ΚΥΤ Φυλακίου: Δεν κινητοποίησε την ΠΕΔ ΑΜΘ επί μήνες ο Β.Μαυρίδης, ενώ είναι Πρόεδρος της

ΚΥΤ Φυλακίου: Δεν κινητοποίησε την ΠΕΔ ΑΜΘ επί μήνες ο Β.Μαυρίδης, ενώ είναι Πρόεδρος της

-Περιόρισε στην Ορεστιάδα το πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά όλο τον Έβρο και την Θράκη, με την συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα

Συμπληρώνονται σήμερα 7 μήνες από τις 3 Σεπτεμβρίου 2020, όταν ο Νότης Μηταράκης μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο Χίου δήλωσε ότι η Κυβέρνηση επεκτείνει το ΚΥΤ Φυλακίου.

Την επόμενη ημέρα, το Evros-news.gr το ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ, δημοσιεύοντας μάλιστα το επίμαχο ΒΙΝΤΕΟ που έγινε… viral στη συνέχεια και έχει “παίξει” πολλές φορές παντού.

Κι επειδή αύριο Κυριακή, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων του δήμου Ορεστιάδας έχουν προγραμματίσει συνάντηση με τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές του Έβρου και την Περιφέρεια, προκειμένου να ακούσουν τις απόψεις τους και να ενημερωθούν για τις προθέσεις της Κυβέρνησης, θα πρέπει να επισημάνουμε κάποια πράγματα. Οι σοβαρές προσωπικές ευθύνες του δημάρχου Βασίλη Μαυρίδη για τον χειρισμό όλο αυτό το διάστημα της σοβαρής υπόθεσης που αφορά το ΚΥΤ Φυλακίου και την πρόθεση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να το επεκτείνει, έχουν επισημανθεί πολλές φορές από αυτή εδώ την ιστοσελίδα. Με συγκεκριμένα γεγονότα και εξελίξεις, που αποδεικνύουν την… χαλαρότητα, την αδράνεια, την μυστικοπάθεια, την… αφέλεια απέναντι στις κατά καιρούς απαντήσεις του αρμόδιου υπουργείου, την μεγαλομανία του απ’ την οποία αυτοπαγιδεύθηκε και την… κουτοπονηριά που λειτούργησε και εξακολουθεί να ενεργεί δυστυχώς μέχρι και σήμερα.

Ένα τόσο δύσκολο ζήτημα, προσπάθησε να το χειριστεί εντελώς μόνος του, δεν έκανε το παραμικρό επί της ουσίας να το δημοσιοποιήσει όταν έβλεπε ότι ο κ.Μηταράκης τον “δούλευε” επί μήνες και δεν ερχόταν και μόνο όταν έφτασε το αναπόφευκτο στις 29 Δεκεμβρίου με την πρώτη απόφαση στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ξεκίνησε να… φωνάζει, να διαμαρτύρεται και να ζητάει την στήριξη των υπολοίπων. Βουλευτών, Περιφέρειας, δημάρχων και φορέων. Με σκοπό φυσικά να τους καταστήσει… συνένοχους για τις δικές του τεράστιες ευθύνες, αφού έβλεπε το κακό να έρχεται, το επισημαίναμε πολλές φορές εμείς από το Evros-news.gr, ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ από τα τοπικά ΜΜΕ που το αναδεικνύαμε, αλλά αυτός αδρανούσε.

Δεν έβαλε στην Επιτροπή Αγώνα

εκπροσώπους του Έβρου και της Θράκης 

Η ιστορία δυστυχώς επαναλήφθηκε και μετά την δημοσίευση μέσω της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ των κυβερνητικών προθέσεων για επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου και αύξηση της χωρητικότητας στα 1.500 άτομα. Συνέχισε τα ίδια λάθη στους χειρισμούς, όλες οι δηλώσεις και οι ενέργειες του είχαν ως κύριο στόχο την αποποίηση των ευθυνών και αυτό έφερε περισσότερα προσωπικά λάθη. Την Επιτροπή Αγώνα που ο ίδιος ουσιαστικά συγκρότησε, δυστυχώς την περιόρισε στα όρια του δήμου Ορεστιάδας, αφού συμπεριέλαβε εκτός του εαυτού του μόνο τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Έτσι ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα, που αφορά όλο το νομό Έβρου και ολόκληρη την Θράκη, το περιόρισε στα στενά όρια της Ορεστιάδας.

