Μαυρίδης: Υπάρχουν αντικειμενικά επιχειρήματα που δικαιολογούν την αύξηση στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ – Θα συναντηθώ με Χρυσοχοίδη

Μαυρίδης: Υπάρχουν αντικειμενικά επιχειρήματα που δικαιολογούν την αύξηση στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ – Θα συναντηθώ με Χρυσοχοίδη

Για την προσωπική απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που “άδειασε” τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη στο θέμα της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου, μίλησε ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης.

Σε χθεσινή συνέντευξη του στον MAXIMUM FM και τον Δημήτρη Κολιό, χαρακτήρισε τεράστια θετική εξέλιξη την ανακοίνωση της Κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί και να επεκταθεί η χωρητικότητα του ΚΥΤ στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, ενώ πήρε θέση και για την αύξηση του αριθμού όσων θα κρατούνται στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ που βρίσκεται επίσης στην ίδια δομή. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο του κ.Μηταράκη, προβλέπεται ο αριθμός των 370 αλλοδαπών που προβλέπονταν έως τώρα για το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ, ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΚΑΤΆ 240, άρα συνολικά ΚΥΤ και ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ στο Φυλάκιο από τα 700 συνολικά άτομα που είναι τώρα, θα αυξηθεί ο αριθμός στα 940.

Ο κ.Μαυρίδης πάντως, δήλωσε ότι υπάρχουν επιχειρήματα από την πλευρά της Κυβέρνησης που δικαιολογούν αυτή την αύξηση το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ), το οποίο είναι μάλιστα αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα τόνισε πως είναι θετικό ότι μπορεί να αυξηθεί ο αριθμό σε αυτή την δομή που είναι ως γνωστόν κλειστή, γιατί δεν θα μένουν οι λαθρομετανάστες στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης του Έβρου όπου τώρα κρατούνται και τους φυλάνε οι αστυνομικοί. Όπως είπε για τις εξελίξεις που σημειώθηκαν την Δευτέρα: “Υπάρχει ένα θετικό, τεράστιο θετικό για να είμαστε αντικειμενικοί. Πλήρης δικαίωση; Όχι. Πλήρης δικαίωση θα ήταν αν δεν υπήρχε καμία αύξηση ούτε στην άλλη τη δομή.

Επιχειρήματα που δικαιολογούν αυτή την αύξηση; Όντως υπάρχουν και είναι αντικειμενικά. Θα τα αξιολογήσουμε. Μας έχουν πει και έτσι άφησαν να εννοηθεί από την δήλωση τους, ότι δεν θα υπάρχει πλέον κανένας στα 7 Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης που υπάρχουν στο νομό. Θετικό αν εφαρμοστεί; Θετικότατο και για να μην έχουμε κατάληψη των χώρων αυτών των Συνοριακών Τμημάτων αλλά και απελευθερώνονται αστυνομικές δυνάμεις σε έμψυχο δυναμικό.

Κίνδυνος; Αν είναι να μεταφερθούν για να φυλάνε το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ αστυνομικοί που υπηρετούν στις δυο Αστυνομικές μας Διευθύνσεις, δεν θα το δεχθούμε. Θα πρέπει να ρθούνε άλλοι, να ενισχυθεί το έμψυχο δυναμικό. Γιατί το επιχείρημα ότι απελευθερώνουμε αστυνομικές δυνάμεις θα καταρριφθεί. Δεν είναι αποστολή τους να απασχολούνται στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης και να τους έχουν εκεί μέσα σε άθλιες συνθήκες, ας μην κοροϊδευόμαστε σε κάποια από αυτά. Η απελευθέρωση αυτών των αστυνομικών δυνάμεων για να ασχοληθούν με τα άλλα τους καθήκοντα είναι προς την θετική κατεύθυνση. Αυτά όμως πρέπει να τα δούμε στη πράξη. Εγώ ζήτησα και συνάντηση με τον κ.Χρυσοχοίδη, νομίζω ότι θα ανταποκριθεί θετικά, για να δούμε ποιος είναι και ο σχεδιασμός σε επίπεδο υπουργείου Προστασίας του Πολίτη”.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΥΡΙΔΗ 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης θα έχει τις επόμενες ημέρες συναντήσεις με τις συνδικαλιστικές Ενώσεις των αστυνομικών Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης αλλά και Συνοριακών Φυλάκων, προκειμένου να ακούσει τις απόψεις τους για την αύξηση του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. Όλα αυτά πριν να συζητήσει με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη, με τον οποίο έχουν συναντηθεί πολλές φορές, με τελευταία στις 29 Δεκεμβρίου στις Καστανιές, την ημέρα που δημοσιεύθηκε η πρώτη ΔΙΑΥΓΕΙΑ του υπουργείου Μηταράκη για επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου.

Σε εκείνη μάλιστα αναφέρονταν ως πρόβλεψη ότι το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ θα αυξάνονταν στις 750 θέσεις συνολικά, μαζί με τις υπάρχουσες που αναφέρονταν ως 250, δηλαδή προβλέπονταν αύξηση κατά 500 θέσεις. Τώρα σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης ο συνολικός αριθμό θα είναι 610, δηλαδή 140 λιγότεροι από τον αρχικό σχεδιασμό. Αναφέρονταν συγκεκριμένα:

“Ειδικότερα, προβλέπονται η αναβάθμιση και δημιουργία 750 θέσεων γενικού πληθυσμού και 750 θέσεων σε ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. (περιλαμβανομένων 250 θέσεων του υφιστάμενου ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.). Κατά την ολοκλήρωση του έργου, η δομή θα ενοποιηθεί με την υφιστάμενη και θα αποτελούν μια ενιαία”.

Μάλιστα το Evros-news.gr είχε ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ την εκκωφαντική σιωπή του κ.Χρυσοχοίδη, ενώ το υπουργείο του είναι αρμόδια για το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ και μάλιστα επανειλημμένα καλέσαμε τον υπουργό να πάρει θέση και να τοποθετηθεί. Μια από αυτές ήταν και στις 31 Ιανουαρίοου, όταν γράφαμε:

Χρυσοχοίδης: Εκκωφαντική σιωπή, ενώ το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Φυλακίου που τριπλασιάζεται, είναι αρμοδιότητα του υπουργείου του

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*