Ορεστιάδα: Εξήρε το ενδιαφέρον των νέων για την βυζαντινή μουσική ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δαμασκηνός

Ορεστιάδα: Εξήρε το ενδιαφέρον των νέων για την βυζαντινή μουσική ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δαμασκηνός

Συνεχίζοντας τις ποιμαντικές επισκέψεις του στις ενορίες της Ορεστιάδος κατά την περίοδο του Τριωδίου, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός χθες  Κυριακή της Απόκρεω, ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σαγήνης.

Ο Σεβασμιότατος μίλησε επίκαιρα με αφορμή την ευαγγελική περικοπή περί της Μελλούσης Κρίσεως, ειπών, μεταξύ άλλων:

«…Ο Θεάνθρωπος έρχεται και πάλι στον κόσμο συνοδευόμενος από τις αγγελικές δυνάμεις, για να καθίσει στο θρόνο της δόξας Του. Αυτός ο θρόνος του Χριστού είναι η Αγία Του Εκκλησία.  Ο θρόνος της δόξας του Χριστού είναι συγκεκριμένα ο Τίμιος Σταυρός Του. Γι’ αυτό ο Εσταυρωμένος πάνω στο Σταυρό επιγράφεται ως «ο Βασιλεύς της δόξης», διότι ο Σταυρός είναι ο θρόνος της δόξας του Χριστού. Αφού ο Σταυρός είναι το θεμέλιο της Εκκλησίας και ταυτόχρονα ο θρόνος του Εσταυρωμένου, έτσι και ολόκληρη η Εκκλησία αποτελεί το θρόνο της μεγαλοσύνης και της παρουσίας του Χριστού. Και ο Σταυρός, που είναι αγάπη και προσφορά θα γίνει το κριτήριο της δικαιοσύνης του Θεού.

»Ασφαλώς η εξαγγελία  της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου είναι πρόξενος χαράς και ελπίδος. Ό,τι ζούμε και μας βασανίζει σ’αυτό τον κόσμο ξέρουμε πλέον πως είναι πρόσκαιρο. Οι αρρώστιες, οι πειρασμοί, ακόμη και ο θάνατος δεν έρχονται ως μόνιμοι σύντροφοί μας. Έρχονται και παρέρχονται. Αυτό που θα μείνει στο τέλος είναι οι επιλογές της αγάπης μας. Όσο ζούμε και προφθάνουμε ας αγαπήσουμε, λοιπόν, με δύναμη και ειλικρίνεια το διπλανό μας και κυρίως τους ελαχίστους αδελφούς μας. Η αγάπη μας, μάλιστα αυτή προς τους πιο ασήμαντους, είναι αυτή που θα ξεκλειδώσει για εμάς τον Παράδεισο. Η αγάπη μας προς όλους θα γίνει το κριτήριο της δικαιοσύνης του Θεού για να βρεθούμε μόνιμα μαζί με το Χριστό στο θρόνο της δόξας Του, όπου η χαρά θα είναι απεριόριστη και η κοινωνία με το Θεό και τους αδελφούς μας ανεμπόδιστη».

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Αναγνώστες τέσσερις νεαρούς μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Παραρτήματος Ορεστιάδος, που διακονούν στο αναλόγιο της ενορίας και με την ευκαιρία εξήρε το ενδιαφέρον των νέων για την βυζαντινή μουσική και τους επαίνεσε.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, συνεχάρη τον προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Θεόφιλο  Βασιλάκο, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τον Πρωτοψάλτη Μαργαρίτη Αστεριάδη για την αρμονική συνεργασία τους προς πνευματική ωφέλεια των πιστών και αναβάθμιση της ενορίας.