Εγκρίνεται η κατασκευή 12 νέων Δικαστικών Μεγάρων – Πουθενά η Αλεξανδρούπολη, παρά τις διαβεβαιώσεις Ζαμπούκη, Κελέτση

Εγκρίνεται η κατασκευή 12 νέων Δικαστικών Μεγάρων – Πουθενά η Αλεξανδρούπολη, παρά τις διαβεβαιώσεις Ζαμπούκη, Κελέτση

 

“Πράσινο φως” αναμένεται να δώσει αύριο Παρασκευή στην συνεδρίαση της η Διυπουργική Επιτροπή, στην κατασκευή 12 Δικαστικών Μεγάρων με ΣΔΙΤ από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αλλά η Αλεξανδρούπολη δεν υπάρχει πουθενά.

 

Αν και πριν έναν χρόνο περίπου και συγκεκριμένα στις 19 Φεβρουαρίου του 2020, με δελτίο Τύπου τόσο ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης όσο και ο βουλευτής Σταύρος Κελέτσης που τον συνόδεψε σε συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, είχαν ανακοινώσει… πομπωδώς με δελτία Τύπου ότι τους απάντησε θετικά στην κατασκευή νέου Δικαστικού Μεγάρου, αυτό δεν υπάρχει μεταξύ των 12 που θα εγκριθούν. Μάλιστα ο κ.Ζαμπούκης έσπευσε να μας πληροφορήσει ότι κατέθεσε πρόταση το νέο κτίριο να ανεγερθεί στο οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης. Οι εξελίξεις όμως δείχνουν ότι τόσο ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης όσο και ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ δεν κατάφεραν τελικά τίποτα, όσο και αν έσπευσαν να πανηγυρίσουν πριν ένα χρόνο.

Στη αυριανή συνεδρίαση της Παρασκευής αναμένεται να εγκριθεί η υλοποίηση μέσα από τριπλό διαγωνισμό. Στόχος είναι οι διαγωνισμοί να τρέξουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους και να έχουν ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το 2024. Πρόκειται για τα Δικαστικά Μέγαρα Θεσσαλονίκης (ανακατασκευή για το συγκεκριμένο), Έδεσσας, Σερρών, Κιλκίς, Λαμίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Βόλου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου Χανίων.

Μήπως Ζαμπούκης, Κελέτσης πήγαν σε… λάθος υπουργείο;

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, αναφέρεται ότι η κατασκευή με ΣΔΙΤ των 12 νέων Δικαστικών Μεγάρων θα γίνει με την καθοδήγηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ενώ σχεδιάστηκε από τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη. Αναθέτουσα Αρχή του Έργου ασφαλώς θα είναι η Διεύθυνση Κτιριακών Υποδομών (Δ21) της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Δηλαδή αρμόδιο και αυτό που θα υλοποιήσει τα έργα είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, του Κώστα Καραμανλή και όχι το Δικαιοσύνης με υπουργό τον Κώστα Τσιάρα. Μάλλον ο Γιάννης Ζαμπούκης με τον Σταύρο Κελέτση… απευθύνθηκαν σε λάθος υπουργείο. Γιατί στο Υποδομών και Μεταφορών έπρεπε να πάνε και να συναντήσουν τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Καραμανλή. Κι αν ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης είχε λίγους μήνες στην θέση, ο έμπειρος βουλευτής Έβρου κ.Κελέτσης δεν γνώριζε ποιο υπουργείο θα υλοποιήσει αυτό το έργο άνω των 300 εκατ. ευρώ; Ακόμα, ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Μόγδης που επικαλείται συνέχεια ότι έχει διασυνδέσεις με υπουργούς και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, χαμπάρι δεν πήρε επίσης;

Φυσικά ούτε για τον κ.Ζαμπούκη μπορεί να υπάρξει η δικαιολογία της… απειρίας. Λέτε να μην πήγε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να πάρει μαζί του και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Κυριάκο Αραμπατζή; Τι να τον κάνει άλλωστε όταν έχει μαζί του τον… Μπόγδη;

ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΖΑΜΠΟΥΚΗ ΠΕΡΥΣΙ

“Ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών φορέων της Αλεξανδρούπολης, αυτό της ανέγερσης ενός νέου, σύγχρονου και λειτουργικού δικαστικού μεγάρου, φαίνεται να αποκτάει σάρκα και οστά.

Συνεπεία της μεταξύ τους συναντήσεως και κατόπιν προεργασίας του βουλευτή Ν. Έβρου Σταύρου Κελέτση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση μεταξύ του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη και του βουλευτή Ν. Έβρου Σταύρο Κελέτση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε σε άριστο κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας, ο κ. Ζαμπούκης κατέθεσε όλα εκείνα τα επιχειρήματα που κατατείνουν στην ανάγκη υλοποίησης αυτού του σημαντικού έργου, εστιάζοντας στις αυξημένες ανάγκες που καθημερινά διαπιστώνονται και λειτουργούν ως τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων Αλεξανδρούπολης και συγκεκριμένα στην ανοικοδόμηση ολοκαίνουριου κτιρίου, στο γκρέμισμα του υπάρχοντος ειρηνοδικείου και στη συστέγαση του διοικητικού πρωτοδικείου. Μάλιστα κατέθεσε πρόταση το νέο κτίριο να ανεγερθεί στο οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, επισημαίνοντας ότι η ανέγερση ενός νέου δικαστικού μεγάρου εκτός του στενού πολεοδομικού ιστού της πόλης δύναται να συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στο κέντρο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κώστας Τσιάρας υποδέχτηκε την πρόταση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης αναγνωρίζοντας την ανάγκη ανέγερσης ενός νέου δικαστικού μεγάρου και συμφωνήθηκε συνεργασία και στενή επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών για την ανάλυση και επεξεργασία όλων των επιμέρους ζητημάτων, αρχής γενομένης τις επόμενες ημέρες με την κατάθεση φακέλου με το πλήρες πληροφοριακό υλικό.

Επίσης, τονίστηκε η πιθανότητα παραχώρηση χρήσης του υπάρχοντος δικαστικού μεγάρου, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά από τις αναγκαίες εργασίες ανακατασκευής του, σε τοπικούς συλλόγους για την ανάπτυξη πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: “Ναι” του Υπουργού Δικαιοσύνης στον Γιάννη Ζαμπούκη για νέο Δικαστικό Μέγαρο στην Αλεξανδρούπολη