Μηταράκης: “Επίθεση” στους 4 Μητροπολίτες που αντιδρούν στο ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ του στο Φυλάκιο Ορεστιάδας (ΒΙΝΤΕΟ)

Μηταράκης: “Επίθεση” στους 4 Μητροπολίτες που αντιδρούν στο ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ του στο Φυλάκιο Ορεστιάδας (ΒΙΝΤΕΟ)

Επίθεση στους 4 Μητροπολίτες της Θράκης που με κοινή τους δήλωση εξέφρασαν την κάθετη αντίθεση τους στην επέκταση ή δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας και σε όσους αντιδρούν στο ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ που επιμένει να κάνει, έκανε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά 90,1”, που είναι από τα λίγα αθηναϊκά ΜΜΕ τα οποία αναδεικνύουν το σοβαρό αυτό ζήτημα και στην εκπομπή “Μπρα ντε φέρ” με παρουσιαστές την Εβρίτισσα (κατάγεται από το Διδυμότειχο) Χριστίνα Κοραή και τον Δημήτρη Τάκη, ο κ.Μηταράκης έδειξε κατ’ αρχάς αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων. Έβαλε την γνωστή… κασέτα με τα επιχειρήματα του που το ένα αναιρεί το άλλο και δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, επιβεβαιώνοντας ότι ο υποτιθέμενος διάλογος και η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία κατόπιν εορτής και της απόφασης στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, είναι προσχηματικά.

Η Χριστίνα Κοραή του μετέφερε ερωτήσεις από το

Evros-news.gr  και τον Κώστα Πιτιακούδη 

Μάλιστα η κ.Κοραή στην αρχή της συνέντευξης ανέφερε στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου πως μεταφέρει πληροφορίες και ερωτήσεις που πήρε από τον υπεύθυνο του Evros-news.gr Κώστα Πιτιακούδη. Αυτή την φορά βέβαια ο κ.Μηταράκης δεν επανέλαβε τα γνωστά που είπε στην τηλεδιάσκεψη με τους θεσμικούς φορείς, ότι δηλαδή είμαστε σάιτ χαμηλού επιπέδου, αλλά έκανε κάτι άλλο.

Όταν η Χριστίνα Κοραή τον “στρίμωξε” δημοσιογραφικά αναφέροντας τις καθολικές αντιδράσεις που υπάρχουν στον Έβρο, με πρώτους και καλύτερους τους 4 Μητροπολίτες της Θράκης, αυτός ουσιαστικά “επιτέθηκε” τόσο σε αυτούς όσο και στην Ιερά Σύνοδο, λέγοντας:

Επειδή όπως είπατε οι 4 Μητροπολίτες αντιδράσανε, να σας θυμίζω ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αρνήθηκε να μας δώσει ένα χώρο στην Αττική για να πάρουμε κόσμο από τον Έβρο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Οι 4 Μητροπολίτες της Θράκης παίρνουν ξεκάθαρη θέση για το ΚΥΤ Φυλακίου

Σε γραμμή… Σταύρου Αποστολίδη μίλησε για

κάποιους που θέλουν να γίνουν “λαϊκούς ήρωες”

Παράλληλα, ο κ.Μηταράκης σχολιάζοντας τις έντονες και καθολικές αντιδράσεις που υπάρχουν για το ΑΝΤΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ του, σε απόλυτη ταύτιση με όσα έγραψε πριν λίγο καιρό ο δημοσιογράφος Σταύρος Αποστολίδης εναντίον του Evros-news.gr και του Κώστα Πιτιακούδη, ιδιοκτήτης του ραδιοσταθμού STATUS FM, μίλησε και αυτός για κάποιους που αντιδρούν επειδή θέλουν να γίνουν “λαϊκοί ήρωες”. Είπε συγκεκριμένα:

“Αυτό που τρομάζει κάποιους στον Έβρο και κάποιοι το κάνουν για να γίνουν λαϊκοί ήρωες στην τοπική τους κοινωνία, δεν αποδεικνύεται από τα γεγονότα που συμβαίνουν”.

