“ΤΣΕΣΜΕ: Χωρίς τις ζώνες αποκλεισμού του,    στα 12 μίλια, είναι σαν να λέτε: Hoş geldin*!”

– “Αν χρειάζεται να βυθιστεί κάτι, είναι οι διερευνητικές. Ούτε το “Τσεσμέ”, ούτε βέβαια και τα δώδεκα μίλια.”

“Μειώστε τα μείον σας τώρα. Και στο Αιγαίο και στον Έβρο”

-“Αντί για εσωτερική! κερκόπορτα, στο Φυλάκιο του Έβρου, κάντε δίδυμο φράχτη στον ποταμό”

 

 

 

Γράφουν οι Εβρίτες Χρήστος Κηπουρός και Πασχάλης Χριστοδούλου

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

 Μπορεί να μην πειράζει κάποιους από το φιλοτουρκικό λόμπυ, αν δεν κάνει κάτι η Ελλάδα, απέναντι στη νέα Τουρκική πρόκληση με το ωκεανογραφικό και υδρογραφικό Τσεσμέ {Εικόνα Α΄,}, όμως εμάς μας πειράζει.

 

Δεν λέμε να βυθιστεί. Ούτε λέμε ότι η φάρσα είναι επανάληψη μόνο της ιστορίας, γιατί μπορεί να είναι και της υστερίας. Λέμε να εμποδιστεί. Να αποκλειστεί από τα ενδότερα των 12 μιλίων, από τα νησιά Λήμνο, Άη Στράτη, Αλόννησο και Σκύρο.

Γιατί άραγε το δίκαιο της θάλασσας προσδιόρισε τα χωρικά ύδατα στα μίλια αυτά; Επιπλέον  γιατί ονομάζονται χωρικά, αν δεν ανήκουν στη χώρα; Αν δηλαδή δεν είναι, όπως τα αποκαλούν εθνικά εδάφη; Και γιατί να θέλει να εισβάλει σε ξένο εθνικό έδαφος το Τουρκικό Τσεσμέ; Και τελικά γιατί να του το επιτρέψει η δική μας χώρα;

Και για να μη μπερδεύονται κάποιοι, δεν μιλάμε για διεθνή ύδατα και αβλαβείς διελεύσεις με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά για το δίκαιο της Θάλασσας, όπου η κόκκινη γραμμή είναι τα 12 μίλια και όχι τα 6 μίλια. Αν τα 6 μίλια είναι κάτι, είναι μια γραμμή ροζ.

Η Ελλάδα λοιπόν μπορούσε, αντί για διαβήματα, να κάνει άλλο βήμα. Να στείλει επείγουσα νότα στην Τουρκία, να μην πλησιάσει το σκάφος της, σε μικρότερη απόσταση από τα 12 μίλια.

Η απελευθέρωση των κανόνων εμπλοκής, που κάποιοι πρωθυπουργοί επί Ιμίων, δεν γνώριζαν καν τι είναι, απελευθερώνει με τη σειρά της, εκτεινόμενη σε ολόκληρο το Πολεμικό Ναυτικό.

Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ένστολη Ελλάδα, όπως και στον ομώνυμο στόλο, να φέρει εις πέρας με επιτυχία το έργο με τις ζώνες αποκλεισμού στα 12 μίλια από Λήμνο, Αλόννησο, Αη Στράτη  και Σκύρο.

Και ότι πρόκειται να κτίσουν ένα ακόμη θαλάσσιο φράχτη του Έβρου. Αυτή τη φορά στην καρδιά του Αιγαίου, πριν αποχαιρετίσουν το Τσεσμέ, χωρίς βέβαια το “gule gule”**

Κύριε Πρόεδρε

Τελικά με τα λίγα με τα πολλά, ο φράχτης του Έβρου έγινε πρότυπο της εθνικής άμυνας. Κάτι που μπορεί πλέον να εφαρμόζεται και στη θάλασσα. Απλά τη θέση του, στην περίπτωση του Τσεσμέ, παίρνει το τείχος των Πολεμικών σκαφών του στόλου.

Με την ευκαιρία, και επειδή όλα αυτά που γράφουμε θα τα διαβάσουν εκτός από εσάς και την Κυβέρνησή σας, και οι Πρόεδροι των Αντιπολιτευόμενων πολιτικών κομμάτων, καθώς και άλλοι  παράγοντες του δημοσίου βίου, ένα ακόμη δείγμα γραφής ως προς την παραγωγή ιδεών που  γεννάει η αγάπη μας για την πατρίδα, τόσο την εθνική, όσο και την ιδιαίτερη, είναι η επιπλέον φύλαξη των συνόρων του Νομού. Ο λόγος για το δίδυμο φράχτη του Έβρου.

Σε ικανή, όχι όμως μεγάλη απόσταση, από τον υπό περάτωση φράχτη, να κατασκευαστεί ένας προκατασκευασμένος φράχτης, ελάχιστου κόστους, που θα εκμηδενίσει κάθε πιθανότητα των ήπιων εισβολών στην ημεδαπή, των συστηματικά διακινούμενων από την Τουρκία προσφύγων και μεταναστών. Πέραν των άλλων θα αχρηστεύσει πλήρως και τη λειτουργία των drones.

Αυτή είναι άλλη μια αιτία να ακυρωθεί η Γερμανικών προδιαγραφών επιλογή, που υιοθέτησε η ωσεί υιοθετημένη από τη Βορειοευρωπαϊκή αυτή χώρα Ελλάδα, για μια Τουρκική αποικία και μαζί και μια εσωτερική {!} κερκόπορτα, στο Φυλάκιο του Νομού Έβρου.

Οπότε αυτό που έχουμε να πούμε στην Κυβέρνησή σας και κυρίως σε σας, είναι το εξής σαφές: Μειώστε τα μείον σας τώρα. Και στο Αιγαίο και στον Έβρο. “Εάν χρειάζεται να βυθιστεί κάτι, είναι οι διερευνητικές. Ούτε το “Τσεσμέ”, ούτε βέβαια και τα 12 μίλια.”

Με τιμή,

* Τουρκική φράση που σημαίνει “καλώς ήρθατε”

**  Τουρκική επίσης φράση που σημαίνει “αντίο σας” ή “στο καλό”