Καταστροφικό! Ελληνική εταιρεία διέθεσε νοθευμένη φέτα στη Γερμανία! Πλήγμα για την χώρα μας

Καταστροφικό! Ελληνική εταιρεία διέθεσε νοθευμένη φέτα στη Γερμανία! Πλήγμα για την χώρα μας

-Η συγκεκριμένη εταιρεία βρίσκεται στην Θεσσαλία και οι αναλύσεις έδειξαν ότι νόθευε την φέτα με αγελαδινό γάλα κατά το μεγαλύτερο ποσοστό

Μεγάλες ποσότητες νοθευμένης Ελληνικής φέτας η οποία είχε διοχετευτεί στο λιανεμπόριο και πωλούνταν ήδη στα ράφια των σούπερ μάρκετ, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στη Γερμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φέτα, που ήταν παρασκευασμένη από αγελαδινό γάλα και είχε εξαχθεί στην Γερμανική αγορά ως κανονική, ανήκει σε θεσσαλική επιχείρηση. Πρόκειται για μεσαία γαλακτοβιομηχανία που ειδικεύεται στην παραγωγή φέτας το μεγαλύτερο μέρος της οποίας εξάγει.

Η εταιρεία (σ.σ. το όνομα δεν μπορεί να κοινοποιηθεί καθώς η υπόθεση δεν έχει διαλευκανθεί) διαθέτει εγκαταστάσεις στου πρόποδες της Νότιας Πίνδου, στο Νομό Τρικάλων.

Πρόσφατα προχώρησε στην δημιουργία ενός δεύτερου εργοστασίου τυροκομικών προϊόντων στον ίδιο νομό καθώς και στην δημιουργία δύο σταθμών γάλακτος σε Αγρίνιο και Τρίπολη.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους εισκομιστές ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος η οποία ανέρχεται στους 40.000 ετησίως μέσω 1.200 συνεργαζόμενων αιγοπροβατοτρόφων.

Στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό είναι σχεδόν άγνωστη καθώς η συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής της κινείται σε εξαγωγές.

Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό που έχει δημοσιεύσει οι πωλήσεις της ανήλθαν το 2019 σε 26,7 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 13% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση ενώ τα κέρδη προ φόρων υπερδιπλασιάστηκαν (108,7%) και έφθασαν τα 4,3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το προϊόν, που ήταν σε ειδικές συσκευασίες τεμαχισμένο σε άλμη, αποσύρθηκε από τα ράφια των Γερμανικών σούπερ μάρκετ και ήδη ενημερώθηκαν οι Ελληνικές αρχές.

Συγκεκριμένα όπως έδειξε δειγματοληπτική έρευνα που υλοποίησαν δύο διαφορετικά ανεξάρτητα εργαστήρια στην Γερμανία τα προϊόντα φέτας που εξετάστηκαν ήταν νοθευμένα, καθώς σε αυτά ανιχνεύθηκε προσθήκη αγελαδινού γάλακτος σε ποσοστό από 50% έως 80% αντί των προαπαιτούμενων προδιαγραφών, δηλαδή70% πρόβειο γάλα και 30% κατσικίσιο γάλα.

Η φέτα είναι Ελληνικό ΠΟΠ προϊόν και παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα. Είναι κατοχυρωμένο διεθνώς και έχει περίοπτη θέση στις Ελληνικές εξαγωγές στηρίζοντας την Ελληνική κτηνοτροφία και συμβάλλοντας σημαντικά στην Ελληνική οικονομία.

Αναμφίβολα η υπόθεση που αποκαλύφθηκε στη Γερμανία θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για την εικόνα του προϊόντος στις ξένες αγορές.

Η αμηχανία είναι έκδηλη στον κλάδο καθώς η εταιρεία, που έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις στους φορείς στους οποίους μετέχει, είναι τόσο μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) αλλά και αναπληρωματικό μέλος του στην Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας.

Η τελευταία προχώρησε αργά χθες σε ανακοίνωση (ακολουθεί στις επόμενες παραγράφους) που ενημερώνει για το γεγονός και για την απομάκρυνση της εταιρείας από τους κόλπους της.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται για την πρώτη ανακοίνωση της οργάνωσης που αν και έχει συγκροτηθεί σε σώμα εδώ και έναν χρόνο σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί εξαιτίας γραφειοκρατικών καθυστερήσεων.

To θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, τα ΜΜΕ της Θεσσαλίας αλλά και πανελλαδικής εμβέλειας έχουν δώσει μεγάλη έκταση στο γεγονός, ενώ το θέμα έφτασε ήδη στη Βουλή και μάλιστα κατατέθηκε σχετική ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανό  με θέμα: «Εντοπισμός σε Γερμανικά σούπερ μάρκετ μεγάλων ποσοτήτων λευκού τυριού ελληνικής προέλευσης ως Φέτας ΠΟΠ» από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αραχωβίτη Σταύρο (πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης) και Τελιγιορίδου Ολυμπία με την οποία ζητούνται εξηγήσεις και περαιτέρω έλεγχοι στην εν λόγω βιομηχανία.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης του ΜέΡΑ25, του κόμματος Βαρουφάκη, στην οποία επισημαίνεται, μεταξύ άλλων: «Η φέτα είναι το εθνικό μας προϊόν και έχουμε υποχρέωση να το προστατεύσουμε από τους κερδοσκόπους. Η φέτα αποτελεί το εθνικό μας προϊόν, το οποίο εποφθαλμιούν πολλές χώρες να ανοίξει και να πωλούν το λευκό, αγελαδινό τυρί τους με την ψευδεπίγραφη ονομασία “φέτα”, όπως η Δανία και η Γερμανία. Η φέτα παράγεται παραδοσιακά με ελληνικό πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, ενώ από την παραγωγή της συντηρούνται χιλιάδες οικογένειες κτηνοτρόφων αλλά και αγροτών. Το να νοθεύουμε μόνοι μας το εθνικό μας προϊόν, αντί να το προστατεύουμε ως κόρην οφθαλμού, είναι καταστροφικό! Τα τερτίπια για πρόσκαιρη κερδοσκοπία κάποιων ολίγων μπορεί να στοιχίσουν τη βιωσιμότητα ενός ολόκληρου κλάδου, δίνοντας πάτημα στις ξένες βιομηχανίες να διεκδικήσουν την αφαίρεση του χαρακτηρισμού ΠΟΠ από τη φέτα».

Παραίτηση από την Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΔΟΦ) προχωράει στη διεξοδική διερεύνηση του πρόσφατου συμβάντος νοθευμένης φέτας στη γερμανική αγορά, στο οποίο εμπλέκεται ελληνική τυροκομική εταιρεία με εξαγωγική δραστηριότητα και στην Γερμανία, μένοντας πιστή στην αποστολή της για την προστασία της Φέτας εντός και εκτός συνόρων.

Όπως διαπιστώθηκε από την δειγματοληπτική έρευνα που υλοποίησαν δύο διαφορετικά ανεξάρτητα εργαστήρια στην Γερμανία, τα πορίσματα των οποίων κοινοποιήθηκαν και στην ΔΟΦ, τα προϊόντα φέτας που εξετάστηκαν ήταν νοθευμένα.

Σε αυτά ανιχνεύθηκε προσθήκη αγελαδινού γάλακτος σε ποσοστό από 50% έως 80% αντί των προαπαιτούμενων προδιαγραφών (70% πρόβειο γάλα και 30% κατσικίσιο γάλα).

Κατά τη συνεδρίαση που υλοποίησε σήμερα το Δ.Σ της ΔΟΦ, ζητήθηκε από την καταγγελθείσα εταιρεία να τοποθετηθεί επίσημα επί του θέματος, το οποίο και έκανε.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η σύσταση 3μελούς επιτροπής η οποία θα διερευνήσει σε βάθος το θέμα με ειλικρίνεια και σεβασμό απέναντι στο σύνολο του κλάδου και θα καταλήξει σε πόρισμα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, ζητήθηκε η παραίτηση της εν λόγω εταιρείας από την Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, η οποία και τελικά υποβλήθηκε.

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του θέματος, έδρασε άμεσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και έχει επιδιώξει συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς – τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – προκειμένου να ενημερωθούν για την εξέλιξη των ερευνών και των προτεινόμενων ενεργειών.

Καθώς πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο επηρεάζει την αξιοπιστία του κλάδου, την αξία του εθνικού ΠΟΠ προϊόντος και θίγει τα συμφέροντα όλων των παραγωγών φέτας στην Ελλάδα.

Ο κ. Ιωάννης Βιτάλης, Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωση Φέτας δήλωσε σχετικά: «Επιδίωξή μας είναι η διασφάλιση του καταναλωτή και η προστασία του εθνικού μας προϊόντος στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και κυρίως η βιωσιμότητα των υγιών ελληνικών κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων που παλεύουν να επιβιώσουν σε έναν δυσμενή αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ο ρόλος μας είναι και θα είναι πάντοτε άμεσος στην αντιμετώπιση των νοθευμένων προϊόντων και σύννομος με τους κανόνες.»

Πηγή: powergame.gr

 

Αφήστε το σχόλιό σας