Γεωργία Γκιούλα: Μια Αλεξανδρουπολίτισσα στην πρώτη γραμμή της έρευνας για τη νόσο Covid_19

Γεωργία Γκιούλα: Μια Αλεξανδρουπολίτισσα στην πρώτη γραμμή της έρευνας για τη νόσο Covid_19

Με αφορμή την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, και δεδομένων των συνθηκών που αποκλείουν οποιαδήποτε δια ζώσης εκδήλωση, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης συνομίλησε μέσω skype με μια σπουδαία συμπολίτισσά μας, τη Γεωργία  Γκιούλα.

Η Γεωργία Γκιούλα, είναι Ιατρός Βιοπαθολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας, Ιατρικού Τμήματος, Α.Π.Θ., Ερευνήτρια, Μέλος του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Γρίπης και SARS-CoV-2 της Β. Ελλάδος, το οποίο αποτελεί επίσημο Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ιολογικής Εταιρείας, Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ιατρικής Βιοπαθολογίας Β. Ελλάδος, μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Επιτήρησης της Γρίπης – GISN (Global Influenza Surveillance Network) κι εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Γρίπης Β. Ελλάδας στις ειδικές επιτροπές του ECDC και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με συμμετοχή σε συνεδριάσεις και εργασίες του Π.Ο.Υ.

Έχει συμμετάσχει σε μία πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων, έχει αναλάβει τη συγγραφή και επιμέλεια ιατρικών συγγραμμάτων και είναι κριτής σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Είναι επίσης, επιστημονικά υπεύθυνη του Ηπατολογικού Εργαστηρίου, της Β’ Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ, ΓΝΝΘ «Ιπποκράτειο», μέλος της ευρωπαϊκής επιτροπής ποιοτικού ελέγχου της Γρίπης (Quality Control Task Group), μέλος της επιτροπής εκπαίδευσης των εργαστηρίων που σχετίζονται με τη Γρίπη (Training Task Group) και από την εμφάνιση της πανδημίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της έρευνας για τη νόσο Covid_19.

Επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι προκλήσεις, τα νέα δεδομένα αλλά και η πολύτιμη συνεισφορά της ίδιας και συναδέλφων της που με την ακαδημαϊκή τους επάρκεια, την επιστημοσύνη και την εμπειρία τους ενισχύουν τον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μάλιστα, η ίδια με αισιοδοξία τόνισε ότι «με την έναρξη των εμβολιασμών, το τέλος της πανδημίας είναι πλέον κοντά».

Η Γεωργία Γκιούλα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τη νέα γενιά. Στο πρόσωπό της τιμούμε και ευχαριστούμε όλες τις γυναίκες που πρωτοστατούν στη μάχη κατά της Covid_19