“Εμφύλιος” στον ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη Μηταράκη και όσα έγιναν στην Ορεστιάδα

“Εμφύλιος” στον ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη Μηταράκη και όσα έγιναν στην Ορεστιάδα

-Λάμπρου και Καββαδία κατά Γκαρά και Γιώργου Τσίπρα, επειδή χαρακτήρισαν «δίκαιες και αιτιολογημένες» τις αντιδράσεις του κόσμου

“Εμφύλιος” έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη του Νότη Μηταράκη στην Ορεστιάδα και όσα συνέβησαν, με αφορμή κοινή ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσας Γκαρά (Έβρου) και Γιώργου Τσίπρα, ξάδερφου του Αρχηγού του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

Σε αυτήν χαρακτηρίζουν «δίκαιες και αιτιολογημένες» τις αντιδράσεις από τους κατοίκους του Έβρου κατά του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ.Μηταράκη, κάτι που έχει προκαλέσει αναστάτωση στα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται στην πλατεία Κουμουνδούρου. Κι αυτό επειδή ακούστηκαν και κάποια συνθήματα όπως «αλήτες προδότες πολιτικοί», «λαθρομετανάστες που θα καταστρέψουν τη Θράκη», «πουλημένες ΜΚΟ» και άλλα τέτοια που στον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς… παθαίνουν αλλεργία.  Γκαρά και Τσίπρας τονίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση «απέφυγε τη δημιουργία hot spot ανατολικά του Νέστου, για προφανείς λόγους. Προτάσσοντας την ασφάλεια των συνόρων και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, ακολούθησε τις εισηγήσεις της τότε στρατιωτικής ηγεσίας».

Η κοινή ανακοίνωση των δύο βουλευτών προκάλεσε την αντίδραση του Τομέα Δικαιωμάτων του κόμματος, στον οποίο υπάγεται και το προσφυγικό, με τον επικεφαλής Πάνο Λάμπρου, σε ανάρτησή του, να σημειώνει ότι ανατριχιάζει από αυτού του είδους τις αντιδράσεις και να προσθέτει ότι «δεν ήταν δίκαιες και δεν ήταν αιτιολογημένες. Κυρίως, όμως, είναι έξω από τις αρχές και τις αξίες μας. Είναι ενταγμένες σε ένα ανταγωνιστικό και εχθρικό πολιτικό σχέδιο. Είναι κραυγές της άλλης όχθης, υπαρκτής και αντίπαλης».


Στο ίδιο κλίμα και η πρώην βουλευτής Αννέτα Καββαδία, η οποία σημειώνει: «Ακροδεξιάς κοπής ρατσιστικά και ομοφοβικά συνθήματα διανθισμένα με έντονο “πατριωτικό” άρωμα, δεν μπορούν να είναι “ούτε δίκαια ούτε αιτιολογημένα”. Οι αντιδράσεις ορισμένων κατοίκων της Ορεστιάδας τρομάζουν και είναι απολύτως καταδικαστέες. Και η μεν ΝΔ έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες. Έρχεται αντιμέτωπη με την ξενοφοβική, ρατσιστική πολιτική που η ίδια εξέθρεψε όλα αυτά τα χρόνια. Στα καθ’ ημάς, όμως; Από πότε ιαχές όπως “να μην μπει τίποτα λαθραίο”, “Αθήνα γαμ…νη ο Έβρος δεν πεθαίνει”, “η Ελλάδα ανήκει στους έλληνες”, “αλήτες, προδότες, πολιτικοί” θεωρούνται “δίκαιες και αιτιολογημένες”; Από πότε πρόσφυγες και μετανάστες αντιμετωπίζονται ως εισβολείς που απειλούν την ασφάλεια των συνόρων και την κοινωνική συνοχή; Αυτές οι αντιδράσεις ούτε δικαιολογούνται ούτε καλύπτονται. Όχι στο όνομά μας, τουλάχιστον!»


Μιλώντας στο iefimerida.gr, η κ. Γκαρά σημειώνει ότι όλοι οι τοπικοί φορείς της περιοχής συντάσσονται γύρω από δύο συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν αφενός τη μη δημιουργία νέας δομής μόνιμης διαμονής και αφετέρου τη βελτίωση των υποδομών και των συνθηκών των υφιστάμενων δομών. «Κανείς στον Εβρο δεν αρνήθηκε τη φιλοξενία προσφύγων. Η συγκέντρωση ήταν περίπου χίλια άτομα, από όλους τους πολιτικούς χώρους. Ορισμένοι, γνωστοί ακραίοι, αφού έφυγε ο κ. Μηταράκης πέταξαν αυγά και φώναξαν απαράδεκτα συνθήματα. Δεν χαρακτηρίζουν, όμως, τη συγκέντρωση που έγινε», λέει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και προσθέτει ότι «οι ακραίες συμπεριφορές έχουν καταδικαστεί πολλές φορές, ενώ για τα συγκεκριμένα γεγονότα καταδικάστηκαν και με ανακοίνωση της Νομαρχιακής Εβρου».

