ΔΕΔΑ: Προκήρυξη του δικτύου διανομής αερίου στην Ορεστιάδα

ΔΕΔΑ: Προκήρυξη του δικτύου διανομής αερίου στην Ορεστιάδα

Στην προκήρυξη των έργων ανάπτυξης δικτύων διανομής στην Ορεστιάδα προχώρησε η ΔΕΔΑ, εκκινώντας έτσι τις διαδικασίες για την «άφιξη» του φυσικού αερίου και στην τελευταία από τις έξι πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της εταιρείας.

Μάλιστα, ο διαγωνισμός για την Ορεστιάδα συνιστά πρωτιά για τη ΔΕΔΑ, καθώς εγκαινιάζει τις δημοπρατήσεις αυτόνομων δικτύων διανομής. Έτσι, στην περίπτωση της Ορεστιάδας, το φυσικό αέριο δεν θα προέρχεται από το σύστημα μεταφοράς του ΔΕΣΦΑ, αλλά θα μεταφέρεται με βυτιοφόρα οδικώς σε μορφή CNG στους δύο αποσυμπιεστές στον σταθμό «υποδοχής» του δικτύου, ώστε να αποσυμπιεστεί και να διοχετευθεί στο δίκτυο της πόλης.

Η ιδιαιτερότητα αυτή σήμαινε ότι στην περίπτωση της Ορεστιάδας χρειάστηκε μία πρόσθετη αδειοδότηση για τους αποσυμπιεστές, με συνέπεια ο διαγωνισμός να «βγει στον αέρα» λίγες εβδομάδες αργότερα από τις υπόλοιπες πόλεις της Περιφέρειας. Παράλληλα, η ΔΕΔΑ βρίσκεται σε συνομιλίες με τον ΔΕΣΦΑ για την «έξοδο» του ΕΣΜΦΑ από την οποία θα ξεκινούν τα βυτιοφόρα, με τις δύο λύσεις που εξετάζονται να είναι η εγκατάσταση των συμπιεστών στο σύστημα μεταφοράς είτε στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης είτε της Κομοτηνής.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 5,3 εκατ. ευρώ, με τη διορία υποβολής να ολοκληρώνεται την 1η Μαρτίου. Ο ανάδοχος που θα προκύψει από τον διαγωνισμό θα αναλάβει την κατασκευή του δικτύου χαμηλής πίεσης (ο σχεδιασμός δεν προβλέπει δίκτυο μέσης πίεσης, αφού η υποδομή δεν θα συνδέεται στο ΕΣΜΦΑ). Επίσης, θα εγκαταστήσει τους δύο αποσυμπιεστές και θα πραγματοποιήσει τις συνδέσεις των καταναλωτών.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα της ΔΕΔΑ, σε ορίζοντα 5ετίας προβλέπεται η ανάπτυξη 60 χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης. Μέσω του δικτύου, θα πραγματοποιηθούν κατ΄ ελάχιστο συνδέσεις 1.000 οικιακών καταναλωτών, 570 εμπορικών, καθώς και ενός βιομηχανικού καταναλωτή.

Σημειώνεται ότι η κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη της Ορεστιάδας αποτελεί ξεχωριστό υποέργο της κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου σε 6 πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα και Ορεστιάδα). Η Περιφέρεια ΑΜΘ καλύπτει το μισό της χρηματοδότησης με πόρους του ΕΣΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Δημοπρατείται το έργο φυσικού αερίου στην Ορεστιάδα απ’ την Περιφέρεια ΑΜΘ

Όσον αφορά τις υπόλοιπες 5 πόλεις της  Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στις οποίες δρομολογεί η ΔΕΔΑ την «άφιξη» του φυσικού αερίου, ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για Ξάνθη και Δράμα, καθώς και για Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, με προσωρινό ανάδοχο τις ΑΚΤΩΡ και AVAX αντίστοιχα. Οι σχετικές συμβάσεις έχουν προωθηθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, ενώ η εταιρεία εκτιμά πως έως τον Μάρτιο θα έχουν ξεκινήσει οι κατασκευαστικές εργασίες, μετά την ανακήρυξη των δύο εταιρειών ως οριστικών αναδόχων.

Επίσης, στις αρχές Ιανουαρίου προκηρύχθηκε από τη ΔΕΔΑ η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Καβάλα, ένα έργο με προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ. Η διορία υποβολής προσφορών εκπνέει στις 5 Φεβρουαρίου.

Πηγή: energypress.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*