Ένωση Συνοριοφυλάκων Έβρου σε Μαυρίδη: Καμιά αύξηση φιλοξενούμενων ούτε στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Φυλακίου

Ένωση Συνοριοφυλάκων Έβρου σε Μαυρίδη: Καμιά αύξηση φιλοξενούμενων ούτε στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Φυλακίου

Συνάντηση με τον Δήμαρχο της Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη είχε η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Έβρου και συζήτησαν τις εξελίξεις για το Φυλάκιο Ορεστιάδας, μετά τις ανακοινώσεις; της Κυβερνητικής εκπροσώπου.

Η ανακοίνωση την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς και ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Δερβρντλής, αναφέρει για όσα συζητήθηκαν:

“Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της  Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Ν. Έβρου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Δήμαρχο της Ορεστιάδας κ. ΜΑΥΡΙΔΗ Βασίλειο κατόπιν πρόσκλησής του. Στη συνάντηση, διάρκειας περίπου δύο ωρών, έγινε μία εποικοδομητική και ειλικρινή συζήτηση, σε εγκάρδιο κλίμα με θέμα συζήτησης τα νέα δεδομένα σε ότι αφορά τις δομές Κ.Υ.Τ. και ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Φυλακίου μετά τις δηλώσεις της κυβερνητικής Εκπροσώπου κ. ΠΕΛΩΝΗ Αριστοτελίας και το  non paper  των τριών αρμόδιων Υπουργείων, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η Ένωσή μας εξέφρασε την ικανοποίηση  της για την θετική εξέλιξη της μη επέκτασης και αύξησης της χωρητικότητας του Κ.Υ.Τ. Φυλακίου καθώς και για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων  των δομών, τη δημιουργία χώρων που θα χρησιμοποιηθούν ως κτίρια διοίκησης και ως κοινόχρηστοι χώροι, τη δημιουργία βιολογικού καθορισμού, τη  δημιουργία μονάδας πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με σκοπό την αποσυμφόρηση των τοπικών μονάδων υγείας, την ουσιαστική αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας και την ενίσχυση της περίφραξης της  δομής με τοίχο 3 μέτρων.

Τονίσαμε, ξεκάθαρα στον κ. Δήμαρχο ότι η Ένωση μας παραμένει σταθερή στην θέση της πως στον Έβρο δεν πρέπει να δημιουργηθεί  καμία νέα δομή ή να αυξηθεί η  χωρητικότητα του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Φυλακίου της Ορεστιάδας τόσο για λόγους εθνικής ασφάλειας όσο και για υπηρεσιακούς λόγους, διότι πρώτιστο μέλημα είναι η φύλαξη των συνόρων και η αποτροπή εισόδου των παράτυπων μεταναστών. Είναι προφανές, ότι η καταγεγραμμένη μείωση των μεταναστευτικών ροών το 2020 και τους πρώτους μήνες του 2021 και η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης μέσα από μια σειρά κυβερνητικών ενεργειών ( ενίσχυση και επέκταση του φράκτη, προσλήψεις συνοριακών φυλάκων, υλικοτεχνικός εξοπλισμός) ενισχύει  την θέση και τα επιχειρήματά μας.

Ο κ. Δήμαρχος Ορεστιάδας  διαβεβαίωσε  τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης, ότι ως επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Ένωσή μας και μας ευχαρίστησε για τον εποικοδομητικό διάλογο και την αγαστή συνεργασία”.