“Ηλεκτρικό καλώδιο Ελλάδας Κύπρου: Η προσφυγή εις βάρος της “Γαλάζιας Πατρίδας”, κατατροπώνει κάθε ρηματική διακοίνωση!”

“Ηλεκτρικό καλώδιο Ελλάδας Κύπρου: Η προσφυγή εις βάρος της “Γαλάζιας Πατρίδας”, κατατροπώνει κάθε ρηματική διακοίνωση!”

 

Γράφουν οι Χρήστος Κηπουρός και Πασχάλης Χριστοδούλου

 

Και άλλες φορές η Τουρκία επέδωσε ρηματικές διακοινώσεις, εναντίον της Ελλάδας. Όπως π. χ. έκανε με την προσφυγή στον ΟΗΕ, για τη συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου, ως προς τις θαλάσσιες ζώνες, μεταξύ 26ου και 28ου Μεσημβρινού.

Μια πράξη που ενείχε μεγάλη δόση υποκρισίας, αφού η συμφωνία δεν ήταν και η καλύτερη. Άλλωστε έμπαζε από πολλές μεριές. Καταρχήν γκριζάριζε τη Θάλασσα, ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, αφήνοντας το Καστελόριζο απροστάτευτο, απέναντι σε Τουρκικές δραστηριότητες με τα πλιάτσικα στην υπόλοιπη Ανατολική Μεσόγειο. Παρόλο μάλιστα που δεν υπήρχε καμιά διακρατική συμφωνία της Τουρκίας, με αντικείμενες παράκτιες χώρες.

Και αντί άλλων τώρα, ζητάει και τα ρέστα επιδίδοντας μια ρηματική διακοίνωση για το ηλεκτρικό καλώδιο, “euroasia interconnector”, που υπέγραψαν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ.

Αντί δε η Ελλάδα να έχει εδώ και καιρό προχωρήσει σε προσφυγές προς κάθε αρμόδιο δικαιοδοτικό φορέα εις βάρος της Τουρκίας, με στόχο την ακύρωση του παράνομου χάρτη της “Γαλάζιας Πατρίδας”, ασχολείται με τρίχες. Με τις λεγόμενες διερευνητικές.

Στις οποίες παρεμπιπτόντως, συμμετέχει αξιωματούχος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ονόματι Çagatay Erciyes, γνωστός από τους ουκ ολίγους χάρτες που σχετίζονται με τη “Γαλάζια Πατρίδα” και τις εξαγγελίες ερευνητικών προγραμμάτων για υδρογονάνθρακες, στην καρδιά της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επικρίνοντας ταυτόχρονα την ύπαρξη του Καστελόριζου! Και όλα αυτά λίγο πριν την εξαφάνισή του, από τους ίδιους χάρτες!!

Επόμενο ήταν η εφαρμογή εκ μέρους της Τουρκίας, καθεστώτος Τριγώνου των Βερμούδων, όπου από τη μια δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα του Καστελόριζου στην υφαλοκρηπίδα, που προβλέπει το δίκαιο της θάλασσας, από δε την άλλη, εξαφανίζει από προσώπου γης, θαλάσσης και χαρτών, και τα 14 νησιά και νησίδες του συμπλέγματος. Όπως κάποιες αόρατες δυνάμεις εξαφάνιζαν τα πλοία και τα αεροπλάνα, στο ομώνυμο Τρίγωνο, στον Ατλαντικό.

Εάν τέλος η Ελλάδα, αντί να κάνει λόγο για κόκκινες γραμμές των 6 μιλίων, προσέφευγε, όπως έχουμε από καιρό προτείνει  σε ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή κατά του παράνομου χάρτη της “Γαλάζιας Πατρίδας”, καθώς και ποινικά, για την πλαστογραφία μετά χρήσεως, τα πράγματα σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Όπως επίσης στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, που εξετάζει θέματα κυρώσεων. Πόσο μάλλον όταν η όδευση του ηλεκτρικού καλωδίου, βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας του Ελληνισμού, ενώ  διέρχεται μακράν από την, σύμφωνα προς το δίκαιο της θάλασσας, κανονική θέση της θαλάσσιας Τουρκίας.