Ποινική δίωξη κατά πρώην δημάρχου για έργο ηλεκτροφωτισμού LED της Εβρίτικης εταιρείας οικογένειας Δαστερίδη

Ποινική δίωξη κατά πρώην δημάρχου για έργο ηλεκτροφωτισμού LED της Εβρίτικης εταιρείας οικογένειας Δαστερίδη

-Πειθαρχικό οι δημοτικοί υπάλληλοι που παρέλαβαν το έργο

-Παρέμβαση και της Αποκεντρωμένης Μακεδονίας-Θράκης κατά δημοτικών συμβούλων για το ίδιο θέμα

Ποινική δίωξη έχει ασκηθεί κατά του πρώην δημάρχου Θερμαϊκού Γιάννη Μαυρομάτη και μελών της Οικονομικής Επιτροπής επί θητείας του, με την κατηγορία “απιστία στην υπηρεσία για το έργο ηλεκτροφωτισμού LED που υλοποίησε η Εβρίτικη εταιρεία της οικογένειας Δαστερίδη, η DASTERI SYSTEMS. 

Οι αποκαλύψεις αυτές έγιναν στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του συγκεκριμένου δήμου της Θεσσαλονίκης, με αφορμή μια ερώτηση του υποψηφίου δημάρχου και επικεφαλής του συνδυασμού «Το Μέλλον Τώρα» Δημήτρη Καπλάνη, η οποία… άναψε φωτιές όπως γράφει το ota365.gr αλλά οδήγησε και σε αποκαλύψεις για την υπόθεση των φωτιστικών σωμάτων Led, έργο που υλοποίησε η εταιρεία του νομού μας της οικογένειας Δαστερίδη.

Ο κ. Καπλάνης ζήτησε ενημέρωση για την υπόθεση δίωξης μεταξύ άλλων και του πρώην Δημάρχου Γιάννη Μαυρομάτη για απιστία στην υπηρεσία για τα Led και τι έχει κάνει για αυτό η διοίκηση.

Απαντώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Γιώργο Τσαμασλής είπε πως η υπόθεση βρίσκεται στον ανακριτή επιβεβαιώνοντας πως υπάρχει κατηγορία και κατά του κ. Μαυρομάτη και μελών της Οικονομικής Επιτροπής.

Αποκάλυψε όμως, πως του έχει ζητηθεί να περάσουν πειθαρχικό και δημοτικοί υπάλληλοι που παρέλαβαν το έργο και έχουν ήδη κατατεθεί οι απολογίες τους αλλά παράλληλα ανάλογη διαδικασία προχωράει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά δημοτικών συμβούλων της προηγούμενης σύνθεσης του Δημοτικού Συμβουλίου της παράταξης της τότε διοίκησης.

Η σύμβαση είχε υπογραφεί στις αρχές Αυγούστου 2018, από τον δήμαρχο Θερμαϊκού Γιάννη Μαυρομάτη, εναντίον του οποίου τώρα η Δικαιοσύνη άσκησε δίωξη και τον Πρόεδρο και της Dasteri Systems AΕ Γιάννη Δαστερίδη. Από την υπογραφή είναι και η φωτογραφία που βλέπετε, με τον κατηγορούμενο δήμαρχο και τον εκπρόσωπο της εταιρείας.

Επίσης, η υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης προβλήθηκε ιδιαίτερα από την ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση της Αλεξανδρούπολης, με ένα… αποθεωτικό ρεπορτάζ για την εταιρεία και αναφορά ότι είναι τρίτη σύμβαση αντικατάστασης ηλεκτροφωτισμού LED της συγκεκριμένης εταιρείας, μετά τον δήμο Αλεξανδρούπολης και τον δήμαρχο Θάσου. Υπήρχε μάλιστα δήλωση του εκπροσώπου της εταιρείας Γιάννη Δαστερίδη, όπου μεταξύ άλλων τόνισε πως “θα απολαύσει κάθε πολίτης την ασφάλεια, το φως, που θα είναι εντελώς διαφορετικό”. Με βάση πάντως όσα είπε ο νυν δήμαρχος Θερμαϊκού στο προχθεσινό Δ.Σ, για τον κατηγορούμενο προκάτοχο του και μέλη της τότε Οικονομικής Επιτροπής, φαίνεται ότι… φως θέλει να ρίξει και η Δικαιοσύνη για το συγκεκριμένο έργο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Να θυμίσουμε κάποια πράγματα:

  1. Πριν λίγο καιρό, το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε την υπογραφής σύμβασης του δήμου Λαυρίου με την ΄’ιδια εταιρεία, δηλαδή την Εβρίτικη DASTERI SYSTEMS της οικογένειας Δαστερίδη, χαρακτηρίζοντας τον διαγωνισμό “φωτογραφικό” υπέρ της και πως με τους όρους που είχαν μπει γινόταν παραβίαση του ελεύθερου ανταγωνισμού.
  2. Η εταιρεία της οικογένειας Δαστερίδη κέρδισε και τον διαγωνισμό του δήμου Αλεξανδρούπολης, πέρασε αυτός από… 40 κύματα με το Ελεγκτικό Συνέδριο να τον χαρακτηρίζει αρχικά “φωτογραφικό”  και μετά από προσφυγή της προηγούμενης δημοτικής αρχής Λαμπάκη να δίνει το “πράσινο φως” για την υπογραφή της σύμβασης. Το έργο ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ τελικά ολοκληρώθηκε.
  3. Πληροφορίες που φτάνουν στο Evros-news.gr, το οποίο είναι το μοναδικό ΜΜΕ του Έβρου που έχει πολλές φορές αναδείξει το συγκεκριμένο ζήτημα, αναφέρουν ότι και για το έργο του δήμου Αλεξανδρούπολης υπάρχει ήδη ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Μακεδονίας-Θράκης, που κάλεσε ήδη ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ τα μέλη της πρώην Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Αλεξανδρούπολης.
  4. Τελικά, σχεδόν κανένα ή ελάχιστα από τα έργα ηλεκτροφωτισμού LED που κέρδισε τους διαγωνισμούς και πήρε η Εβρίτικη εταιρεία DASTERI SYSTEMS της οικογένειας Δαστερίδη, δεν υλοποιήθηκε χωρίς… παρατράγουδα, αρνητικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ή άλλων κρατικών μηχανισμών ελέγχου.