“Μετατροπή παλιού εργοστασίου Σπηλαίου Ορεστιάδας σε ΚΥΤ”; Η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε Ερώτηση Βελόπουλου

“Μετατροπή παλιού εργοστασίου Σπηλαίου Ορεστιάδας σε ΚΥΤ”; Η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε Ερώτηση Βελόπουλου

Αναρμόδιο να απαντήσει στην Ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή η “Ελληνική Λύση” δια του Προέδρου της Κυριάκου Βελόπουλου με θέμα: «Μετατροπή παλιού εργοστασίου στρατιωτικών ενδυμάτων στο Σπήλαιο Ορεστιάδας σε ΚΥΤ;», δήλωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Το θέμα είχε αναδείξει εδώ και αρκετό καιρό το Evros-news.gr και αφορούσε τις πληροφορίες ότι το συγκεκριμένο παρατημένο εδώ και χρόνια εργοστάσιο στο χωριό Σ πήλαιο Ορεστιάδας, που προοριζόταν να λειτουργήσει για παραγωγή στρατιωτικών ενδυμάτων αλλά παρ’ ότι ξοδεύτηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ αυτό δεν έγινε ποτέ, προορίζεται ως εναλλακτική δομή φιλοξενίας λαθρομεταναστών. Η απάντηση του κ.Παναγιωτόπουλου αναφέρει τα εξής:

“Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα «Μετατροπή παλιού εργοστασίου στρατιωτικών ενδυμάτων στο Σπήλαιο Ορεστιάδας σε ΚΥΤ», σας γνωρίζω ότι το εργοστάσιο στο οποίο αναφέρεστε ουδέποτε λειτούργησε ως στρατιωτικό εργοστάσιο παραγωγής στρατιωτικών ενδυμάτων, αλλά αποκλειστικά ως επιχείρηση ιδιωτικών συμφερόντων με την επωνυμία «ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΑΒΕΕ» και συνεπώς το ζήτημα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι, τα εργοστάσια παραγωγής εφοδίων και υλικών των Ενόπλων Δυνάμεων, εδρεύουν στις Περιοχές Βάσης και όχι σε προωθημένες περιοχές, για λόγους ασφαλείας.

Κατά τα λοιπά αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

του Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Τον κ. Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

Θέμα: «Μετατροπή παλιού εργοστασίου στρατιωτικών ενδυμάτων στο Σπήλαιο Ορεστιάδας σε ΚΥΤ;»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ανησυχίες που μας εκφράσθηκαν από κατοίκους της Ορεστιάδας, βάσει φημολογιών που διαδίδονται, καθώς και σύμφωνα με τοπικό δημοσίευμα στο διαδίκτυο, της 13ης Ιανουαρίου 2021, το κοινό της άνω περιοχής βρίσκεται σε γενικότερη κατάσταση αναβρασμού και αναστάτωσης, επί σειρά ημερών, λόγω της διαφαινόμενης πρόθεσής σας να δημιουργήσετε νέο ΚΥΤ ή να επεκτείνετε το ήδη υπάρχον εντός της εν λόγω περιοχής. Η κατάσταση ανατροφοδοτείται εκ νέου και πυροδοτείται με νέο κύκλο αντιδράσεων, λόγω της προοπτικής μετατροπής του εγκαταλελειμμένου πρώην εργοστασίου παραγωγής στρατιωτικών ενδυμάτων, στο χωριό Σπήλαιο Ορεστιάδας σε «ΚΥΤ» ή σε νέα Δομή Φιλοξενίας.

Το εν λόγω εργοστάσιο βρίσκεται περίπου στα 200 μέτρα από το Στρατόπεδο της Πλάτης, έδρα του 21ου Συντάγματος Πεζικού. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από τις παρεμβάσεις που διεξάγει, εδώ και κάποιες ημέρες, ο εργολάβος, που έχει αναλάβει και πραγματοποιεί παρεμβάσεις και εργασίες στο υπάρχον «ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ» Φυλακίου, στις εγκαταστάσεις του συγκεκριμένου εργοστασίου, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το Φυλάκιο, προκειμένου αυτές να γίνουν λειτουργικές.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεται το ΥΠΕΘΑ να επαναλειτουργήσει το εν λόγω εργοστάσιο, καθιστώντας το ενεργό και λειτουργικό, παράγοντας στρατιωτικά ενδύματα, όπως άλλωστε ήταν και ο σκοπός της κατασκευής του, ούτως ώστε, αφενός, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην περιοχή και αφετέρου, να αναζωογονηθεί οικονομικά η τρωθείσα τοπική οικονομία;
  2. Διατίθεται το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να ανακαλέσει την όποια πρόθεση έχει περί εγκατάστασης λαθρομεταναστών στον Έβρο, είτε μέσω μιας υποτιθέμενης δημιουργίας νέου «ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ», είτε με επέκταση υπάρχοντος ΚΥΤ, ώστε να ηρεμήσει η Εβρίτικη κοινωνία και επίσης, προτίθεσθε, δεδομένης της άγνοιας της τοπικής κοινωνίας της Ορεστιάδας, να μας αποσαφηνίσετε με την πλέον έγκυρη και σαφή τοποθέτησή σας για το ποιες, είναι οι προθέσεις σας σχετικά με το αναφερόμενο πρώην εργοστάσιο στρατιωτικών ενδυμάτων και στολών, στο Σπήλαιο Ορεστιάδας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*