Σ.Τερζούδης: Κατάθεση-φωτιά του Εβρίτη πρώην Αρχηγού Πυροσβεστικής για Τσίπρα, Τσόσκα και νεκρούς στο Μάτι

Σ.Τερζούδης: Κατάθεση-φωτιά του Εβρίτη πρώην Αρχηγού Πυροσβεστικής για Τσίπρα, Τσόσκα και νεκρούς στο Μάτι

-Ο υπουργός κ.Τόσκας με παρέκαμψε και έδινε εντολές στα εναέρια μέσα χωρίς να το γνωρίζω

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, όπου έχασαν την ζωή τους 100 συνάνθρωποι μας, προκύπτουν από την απολογία του Εβρίτη πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σωτήρη Τερζούδη στον ανακριτή.

Σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής”, ο κ. Τερζούδης που μετά την αποχώρηση του από την Πυροσβεστική, μετά τα τραγικά γεγονότα εκείνου του καλοκαιριού μένει μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη, υποστήριξε πως ενώ η Πυροσβεστική γνώριζε την ύπαρξη νεκρών πριν τη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο τότε υπαρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος που τον διαδέχθηκε στην θέση του Αρχηγού, το απέκρυψε.
«Την ενημέρωση στον Πρωθυπουργό την έκανε ο Ματθαιόπουλος, ο οποίος κατά το χρόνο της σύσκεψης με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα έλαβε το λόγο αυθαίρετα, παρακάμπτοντας τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής, δηλαδή εμένα. Απορία μου προκάλεσε το γεγονός ότι αν και είχε ολοκληρωθεί η καταστροφή από την πυρκαγιά στο Μάτι ο κ. Ματθαιόπουλος, ξεκίνησε την ενημέρωση του Πρωθυπουργού στη σύσκεψη από άλλες πυρκαγιές οι οποίες δεν είχαν ούτε ανθρώπινα θύματα ούτε παρόμοιες καταστροφές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα είναι σαφής πως η Πυροσβεστική γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών, στρέφοντας τα βέλη του προς τον τότε υπαρχηγό, που ήταν και ο επιχειρησιακός επικεφαλής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΕΡΖΟΥΔΗΣ – Πρώην Αρχηγός Πυροσβεστικής: Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν θύματα, δεν γνωρίζαμε όμως τον αριθμό.
ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ: Δηλαδή ο κ.Ματθαιόπουλος γνώριζε ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι και ξεκίνησε να ενημερώνει τον Πρωθυπουργό για άλλες πυρκαγιές;

ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΕΡΖΟΥΔΗΣ: Εν τοίς πράγμασι έτσι είναι.

Ο καταγόμενος από τους Μεταξάδες Διδυμοτείχου πρώην Αρχηγός της Πυροσβεστικής, στην κατάθεση του έκανε όμως άλλη μια πολύ σοβαρή καταγγελία, για τον πρώην υπουργό Νίκο Τόσκα. Ότι δηλαδή τον παρέκαμψε και έδινε ο ίδιος εντολές στα εναέρια μέσα, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει.

Τερζούδης: Ο υπουργός κ.Τόσκας με παρέκαμψε και

έδινε εντολές στα εναέρια μέσα χωρίς να το γνωρίζω

Ωστόσο οι σοκαριστικές αναφορές του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής δεν σταματούν εκεί. Στην απολογία του μεταξύ άλλων τόνισε πως ο διοικητής του Συντονιστικού Κέντρου και αρμόδιος για τα εναέρια μέσα Ιωάννης Φωστιέρης τον είχε παρακάμψει και ενημέρωνε τον Νίκο Τόσκα, που αναλάμβανε όπως λέει επιχειρησιακές πρωτοβουλίες.  Μάλιστα ο Γιάννης Φωστιέρης φέρεται να έχει πει έξι φορές τη φράση «είναι εντολή υπουργού», όπως φαίνεται στο καταγραφικό της συντονιστικού κέντρου.

«Ο κ.Τόσκας χωρίς προφανώς να το γνωρίζω, κυρίως όμως χωρίς την έγκρισή μου, έδινε εντολές επιχειρησιακές στον κ.Φωστιέρη και εκείνος χωρίς να με ενημερώνει, ως όφειλε, τις εκτελούσε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τερζούδης.
Παρόλο που ο ανακριτής θεωρεί πως τουλάχιστον δώδεκα αεροπλάνα και ελικόπτερα όλων των υπηρεσιών μπορούσαν να αποσπαστούν και να πετάξουν στο Μάτιο Ιωάννης Φωστιέρης επέμεινε στην απολογία του πως λειτούργησε σωστά.
«Δεν έκανα καμία εκτροπή εναέριων μέσων που βρίσκονταν στον αέρα διότι απαιτείτο να συνεχίσουν το έργο τους στις πυρκαγιές που επιχειρούσαν. Εάν γινόταν κίνηση εκτροπής, θα δημιουργούσα άλλα προβλήματα στο επίπεδο της κατάσβεσης των ήδη υπαρχουσών πυρκαγιών» τονίζει ο κος Φωστιέρης. Όλα αυτά, την ώρα που οι ελάχιστοι πυροσβέστες που βρίσκονταν στο Μάτι, ζητούσαν απεγνωσμένα ενισχύσεις.
«Κατά τη γνώμη μου με 3-4 εναέρια θα είχε μετριασθεί η ένταση της πυρκαγιάς και δεν θα είχε τέτοια εκρηκτική θερμοδυναμική ταχύτητα. Δεν γνωρίζω γιατί τα εναέρια μέσα δεν έφτασαν μέσα σε αυτό τον εύλογο χρόνο. Πρώτη φορά στα 30 χρόνια υπηρεσίας μου ζήτησα ενισχύσεις και δεν ήρθαν ποτέ”, τονίζει ο Δαμιανός Παπαδόπουλος Πρώην Διοικητής Πυροσβεστικής Νέας Μάκρης.
Όπως παραδέχτηκε ο τότε αρχηγός Σωτήρης Τερζούδης, αν είχε γνώση της κατάστασης θα λειτουργούσε διαφορετικά, αφού η Πυροσβεστική ήταν ουσιαστικά απούσα από το Μάτι, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*