείες τα 30 εκατ., επιμένουν στο ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

ΚΥΤ Φυλακίου: Για να “αρπάξουν” 2-3 εταιρείες τα 30 εκατ., επιμένουν στο ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Για να “αρπάξουν” δυο-τρεις μεγάλες αθηναϊκές εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν την επέκταση ή την δημιουργία νέας δομής στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, δεν κάνει ακυρώνοντας το ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ που πάει να κάνει στον Έβρο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, αλλά και η κυβέρνηση συνολικά.

Το κόστος της συγκεκριμένης δομής ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία το 75% αποτελούν χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή τα 22,5 εκατομμύρια και το υπόλοιπο 25%, άρα 7,5 εκατομμύρια ευρώ, είναι η συνδρομή του ελληνικού κράτους. Πολλά τα λεφτά δηλαδή και προκειμένου να τα πάρουν οι γνωστές εταιρείες που θα ασχοληθούν είτε με την κατασκευή, είτε με την τοποθέτηση των οικίσκων-κοντέινερ, είτε με όλες τις άλλες εργασίες για να αυξηθεί η χωρητικότητα στα 1.500 άτομα, υπάρχει αυτή η επιμονή Μηταράκη. Παρ’ ότι η επέκταση ή η δημιουργίας νέας δομής, που σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του αρμόδιου υπουργού θα παραμένει… άδεια και θα χρησιμοποιηθεί για εγκατάσταση λαθρομεταναστών σε μια έκτακτη ανάγκη, αυτός επιμένει να υλοποιήσει τους ΑΝΤΕΘΝΜΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ του. Αν και υπάρχει έντονη και καθολική σχεδόν αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, αντίθετη άποψη θεσμικών και εκπροσώπων φορέων.
 Μην ξεχνάμε ότι και στην κατασκευή του νέου φράχτη στην περιοχή των Φερών, που θα φτάσει συνολικά στα 62 εκατ. ευρώ,. εμπλέκονται 4 μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που μοιράστηκαν την σημαντική οικονομική… πίτα. Φυσικά υπάρχουν και κάποιες τοπικές επιχειρήσεις και ντόπιοι επαγγελματίες, που η επέκταση ή δημιουργία νέας δομής με αύξηση δυναμικότητας στα 1.500 άτομα τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα, όσον αφορά την σίτιση τους, την καθαριότητα και άλλες λειτουργίες που θα δημιουργηθούν και προβλέπονται στην προκήρυξη. Κι αυτούς τους γνωρίζει η τοπική κοινωνία στην περιοχή της Ορεστιάδας και του Έβρου. Το φοβερό μάλιστα είναι ότι ακούμε ήδη ή διαβάζουμε και σε τοπικό επίπεδο, κάποιους να υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να… χαθούν τα ευρωπαϊκά χρήματα για το ΚΥΤ Φυλακίου και πρέπει να γίνει αναβάθμιση του και βελτίωση. Πως θα γίνει όμως αυτό χωρίς επέκταση ή δημιουργία νέας δομής, αφού για αυτό τον λόγο μόνο δίνει η Ε.Ε αυτά τα εκατομμύρια, δεν μας το απαντούν. Το σίγουρο είναι ότι… ρίχνουν νερό στον μύλο του Μηταράκη και ευτυχώς ο κόσμος τους έχει ήδη καταλάβει.