Η ανακοίνωση Γκαρά – Τσίπρα
«Οι κοινωνικές αντιδράσεις που προκάλεσε η επίσκεψη του κ. Μηταράκη στον Έβρο είναι δίκαιες και αιτιολογημένες. Η πολιτική και οι αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ για τη δημιουργία νέας υπερμεγέθους δομής μόνιμης διαμονής στα σύνορα του Έβρου προκαλεί αίσθημα ανασφάλειας αλλά και εμπαιγμού στους Εβρίτες.

Σημειώνουμε ότι παρά την τεράστια πίεση του προσφυγικού-μεταναστευτικού επί ημερών της προηγούμενης διακυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε τη δημιουργία hot spot ανατολικά του Νέστου, για προφανείς λόγους. Προτάσσοντας την ασφάλεια των συνόρων και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, ακολούθησε τις εισηγήσεις της τότε στρατιωτικής ηγεσίας. Να θυμίσουμε ότι η πολιτική εκείνη εφάρμοζε απόφαση του ΚΥΣΕΑ προ του 2015, δηλαδή προηγούμενης από τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησης, την οποία σεβάστηκαν κι εφάρμοσαν όλοι.

Η σημερινή κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της Θράκης, αποφάσισε να μη σεβαστεί αυτή την απόφαση, που αποτελεί εθνική γραμμή. Ενώ οι σχέσεις με τη γείτονα χώρα έχουν σαφέστατα επιδεινωθεί, η ΝΔ με μια απίστευτη ανευθυνότητα σχεδιάζει τη δημιουργία hot spot όχι απλώς ανατολικά του Νέστου, αλλά στο Φυλάκιο Έβρου. Η κυβέρνηση και ο κ. Μηταράκης μπήκαν σε έναν προσχηματικό διάλογο με τους φορείς, με προειλημμένες αποφάσεις, εμπαίζοντας τους κατοίκους.

Κι αναρωτιόμαστε, η κυβέρνηση έχει συναίσθηση τι μπορεί να προκύψει από την υπερδομή που σχεδιάζει στην καρδιά της αμυντικής τοποθεσίας; Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ ρωτήθηκαν; Συμφωνούν με τα επικίνδυνα αυτά σχέδια;

Όταν πρόκειται για επικοινωνιακά σόου, ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του είναι πρώτοι και καλύτεροι. Όταν πρόκειται για την ουσία, αποδεικνύονται πολύ λίγοι. Ο ψευτοπατριωτισμός, η άγνοια και η ανευθυνότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε όλο τους το μεγαλείο!»

Μηταράκης: Υποκρισία

Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, σχολιάζοντας την δήλωση των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Τσίπρα & Α. Γκαρά, δήλωσε:

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αναστασία Γκαρά και Γιώργος Τσίπρας, ψεύδονται και παραπληροφορούν όταν δηλώνουν ότι τίθεται θέμα «νέας υπερμεγέθους δομής μόνιμης διαμονής στα σύνορα του Έβρου». Όπως πολλές φορές έχει ξεκαθαρίσει ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, στον Έβρο δεν τίθεται κανένα θέμα νέας δομής διαμονής αιτούντων άσυλο. Και πολύ περισσότερο “υπερμεγέθους”. Επίσης, στον Έβρο δεν τίθεται κανένα θέμα μόνιμης διαμονής προσφύγων ή μεταναστών. Το ΚΥΤ Φυλακίου είναι δομή ελέγχου και καταγραφής και μόνο. Όσοι εισέρχονται, μένουν για λίγες ημέρες, όσες διαρκεί ο έλεγχος και η καταγραφή τους. Αυτή είναι η εθνική πολιτική και δεν αλλάζει. Τουλάχιστον όσο είναι στο τιμόνι της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Στον Έβρο, όπως και όπου χρειάζονται αποφάσεις και συνεννόηση, θα συνεχίσουμε το διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία, με σκοπό να υπάρξει λύση.

Αξίζει να τονιστεί ότι, ο κ. Γιώργος Τσίπρας, στη σημερινή δήλωσή του, χαρακτήρισε τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν στον Έβρο κατά την επίσκεψή μου, «δίκαιες και αιτιολογημένες». Τον περασμένο Μάιο, όταν κατά την είσοδό του στο δημαρχείο Μεγάρων του επιτέθηκαν οι πολίτες, η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην εκλογική του περιφέρεια, καταδίκασαν δημοσίως την επίθεση που δέχθηκε, σημειώνοντας ότι «τέτοιες ενέργειες βλάπτουν την Δημοκρατία την οποία πρέπει όλοι μας να προασπίζουμε”. Ας διαλέξει!

Επίσης, τότε, στην παρέμβασή του στο δημοτικό συμβούλιο Μεγαρέων, ο κ. Τσίπρας είχε ταχθεί κατά του σχεδιασμού να φτιαχτεί δομή φιλοξενίας στη Νέα Πέραμο, δηλαδή στην εκλογική του περιφέρεια. Ενώ δηλαδή σήμερα πρεσβεύει, ορθά, την μην παραμονή στον Έβρο, όταν εκκληθεί να συμβάλει με την δημιουργία δομής στην εκλογική του περιφέρεια για να αποσυμφορηθεί ο Έβρος, τότε πρόταξε το μικροπολιτικό συμφέρον… Υποκρισία.
Πηγή: iefimerida.gr