Χριστίνα Κοραή: “Αυτό που λέτε αφορά και τους τοπικούς βουλευτές της Ν.Δ: Γιατί εδώ κανέναν δεν έχετε πείσει. Πέστε μου έναν που να έχετε πείσει”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Άγρια επίθεση Σταύρου Αποστολίδη στο Evros-news και όσους αντιδρούν έντονα στο αντεθνικό σχέδιο Μηταράκη

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νότη Μηταράκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την επέκταση της δομής στον Έβρο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε: «Επιμένουμε για την ασφάλεια του Έβρου και για την ασφάλεια όλης της χώρας. Να ξεκαθαρίσω δύο πράγματα, πρώτον δεν αλλάζει η εθνική πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες από όλες τις κυβερνήσεις, ότι κανείς δεν μένει στον Έβρο, δεν υπάρχει φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο αλλά μόνο καταγραφή, έλεγχος ότι δεν εμπίπτουν σε λίστες τρομοκρατίας, έλεγχος ότι δεν είναι θετικοί στον ιό και μετά μεταφέρονται από τον Έβρο σε 32 υφιστάμενες δομές που υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Άρα το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι δεν άλλαξε η εθνική πολιτική».

«Το ΚΥΤ Φυλακίου ιδρύθηκε το 2012 επί κυβέρνησης Σαμαρά και το ΚΥΤ έχει ένα ΠΡΟΚΕΚΑ το οποίο υπάρχει εδώ και δεκαετίες και νομιμοποιήθηκε το 2015. Άρα και το ΚΥΤ και το ΠΡΟΚΕΚΑ είναι υφιστάμενα, έχουν περάσει 9 χρόνια λειτουργίας τους, έχουν αποδείξει στην πράξη ότι δεν υπάρχει καμία παραμονή προσφύγων στον Έβρο, έχουν αποδείξει στην πράξη ότι δεν δημιουργούν προβλήματα στην τοπική κοινωνία και για αυτό σύσσωμη η τοπική κοινωνία όχι μόνο θέλει την παραμονή της δομής αλλά θέλει και την αναβάθμισή της. Με αυτό που έχει δημιουργηθεί θέμα είναι η χωρητικότητά της. Αυτή τη στιγμή το ΚΥΤ έχει 300 θέσεις και 300 θέσεις το ΠΡΟΚΕΚΑ , σύνολο 600», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Τους τελευταίους 48 μήνες είχαμε 2 μήνες όπου οι αφίξεις ήταν εντός ενός μήνα πάνω από 2000 και είχαμε και 14 μήνες που ήταν πάνω από 1000. Σήμερα στις 600 θέσεις που υπάρχουν στη δομή φιλοξενούνται 190 άτομα. Τι είπαμε εμείς σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία ότι επειδή υπάρχουν εποχές, γιατί υπάρχει περιοδικότητα στις ροές, υπάρχουν μήνες που οι ροές είναι αυξημένες τι κάναμε μέχρι στιγμής; Τους κρατάγαμε σε αστυνομικά τμήματα. για τα οποία καταδικαστήκαμε φέτος από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τις συνθήκες που είναι εκεί γιατί αυτά τα αστυνομικά τμήματα δεν καλύπτουν ούτε την ασφάλεια του Έβρου, ούτε την ασφάλεια της χώρας, ούτε τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να έχουνε επιπλέον χώρο σε περίπτωση ενός μήνα που είναι πιο αυξημένες οι ροές να καταγραφούν σωστά, να μην περπατάνε στον Έβρο μόνοι τους και στη Θράκη όπως πολλές φορές καταγγέλλεται ότι συμβαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πολλές φορές και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη μας λένε ότι εμφανίζεται κόσμος που μας λένε ότι δεν έχει περάσει σωστά τη διαδικασία γιατί μερικές φορές τα τελευταία χρόνια, και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ, η δομή των 300 θέσεων δεν επαρκούσε για περιορισμένες μέρες. Αυτό δημιουργεί ένα θέμα ασφάλειας», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Αντιλαμβάνεστε ότι με 300 κρεβάτια, 2.000 αφίξεις τον όποιο μήνα μπορεί να συμβούνε και έχουν συμβεί ιστορικά πάρα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, είναι ανεύθυνο εθνικά, σε περίπτωση που συμβεί κάποιο έντονο επεισόδιο, η ελληνική πολιτεία να μην τους έχει αυτούς σε κλειστή δομή αλλά να τους έχει διάσπαρτους μέσα στον Έβρο μέχρι να καταγραφούνε και να μεταφερθούνε.», επισήμανε ο κ. Μηταράκης.

