“Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών”: Δημοσχάκης και Μαυρίδης κόπτονται κατόπιν εορτής για υποβάθμιση των Τμημάτων ΔΠΘ Ορεστιάδας

“Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών”: Δημοσχάκης και Μαυρίδης κόπτονται κατόπιν εορτής για υποβάθμιση των Τμημάτων ΔΠΘ Ορεστιάδας

Για υποκρισία και ενδιαφέρον κατόπιν εορτής, αφού ψηφίστηκε και δημοσιεύθηκε το νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως που υποβαθμίζει τα δύο Τμήματα του ΔΠΘ Ορεστιάδας, μιλάει η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών Ορεστιάδας «Είναι στο Χέρι μας”.

Μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ ενώ υπερψήφισε στην Βουλή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, στη συνέχεια υποβάλλει κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις, για κίνδυνο βιωσιμότητας των δύο συγκεκριμένων Τμημάτων. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της συγκεκριμένης δημοτικής παράταξης:

“Η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών Ορεστιάδας «Είναι στο Χέρι μας” λίγο πριν την ψήφιση του αντιεκπαιδευτικού νόμου της Υπουργού Παιδείας για τα Πανεπιστήμια, είχε επισημάνει με ανακοίνωσή της τους κινδύνους που εγκυμονεί για τα πανεπιστημιακά τμήματα της Ορεστιάδας το εν λόγω νομοθετικό εξάμβλωμα της κυρίας Κεραμέως.

Συγκεκριμένα αναφέραμε πως  αρκεί μια απλή σύγκριση στο «πριν» και το «μετά» του νομοσχεδίου για τα δύο τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης της Ορεστιάδας. Στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ο αριθμός εισακτέων για το 2020 ήταν 272 φοιτητές-τριες και στο Δασολογίας 195 φοιτητές-τριες. Με βάση την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο (το οποίο συνέταξαν χωρίς κανένα ακαδημαϊκό ή εκπαιδευτικό κριτήριο για να το υποστηρίξουν), και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις περυσινές βαθμολογίες εισαγωγής με τις προτεινόμενες «αλλαγές Κεραμέως» για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα εισέρχονταν…30 φοιτητές-τριες και στο Δασολογίας… ΚΑΝΕΝΑΣ…

Ουσιαστικά, είναι ζήτημα ενός – δύο ετών να κλείσουν οι σχολές της Ορεστιάδας. Το τι θα σημάνει μια τέτοια εξέλιξη για την περιοχή, που ήδη πλήττεται από την υπανάπτυξη και την πληθυσμιακή συρρίκνωση, δεν μπορεί να περιγραφεί ούτε στις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις. Με λίγα λόγια, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει δραματικό χαρακτήρα και θα εξαφανίσει την αναπτυξιακή συνεισφορά των τμημάτων της Ορεστιάδας, που έχουν καταφέρει τη διασύνδεσή τους με την τοπική κοινωνία, αλλά και την πολιτιστική συνεισφορά της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Φυσικά θα έχει και τραγικές συνέπειες στην τοπική οικονομία, αφού καθηγητές και φοιτητές έχουν σημαντική θέση στην οικονομική δραστηριότητα (ενοικιαζόμενα σπίτια, κύκλος εργασιών τμημάτων, προμήθειες, έξοδα διαβίωσης και αναψυχής κτλ).

Τελικά το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας , αλλά και την Ελληνική Λύση του, κατά τα άλλα «πατριώτη», Κυριάκου Βελόπουλου. Αυτό σημαίνει ότι το ψήφισαν και οι τρεις βουλευτές της ΝΔ στο νομό Έβρου, που επέλεξαν την κομματική πειθαρχία από το συμφέρον του τόπου τους.

Από εκεί και πέρα, αρχίζει το δούλεμα. Δέκα ημέρες αργότερα, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021, ο κ. Δημοσχάκης ενημερώνει με δελτίο τύπου  πως προχώρησε σε «κοινοβουλευτική παρέμβαση» προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, θέτοντάς τους «το ζήτημα της βιωσιμότητας των τμημάτων (σ.σ. της Ορεστιάδας), καθώς τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά και προαναγγέλλουν την απαξίωση των Σχολών»… Στο ίδιο δελτίο τύπου ο βουλευτής αναφέρει πως «η μη έγκαιρη αντιμετώπιση του ζητήματος θα έχει τεράστιες συνέπειες στην περιοχή, η οποία είναι αντιμέτωπη με πολλά άλλα προβλήματα και προκλήσεις»… και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για τα συγκεκριμένα τμήματα, τα οποία κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο χάρη στο νομοσχέδιο που ο ίδιος υπερψήφισε!

Κατόπιν εορτής και ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, «θυμήθηκε»  μόλις πριν δύο μέρες, κι αφότου έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο-ταφόπλακα για τα πανεπιστήμια της επαρχίας, να στείλει επιστολή με προτάσεις στην κυρία Κεραμέως. Διαβάσαμε, μεταξύ των άλλων, πως προτείνει την πλήρη εξασφάλιση στέγης και σίτισης για τους φοιτητές των περιφερειακών τμημάτων. Όταν όμως ως Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών είχαμε διαμαρτυρηθεί για τη χαρακτηριστική αδράνειά του στο γεγονός ότι η Ορεστιάδα εξαιρέθηκε από το τεράστιο έργο ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή φοιτητικών εστιών και υποδομών για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ο δήμαρχος  δήλωνε χωρίς καμία αίσθηση της πραγματικότητας, πως «ντουβάρια έχουμε»! Παρόλα αυτά, ο κύριος Μαυρίδης, ακολουθώντας το ίδιο πνεύμα με τον κύριο Δημοσχάκη, νομίζει ότι με μια επιστολή για τα μάτια του κόσμου και με καναδυό συνεντεύξεις σε κολλητούς, ενώ πρακτικά όλα έχουν τελειώσει, θα περισώσει το επικοινωνιακό του προφίλ.

Προφανώς μας περνάνε για ηλίθιους. Άλλωστε αυτό είναι και το πνεύμα με το οποίο κυβερνάει η ΝΔ καθώς μέσω της μιντιακής κυριαρχίας της σε κεντρικό αλλά και τοπικό επίπεδο, επιχειρεί να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο, και αυτό το πνεύμα δυστυχώς έχει διαποτίσει ακόμα και τα αυτοδιοικητικά της στελέχη, όπως τον δήμαρχο Ορεστιάδας.

Όμως, ολοένα και περισσότεροι πολίτες του δήμου Ορεστιάδας, παρά την συσκότιση και παραπληροφόρηση, αντιλαμβάνονται πως το επικείμενο κλείσιμο των πανεπιστημιακών τμημάτων της Ορεστιάδας φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της ΝΔ, μέσω των βουλευτών της Δημοσχάκη, Δερμετζόπουλου, Κελέτση και του δημάρχου Ορεστιάδας, Βασίλη Μαυρίδη, αλλά και των ψευτοπατριωτών της Ελληνικής Λύσης”.