Πληγέντες κάτοικοι Απαλού: Κάντε κάτι επιτέλους – Είμαστε θεατές στο ίδιο έργο επί δεκαετίες

Πληγέντες κάτοικοι Απαλού: Κάντε κάτι επιτέλους – Είμαστε θεατές στο ίδιο έργο επί δεκαετίες

Με μια επιστολή-ανακοίνωση που αποτελεί κραυγή αγωνίας, οι πληγέντες κάτοικοι του Οικισμού Απαλού Αλεξανδρούπολης ζητούν από όλους τους αρμόδιους να κάνουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ κάτι, για να μην είναι στο… ίδιο έργο θεατές εδώ και δεκαετίες, με τις συνεχείς καταστροφές από πλημμύρες.

Η επιστολή που περιλαμβάνει τις υπογραφές

ΠΡΟΣ: κ. Υπουργό Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών
κ. Περιφερειάρχη Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
κ. Δήμαρχο Δήμου Αλεξανδρούπολης
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Βουλή των Ελλήνων
Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού
κ. Πρόεδρο και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αλεξανδρούπολης
Μ.Μ.Ε.
Με πόνο ψυχής και έντονη ανησυχία αλλά και απογοήτευση παρακολουθούμε οι κάτοικοι του οικισμού του Απαλού τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα εδώ στην περιοχή μας.


Πονάμε γιατί µέσα σε δύο εβδοµάδες ζήσαµε τον ίδιο εφιάλτη και ακόµα φοβερότερο αφού και τις δύο φορές είδαµε να εκκενώνεται το Δηµοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο για να µη κινδυνέψουν οι ζωές των παιδιών µας που φοιτούν σε αυτά. Είδαµε γέροντες να τρέµουν από το φόβο τους όταν τους έβγαζαν τα παλληκάρια της γειτονιάς στην πλάτη τους γιατί µέσα στο σπίτι τους το νερό είχε φτάσει το ένα µέτρο και ήταν ανήµποροι να κινηθούν. Είδαµε ηλικιωµένους πιασµένους χέρι χέρι να προσπαθούν να περάσουν µέσα από τα ορµητικά νερά για να γλιτώσουν. Γονείς µε τα παιδιά στην πλάτη τους να προσπαθούν να διασχίσουν το δρόµο που είχε µετατραπεί σε χείµαρρο. Αλλά περισσότερο πονάµε γιατί δυστυχώς την τελευταία φορά χάθηκε µία ανθρώπινη ζωή, ενός πυροσβέστη, νέου ανθρώπου, που δεν λογάριασε τον κίνδυνο και πιστός στο καθήκον του, προσπαθώντας να βοηθήσει τους πληγέντες, βρήκε τραγικό θάνατο µέσα στο νερό.
Πονάμε γιατί για πολλοστή φορά µέσα στις τελευταίες τρεις δεκαετίες βλέπουμε τις περιουσίες µας, που µε πολύ κόπο και στερήσεις τις έχουµε αποκτήσει, να καταστρέφονται και να χάνονται κάτω από όγκους νερού που πληµµυρίζει τα σπίτια µας όταν οι βροχοπτώσεις είναι έντονες στην περιοχή µας.
Ανησυχούμε γιατί βλέπουµε τα έντονα καιρικά φαινόµενα να γίνονται ολοένα και συχνότερα και έχουµε αρχίσει να χάνουµε τον ύπνο µας κάθε φορά που οι προγνώσεις των µετεωρολογικών δελτίων δείχνουν βροχοπτώσεις στην περιοχή µας.


Ανησυχούμε γιατί όλη αυτή η καταστροφή γίνεται τόσο γρήγορα που φοβόµαστε µήπως την επόμενη φορά θρηνήσουµε και ζωές µικρών παιδιών αφού το Δηµοτικό σχολείο βρίσκεται στο σηµείο όπου συναντώνται τα νερά από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις, από δυτικά, βόρεια και βορειοανατολικά και δεν βρίσκουν διέξοδο προς τη θάλασσα.
Ανησυχούμε και φοβόμαστε πως αν το κακό συμβεί μέσα στη νύχτα δεν θα προλάβουμε να αντιδράσουμε για να σωθούμε και θα θρηνήσουμε περισσότερες ζωές.
Νιώθουμε όμως και απογοήτευση γιατί τόσα χρόνια που οι άρχοντες του τόπου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήµος και η Περιφέρεια) αλλά και τα αρµόδια Υπουργεία, εδώ και δεκαετίες δεν ασχολήθηκαν σοβαρά και αρµοδίως για να δώσουν λύση στις επαναλαµβανόµενες πληµµύρες µε αποτέλεσµα να καταστρέφονται κατ’ επανάληψη οι περιουσίες µας και τον κίνδυνο απώλειας της ζωής µας που στην τελευταία πληµµύρα το ζήσαµε και αυτό.
Νιώθουμε απογοήτευση γιατί από το 2006 µε αιτήµατα που καταθέσαµε στις Υπηρεσίες του Δήµου και αρµοδίως στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επισηµαίνοντας το πρόβληµα που δηµιουργείται κάθε φορά που έχουµε έντονες βροχοπτώσεις και προτείνοντας και συγκεκριµένες παρεµβάσεις παρατηρήσαµε να
μεταφέρεται η ευθύνη από τη µια υπηρεσία στην άλλη.
Είμαστε Έλληνες πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι σε αυτή την ακριτική περιοχή του Έβρου,στον Απαλό Αλεξανδρούπολης, και οι οικογένειες των περισσότερων από μας βρίσκονται εδώ από το 1922 και αγαπάμε αυτόν τόπο και έχουμε επενδύσει τη ζωή μας ολόκληρη αλλά και το μέλλον των παιδιών μας στην ευημερία αυτού του τόπου.