ΔΗΜ: Αυτό που πάτε να κάνετε εκεί στέλνει και ένα άλλο μήνυμα «ανοίξαμε και σας περιμένουμε»

«Ακριβώς το ανάποδο. Η δική μας υποχρέωση είναι να μην είναι ακάλυπτος ο Έβρος από ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να μην έχουμε τρόπο ως κράτος να τους κρατήσουμε. Δημιουργούμε δυναμικότητα, δυναμολόγιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Αν μου λέτε ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να μην προετοιμαστεί για κάποιο γεγονός και αν συμβεί να πράξουμε ότι μας φωτίσει ο Θεός εκείνη την ημέρα εγώ αυτό το θεωρώ επικίνδυνη πολιτική για τη χώρα. Αυτή τη στιγμή η αποτροπή λειτουργεί αλλά στα νησιά η μείωση είναι 87%, στον Έβρο είναι 62%, ο Έβρος πιέζεται ακόμα. Για αυτό τελειώνει ο φράχτης, για αυτό προσλαμβάνουμε συνοριοφύλακες και για αυτό δημιουργούμε δομές κλειστές ώστε αν έχουμε διόδους, που συμβαίνουν κάθε μέρα ίσως ελάχιστες, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», απάντησε ο ίδιος.

Είπε ότι έκλεισαν 60 δομές στην υπόλοιπη Ελλάδα,

αλλά αυτός… τριπλασιάζει την χωρητικότητα στο Φυλάκιο

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις από τοπικούς φορείς και βουλευτές, απάντησε: «Καμία περιοχή της Ελλάδος δεν θέλει να έχει δομές και το καταλαβαίνω. Αν αύριο εμείς αντιπροτείνουμε αντί να γίνει αυτό να γίνει κάτι άλλο οι ίδιες αντιδράσεις θα υπάρχουν. Μην μπερδεύετε όμως αυτή τη γενικότερη κούραση του κόσμου για το μεταναστευτικό και βέβαια ότι οι ροές πέρυσι μειώθηκαν τόσο πολύ έχει αλλάξει την κατάσταση. 60 δομές κλείσαμε το 2020 άρα η Ελλάδα αποσυμφορείται συνολικά αυτό είναι το ένα ζήτημα, το άλλο ζήτημα όμως και αυτή είναι η ευθύνη της οργανωμένης πολιτείας, είναι να έχεις στα σύνορα ασφαλείς δομές πρώτης υποδοχής».

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο κανείς δεν μένει στον Έβρο, δεν θα έχει 1.500 άτομα στον Έβρο, δεν δημιουργείται ένα μουσουλμανικό χωριό ή όλα αυτά που διαβάζω. Η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη το κράτος εδώ και πάρα πολλά χρόνια με επιτυχία έχει μια δομή που δεν έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα από αυτά που κάποιοι διαδίδουν και ονειρεύονται. Λέμε ότι αυτή η δομή που έχει 600 κρεβάτια είναι επαρκής τους περισσότερους μήνες αλλά υπήρχαν 16 μήνες στους τελευταίους 48 και ένας μήνας το 2020 που εκείνο το μήνα είχαμε αυξημένες ροές, και είμαστε υποχρεωμένη ως ελληνική πολιτεία να έχουμε ασφαλείς δομές ώστε να μην κινδυνεύσει ποτέ κανείς στον Έβρο από το μεταναστευτικό. Αυτή είναι εθνική ευθύνη», πρόσθεσε.

«Οι ροές στον Έβρο συνολικά το 2020 ήταν 5.000 άτομα, ο πιο δύσκολος μήνας ήταν ο Οκτώβριος του 2020 ο οποίος είχε 1.000 αφίξεις δηλαδή το 20% μπήκε στον ένα και μόνο μήνα (τον Σεπτέμβριο είχε ανακοινώσει στη Βουλή ότι επεκτείνεται το ΚΥΤ Φυλακίου, λέτε να αποτέλεσε… κάλεσμα αυτό να έρθουν περισσότεροι;) αυτό και μας δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα και μεγάλη πίεση. Από εκεί και πέρα οι ροές παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλές τους τελευταίους μήνες”.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