Self test κορονοϊού: Από τις 9 Απριλίου διαθέσιμα ΔΩΡΕΑΝ στα φαρμακεία – Πως θα το προμηθεύεστε

Self test κορονοϊού: Από τις 9 Απριλίου διαθέσιμα ΔΩΡΕΑΝ στα φαρμακεία – Πως θα το προμηθεύεστε

Οι πολίτες θα μπορούν να παραλάβουν δωρεάν από τα φαρμακεία μετά τις 9 Απριλίου το πρώτο εβδομαδιαίο self test που τους αναλογεί, με βάση τον ΑΜΚΑ που θα δηλώνουν.

Τα πρώτα 2 εκατ. self test για την ανίχνευση του κορωνοϊού αναμένεται να παραληφθούν από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας μας σε δύο δόσεις μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα που σηματοδοτεί την αρχή ενός… αγώνα ταχύτητας για τους επαγγελματίες της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου προκειμένου τα test να φτάσουν στα φαρμακεία όλης της χώρας και να ξεκινήσει η διανομή τους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει το protothema.gr, οι πολίτες από την Παρασκευή 9 Απριλίου θα μπορούν να παραλάβουν δωρεάν από τα φαρμακεία το πρώτο εβδομαδιαίο self test που τους αναλογεί, με βάση τον ΑΜΚΑ που θα δηλώνουν.

Υπενθυμίζεται πως ηδωρεάν διάθεση των συγκεκριμένων τεστ έχει νομοθετηθεί για δύο μήνες, ώστε να επιτρέψει την έξοδο από το σφοδρό επιδημικό κύμα με ασφάλεια και συνεχή έλεγχο, και είναι υποχρεωτική για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως μαθητές Γυμνασίων- Λυκείων, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών κα.
Με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει από τασυναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, κάθε ένα από τα 11.000 φαρμακεία της επικράτειας θα παραλάβει από 75 έως 250 τεμάχια self test, και ανάλογα με τη διάθεσή τους οι φαρμακαποθήκες θα κάνουν συνεχή τροφοδοσία. Μέσω της ενεργοποίησης των ΑΜΚΑ η ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τη διάθεση των τεστ στους πολίτες και αμέσως μόλις «πέφτει» ο αριθμός των test κάτω από 75 στα φαρμακεία, θα γίνεται αυτομάτως η ανανέωση της παραγγελίας προς τις φαρμακοποθήκες που θα εφοδιάζουν τα φαρμακεία.
Η πρώτη παρτίδα, περίπου 900.000 τεστ, θα παραληφθεί μεθαύριο και η επόμενη σε αυτή τη φάση, άλλο 1,1 εκατ. test την ερχόμενη Τρίτη. Οι φαρμακαποθήκες που έχουν αναλάβει τη διανομή τους κατά πληροφορίες έχουν διαθέσει και σχετικό πιστοποιημένο χώρο για την αποθήκευση του υγειονομικού υλικού.


Μαζί με τα self test που θα διατίθενται δωρεάν με βάση τον ΑΜΚΑ στους πολίτες, τα φαρμακεία ετοιμάζονται να παραλάβουν και άλλα ανάλογα προϊόντα τα οποία θα πωλούν στους ενδιαφερόμενους.Το εύρος της τιμής των self test είναι από 5,5 έως 7 ευρώ και θα είναι κυρίως με λήψη δείγματος από τις παρειές – και όχι από τη μύτη όπως θα είναι τα self test που εξασφάλισε η κυβέρνηση για τους πολίτες.

Πώς γίνεται η διαδικασία
H διαδικασία απόκτησης των self tests είναι απλή, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Οι πολίτες θα μπορούν να τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία ένα test ανά εβδομάδα, μόνο με το AMKA τους από το φαρμακείο της γειτονιάς.
Από την στιγμή που ο πολίτης, θα το προμηθεύεται από τα φαρμακεία, θα μπορεί τηρώντας απαραίτητα τους κανόνες υγιεινής των χεριών να λαμβάνει δείγμα σάλιου με τον ειδικό στυλεό που θα υπάρχει στην συσκευασία από το στόμα και να κάνει το τεστ. Η συσκευασία περιλαμβάνει τον ειδικό ανιχνευτή του κορωνοϊού, όπου θα μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα εκεί προκειμένου αυτό να δείξει το τελικό αποτέλεσμα.
Tα συγκεκριμένα τεστ διαφέρουν από τα rapid που διενεργούνται έως τώρα και θα μπορεί ο καθένας να τα κάνει μόνος του, στο σπίτι του, ελέγχοντας αν έχει προσβληθεί από τον ιό Σύμφωνα με οδηγίες του γερμανικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, οι λωρίδες που υπάρχουν στο κουτί των self test περιλαμβάνουν αντισώματα αντιγόνου που ενεργοποιούν κάποιο συγκεκριμένο ένζυμο. Στην περίπτωση που το τεστ κορωνοϊού βγει θετικό, τότε θα παράξει μια εμφανή χρωστική.