Γνωρίζουμε όλοι μας ότι η Πολιτεία και οι Ο.Τ.Α. (Δήμος και Περιφέρεια) έχουν την υποχρέωση να προβλέπουν και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποφεύγεται η πρόκληση ζημιών σε πρόσωπα και πράγματα από φυσικές καταστροφές όπως εδώ σε μας από τις πλημμύρες.
Γνωρίζουμε όλοι μας ότι το Κράτος έχει τη δυνατότητα να παρεµβαίνει µε νόµους και κανονισμούς, στη διευθέτηση του χώρου, ακόµη και µε την αναγκαστική απαλλοτρίωση, αν αυτό επιβάλλεται, για την εκτέλεση των κατάλληλων τεχνικών έργων, ώστε να µας παρέχει την αναγκαία προστασία τόσο της ζωής µας όσο και των περιουσιακών µας στοιχείων.
Γνωρίζουμε επίσης όλοι μας ότι η µη λήψη των προβλεπόµενων µέτρων από τους αρµόδιους φορείς αποτελεί παράνοµη παράλειψη και στην περίπτωση του Απαλού συνιστά ευθύνη του Δηµοσίου και Ο.Τ.Α.
Δυστυχώς µε µεγάλη µας θλίψη βλέπουµε τους αρµόδιους φορείς δια των εκπροσώπων τους στα ΜΜΕ να προσπαθούν για µια ακόµα φορά να κρυφτούν πίσω από την δικαιολογία ότι τα καιρικά φαινόµενα ήταν «ασυνήθιστα έντονα» και δεν µπορούσαν να προβλεφτούν, ώστε να ενεργήσουν έγκαιρα για να προστατέψουν εµάς και τις περιουσίες µας από τις πληµµύρες. Τον παραπάνω ισχυρισµό τον απορρίπτουµε ως ανυπόστατο αφού κυρίαρχο στοιχείο για την ευθύνη είναι η απουσία έργων.


Θέλουµε να τονίσουµε και να υπογραµµίσουµε την τεράστια κρατική ευθύνη και των Ο.Τ.Α. λόγω έλλειψης των κατάλληλων αντιπληµµυρικών έργων εκατέρωθεν του Απαλού, των µπαζωµένων ρεµάτων και γεφυρών που υπήρχαν, που σε πολλά σηµεία φαίνονται ακόµα, της υπερύψωσης της σιδηροδρομικής γραμμής που φράζουν την ροή προς τη θάλασσα, µε αποτέλεσµα να εγκλωβίζονται οι µεγάλοι όγκοι νερού από τις βροχοπτώσεις και να πληµµυρίζουν οι συγκεκριµένες περιοχές µε τραγικές συνέπειες.
Ζητούµε από το Κράτος και τους Ο.Τ.Α. (Δήµο και Περιφέρεια):
• Την άµεση αποζηµίωση όλων των πληγέντων για τις ζηµιές που έχουµε πάθει.
• Να µελετήσουν, οι αρμόδιες καθ’ ύλην υπηρεσίες, άµεσα το πρόβληµα των πληµµυρών του οικισµού µας σε βάθος και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
• Να υλοποιηθούν χωρίς καµία καθυστέρηση µε κρατικά κονδύλια, όλα τα αναγκαία αντιπληµµυρικά έργα, τα απαραίτητα έργα διάνοιξης και εµβάθυνσης και διευθέτησης των χειµάρρων και τα αντιδιαβρωτικά έργα.
Όλοι εµείς οι κάτοικοι του οικισµού του Απαλού νιώθουµε εξαντληµένοι και δηλώνουµε αγανακτισµένοι. Αγωνιζόµαστε πλέον για την ίδια µας τη ζωή και για τη ζωές των παιδιών µας και για την διάσωση των νοικοκυριών µας.
Πληγέντες κάτοικοι του Οικισμού Απαλού Αλεξανδρούπολης

Ακολουθούν οι υπογραφές 276 κατοίκων

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Πληγέντες Κάτοικοι Οικισμού Απαλού