Δημοσχάκης: «Και 480 θέσεις να τις αυξήσουν στο ΠΡΟΚΕΚΑ, να πούμε και ευχαριστώ»!!!

Δημοσχάκης: «Και 480 θέσεις να τις αυξήσουν στο ΠΡΟΚΕΚΑ, να πούμε και ευχαριστώ»!!!

Υπέρμαχος και μάλιστα φανατικός της αύξησης των θέσεων φιλοξενίας λαθρομεταναστών στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ (Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης) Φυλακίου που αποφάσισε η Κυβέρνηση μετά την ακύρωση της επέκτασης στο διπλανό ΚΥΤ, δήλωσε ο βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Μιλώντας χθες στο… αγαπημένο του ραδιόφωνο STATUS FM και τον πολύ πιο… αγαπημένο του δημοσιογράφο Σταύρο Αποστολίδη που τον φιλοξένησε άλλη μια φορά για περισσότερη από μισή ώρα, ο κ.Δημοσχάκης τόνισε ότι όσες περισσότερες θα είναι οι θέσεις που θα δημιουργηθούν στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ του Φυλακίου τόσο καλύτερα για την διαχείριση του μεταναστευτικού στον Έβρο. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώτος σε ψήφους βουλευτής Έβρου της Ν.Δ (πάνω από 17.000 πολίτες του νομού τον ψήφισαν το καλοκαίρι του 2019):

“Ακόμη και 480 να είναι οι θέσεις που θα μας δοθούν στο ΠΡΟΚΕΚΑ, θα πούμε και ευχαριστώ”

Μάλιστα ο κ.Δημοσχάκης για να δικαιολογήσει αυτή την άποψη, χρησιμοποίησε… επιχειρηματολογία του Νότη Μηταράκη, λέγοντας ότι: “Είμαστε πάνω στα σύνορα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για μια έκρυθμη κατάσταση για μια μεγάλη κρίση”. Μπορεί οι αστυνομικοί, η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Έβρου και η Ένωσης Αστνομικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας στις συναντήσεις με τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη να ξεκαθάρισαν ότι ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ στην αύξηση κατά 240 θέσεις του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ, αλλά ο τέως συνάδερφος τους και μάλιστα Επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αναστάσιος Δημοσχάκης διαφωνεί μαζί τους έχοντας εντελώς αντίθετη άποψη. Επίσης, έδειξε μια φανερή αμηχανία στο να εξηγήσει αυτό το θέμα, λέγοντας:

“Είχε προηγηθεί μια σύσκεψη από τα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Άμυνας και Μετανάστευσης, την ίδια ημέρα που γνωστοποίησε η Κυβερνητική εκπρόσωπος την απόφαση της Κυβέρνησης δια του Πρωθυπουργού, να αυξηθεί η χωρητικότητα του Προαναχωρησιακού Κέντρου κατά 240 θέσεις, πλήρως κλειστού τύπου. Ήταν δυναμικότητας 375 θέσεων κρατουμένων, δηλαδή οργανωμένα κρατητήρια, γιατί δεν μπορεί η Ελληνική Αστυνομία με τα 7 Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης που έχει, να υπάρχουν μέσα και 375 άτομα ως κρατούμενοι, γιατί δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα.

Οι 375 θέσεις μειώνονται προσεχώς μέσα από μια εργολαβία ανακατασκευής σε 240, διότι τα ευρωπαϊκά στάνταρ δίνουν περισσότερο χώρο σε κάθε κρατούμενο. Ζήτησα να διευκρινιστεί αν οι 240 που αναφέρθηκαν στην κοινή δήλωση των τριών υπουργών είναι οι 240 που θα ανακοινωθούν σε λίγο καιρό που θα ολοκληρωθούν οι εργασίες αναμόρφωσης των χώρων του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. Επειδή ελήφθη μια απόφαση σε πολιτικό επίπεδο και σε λόγο θα μετεξελιχθεί και σε τεχνικό και τότε θα το πληροφορηθούμε. Αλλά, αν μου πείτε ποια είναι η άποψη μου, 240 μειώνονται από 375 και 240 επιπλέον να μας δοθούν, θα πούμε ευχαριστώ”.

-Να γίνουν δηλαδή οι θέσεις 480 κύριε βουλευτά;

Ήταν 375, ας γίνουν 480, δηλαδή 105 θέσεις περισσότερες. Γιατί το λέω αυτό; Ισχυρή αστυνομία κανείς μπορεί να εξασφαλίσει αν έχει και θέσεις κράτησης για να μπορεί να κάνει καλά την δουλειά του. Και Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας να ήμουν και σήμερα, θα ζητούσα τον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση των 7 Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης. Επίσης του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης που είναι κρατητήρια και από εκεί θα επαναπροωθούνται εκεί που ήρθαν”.

-Πως το εξηγείτε αυτό τον κόσμο του Έβρου που δεν θέλει αύξηση ούτε κατά έναν στην περιοχή του Φυλακίου;

“Κοιτάξτε. Οι θέσεις αυτές των κρατητηρίων δεν είναι από σήμερα. Από την άλλη πλευρά είμαστε πάνω στα σύνορα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για μια έκρυθμη κατάσταση για μια μεγάλη κρίση. Διότι ποτέ δεν γέμισαν όλες αυτές οι θέσεις”