Φυσικό αέριο και σε Διδυμότειχο, Σουφλί, με αγωγό που θα φτάνει στην Ορεστιάδα!!!

Φυσικό αέριο και σε Διδυμότειχο, Σουφλί, με αγωγό που θα φτάνει στην Ορεστιάδα!!!

-Ο αγωγός μέσης πίεσης περίπου 80 χιλιομέτρων θα ξεκινάει από τους Κήπος και θα καταλήγει στην Ορεστιάδα

Την επέκταση του φυσικού αερίου και σε Διδυμότειχο, Σουφλί, μετά την Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, συζήτησαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος και ο Διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας, κατά την συνάντηση τους στην Κομοτηνή.

Μάλιστα το φυσικό αέριο θα φτάνει στις δυο πόλεις αλλά και την Ορεστιάδα, όπου μέχρι τώρα ξέραμε ότι θα μεταφέρεται με βυτία, με έναν αγωγό μήκους 75 -80 χλμ, ο οποίος θα ξεκινά από το σημείο του ΕΣΦΑ στους Κήπους και θα καταλήγει στην Ορεστιάδα. Το φυσικό αέριο θα διανέμεται σε βιομηχανίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο Σουφλί, το Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα.

Μετά από τηγν συνάντηση που είχαν στην Κομοτηνή ο Διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, έγινε γνωστό η δρομολόγηση της κατασκευής αγωγού μέσης πίεσης στα σύνορα με την Τουρκία.  Στόχος είναι αφενός η διατήρηση αλλά και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της ακριτικής περιοχής με το φθηνό σε κόστος φυσικό αέριο αλλά και η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών νοικοκυριών που ζουν στα σύνορα με την Τουρκία.

Στα 30 εκατ. το κόστος του αγωγού και θα

διατεθούν μέσω  του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ

Το έργο αναμένεται να κοστίσει γύρω στα 30 εκ. ευρώ και η χρηματοδότηση του θα προέλθει, κατά πάσα πιθανότητα από κοινοτικούς πόρους. Η ΔΕΔΑ σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσει τις προκαταρκτικές μελέτες, με την εκπόνηση τους να κρατά περί τους δύο μήνες. Στόχος είναι ο αγωγός να έχει κατασκευαστεί σε διάστημα ενός έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΔΑ στο πλαίσιο του επενδυτικού της προγράμματος ύψους 270 εκ. ευρώ για την επέκταση την επόμενη πενταετία του δικτύου του φυσικού αερίου σε 34 πόλεις της χώρας, ήδη έχει ολοκληρώσει τους διαγωνισμούς για τα δίκτυα διανομής σε Ξάνθη, Δράμα, Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή. Λίγο πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού βρίσκεται και η Καβάλα.

Στις συζητήσεις του κ. Τσάκα με τον κ. Μέτιο, κατά τις πληροφορίες, συζητήθηκε επίσης η επέκταση του δικτύου διανομής αερίου και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ανάμεσα σε αυτές είναι η Χρυσούπολη της Καβάλας, το Δοξάτο της Δράμας και ο Ίασμος της Ροδόπης.

Σημειώνεται ότι στις παραπάνω έξι πόλεις της Περιφέρειας ΑΜΘ, θα κατασκευαστούν συνολικά 496 χιλιόμετρα δικτύου και θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 15.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών). Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 61,8 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ, δανειακά κεφάλαια, καθώς και από επιχορήγηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκε λοιπόν ο σχεδιασμός της επόμενης φάσης του έργου φυσικού αερίου με την επέκταση του δικτύου και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας. Για αυτά θέματα, η ΔΕΔΑ θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΔΑ εκπονεί μελέτες για την εγκατάσταση μονάδων βιομεθανίου σε διάφορα σημεία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με στόχο το δίκτυο της Περιφέρειας να είναι έτοιμο να δεχθεί βιομεθάνιο και βιοϋδρογόνο που θα διανέμονται ως μείγμα οικολογικού αερίου μαζί με το φυσικό αέριο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας υπογράμμισε σχετικά:

«Η ακριτική Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πρωτοπορεί. Από εδώ, θα ξεκινήσουν, το αμέσως επόμενο διάστημα, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της ΔΕΔΑ που θα φέρουν το φυσικό αέριο σε χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις. 

Ταυτόχρονα, από την ίδια Περιφέρεια θα ξεκινήσει η δημιουργία των πρώτων πράσινων δικτύων, ένα project που θα αποτελέσει πιλότο για όλη τη χώρα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον νέο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, καθώς και τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο για την πολύτιμη συμβολή τους στις προσπάθειες που καταβάλλουμε ώστε το φυσικό αέριο, αυτή η οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον μορφής ενέργειας, να φθάσει σε κάθε γωνιά της ελληνικής περιφέρειας, αποφέροντας σημαντικές ωφέλειες για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον, αλλά και την οικονομία».