Ξεκινάει σήμερα (δεν είναι Πρωταπριλιάτικο ψέμα) η καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Ξεκινάει σήμερα (δεν είναι Πρωταπριλιάτικο ψέμα) η καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφέρεια ΑΜΘ

-Μειώθηκαν στο 1/3 τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Περιφέρεια ΑΜΘ το 2020 

-Ξεκίνημα ψεκασμών με προνυμφοκτονία, περιμένουν γρήγορα φέτος την έγκριση και για ακμαιοκτονία

Ξεκινάει σήμερα Πέμπτη 1η Απριλίου το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και δεν είναι …πρωταπριλιάτικο ψέμα.

Κανονικά θα είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 24 Μαρτίου όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί να γίνει η έναρξη του προγράμματος, όμως οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο. Όπως δήλωσε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υγείας ΑΜΘ Κώστας Βενετίδης, ήδη έχουν έλθει τα δύο ελικόπτερα από την Θεσσαλονίκη που θα διενεργήσουν τους αεροψεκασμούς σύμφωνα με το πρόγραμμα, το οποίο σε πρώτη φάση περιλαμβάνει την προνυμφοκτονία. Προηγουμένως όμως ειδικά συνεργεία με αυτοψίες σ’ όλες τις περιφερειακές ενότητες της ΑΜΘ, θα  εντοπίσουν τα πιθανά σημεία που έχουν προνύμφες όπως έλη (πολλά εξ αυτών βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου) και στην συνέχεια θα ξεκινήσει από αέρος στοχευμένα ο ψεκασμός.

Δεύτερος χρόνος για το πρόγραμμα – πείραμα με τα πουλερικά

Ο κ.Βενετίδης επεσήμανε ότι θα συνεχιστεί και φέτος το πρόγραμμα με τα πουλερικά που τοποθετούνται σε κλουβιά και ουσιαστικά είναι οι ανιχνευτές για τον ιό του Δυτικού Νείλου, το οποίο εφαρμόστηκε με απόφαση του Διευθυντή Υγιεινής της Περιφέρειας Λουκά Γεωργίου και είχε θετικά αποτελέσματα. «Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που εφαρμόζουμε στην περιφέρειά μας  από πέρσι που διαρκεί 3 χρόνια. Αφού τοποθετήσουμε πουλερικά σε κλωβούς τα ελέγχουμε κατά διαστήματα και έτσι ανιχνεύουμε αν στην συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου. Για το πρόγραμμα αυτό έδειξε ενδιαφέρον και ο ΕΟΔΥ γιατί είχε μεγάλη επιτυχία»,  επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας.

Μειώθηκαν στο 1/3 τα κρούσματα του ιού του

Δυτικού Νείλου στην Περιφέρειά μας το 2020

Κατακόρυφη μείωση είχε πέρυσι ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Περιφέρεια μας κι αυτό συνδέεται άμεσα με την καταπολέμηση των κουνουπιών και την έγκαιρη ανίχνευση του μέσω του προγράμματος με τα πουλερικά – ανιχνευτές. Ειδικότερα όπως ανέφερε ο κ. Βενετίδης, το 2020 σαν περιφέρεια είχαμε το 1/3 των κρουσμάτων (μόλις 33) από το 2019 και 5 θανάτους ενώ το 2019 είχαμε 16.

Περιμένουν εγκαίρως την έγκριση

για ακμαιοκτονία απ’ τα υπουργεία

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κώστα Βενετίδη, αυτό που θα κρίνει φέτος όπως και κάθε χρόνο την επιτυχή καταπολέμηση, την μείωση της όχλησης και την κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου είναι η έγκαιρη έναρξη και των δύο φάσεων της προνυμφοκτονίας αλλά και της  ακμαιοκτονίας: «Πέρσι η άδεια για ακμαιοκτονία για την περιφέρειά μας εκδόθηκε στις 23 Ιουλίου. «Ήταν πολύ αργά. Παρόλα αυτά συνεχίσαμε το πρόγραμμα αν και τον Ιούλιο είχαμε αρκετά προβλήματα με οχλήσεις ανά περιοχές.  Φέτος ευελπιστούμε η επιτροπή να εκδώσει εγκαίρως την άδεια για ακμαιοκτονία από αέρος και να εκδοθεί τον Μάιο ώστε εγκαίρως να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί από αέρος. Έχουμε στείλει όλα τα σχετικά έγραφα από τον Φεβρουάριο.

Η καταπολέμηση των κουνουπιών είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και δεν αρκεί μόνο  το πρόγραμμα αλλά και η συνδρομή της κοινωνίας. Όπως έχουμε πει επανειλημμένως πριν να εφαρμόζονται οι οδηγίες ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία εστιών που κάνουν πιο δύσκολη την καταπολέμηση», επισημαίνει ο κ. Βενετίδης.

Πηγή: empros.gr