Θα μπορούσε και έπρεπε, να συμπεριλάβει και έναν συνάδερφο του δήμαρχο ακόμα, τον Γιάννη Ζαμπούκη της Αλεξανδρούπολης που είναι ο μεγαλύτερος δήμος του Έβρου και της Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας ΑΜΘ Κώστα Βενετίδη, ο οποίος μένει και στην Ορεστιάδα και θα ήταν κοντά σε κάθε συνεδρίαση ακόμα και δια ζώσης ή τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς και φυσικά τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.Δαμασκηνό. Έτσι θα έδινε μεγαλύτερο κύρος στην Επιτροπή Αγώνα και θα την “άπλωνε” σε όλο το νομό και την Θράκη αλλά και την Περιφέρεια ΑΜΘ. Η αστεία δικαιολογία που επικαλείται, πως ένα τέτοιο σχήμα δε θα ήταν… λειτουργικό, δεν την πιστεύει ούτε ο ίδιος. Γιατί αν τα 6 άτομα γινόταν 9 δεν δημιουργείται τέτοιο θέμα. Ο Σεβασμιότατος μόνο με την παρουσία του θα προσέδιδε επιπλέον κύρος και διαπραγματευτική ισχύ, απ’ ότι η παρουσία δημοτικών συμβούλων, όπως ο Κώστας Ζαλουφλής για παράδειγμα, που εκπροσωπούν ένα μικρό ποσοστό πολιτών.

Δεν ενεργοποίησε, ούτε αξιοποίησε

την ΠΕΔ ΑΜΘ όπου είναι Πρόεδρος

Κι επειδή ο κ.Μαυρίδης, στην απέλπιδα προσπάθεια του να αποποιηθεί τις τεράστιες προσωπικές του ευθύνες και να αποπροσανατολίσει, στρέφεται κατά της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, τον οποίο κάποια στιγμή και επί μια βδομάδα έβριζε χυδαία σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, επειδή απλά του επεσήμανε τους προσωπικούς χειρισμούς επί μήνες, θα πρέπει να επισημάνουμε κάτι που δεν έχει αναδειχθεί καθόλου. Σε αυτή την δύσκολη υπόθεση που ταλαιπωρεί τον Έβρο και τους κατοίκους του επί μήνες, υπάρχει η συγκυρία ο δήμαρχος Ορεστιάδας όπου η Κυβέρνηση επιχειρεί να διαπράξει το ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ επέκτασης των υπαρχουσών δομών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, να είναι παράλληλα και Πρόεδρος της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Αυτή την ιδιότητα του όμως ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕ ΚΑΘΟΛΟΥ όλους αυτούς τους 7 μήνες, από τον περασμένο Σεπτέμβριο ως τώρα, ο κ.Μαυρίδης. Αν και κατά καιρούς με δηλώσεις του υποστήριζε ότι η θέση και ο ρόλος του δεν είναι διακοσμητικός και η ΠΕΔ ΑΜΘ μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην προώθηση επίλυσης των προβλημάτων της περιοχής, για το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα των δομών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, η ΠΕΔ των 22 δήμων της Περιφέρειας ΑΜΘ συνεδρίασε όλο και όλο ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ. Κι αυτή όταν έγινε η τηλεδιάσκεψη με τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Είναι επίσης ενδεικτικό, πως ούτε το ψήφισμα εναντίον της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου και της ίδρυσης νέας δομής, ΟΥΔΕΠΟΤΕ στάλθηκε στα ΜΜΕ της περιοχής για να το δημοσιοποιήσουν.

Αρχικά ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Βασίλης Μαυρίδης επικαλέστηκε ασθένεια της γραμματέως-πρακτικογράφου στις αρχές Ιανουαρίου, αλλά μέχρι τώρα ούτε καν το ψήφισμα της ΠΕΔ ΑΜΘ και όσα αναφέρει δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Το κυριότερο όμως είναι, πως ο Πρόεδρος της που είναι συγχρόνως και δήμαρχος Ορεστιάδας και θα μπορούσε να είναι… ευτυχής συγκυρία αυτή η σύμπτωση ρόλων, δεν το αξιοποίησε καθόλου. Ούτε μια ειδική συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης για τις κατά καιρούς εξελίξεις μετά τις αρχές Ιανουαρίου και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης. Αντί να κατηγορεί την Περιφερειακή αρχή και προσωπικά τον κ.Μέτιο, είτε ο ίδιος με δηλώσεις του είτε βάζοντας τα έμμισθα (μέσω της Δημοτικής Τηλεόρασης Ορεστιάδας) “παπαγαλάκια” του, ότι αδρανούν στο ζήτημα και δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, ο ίδιος ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ την ΠΕΔ ΑΜΘ, για ουσιαστικές ή έστω επικοινωνιακές παρεμβάσεις που θα ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματα του.

Και κάτι ακόμα. Ενώ στα λόγια προσπαθεί να εμφανιστεί ενωτικός, συναινετικός και να ζητάει ομοψυχία, βάζει διάφορους “εξαφανισμένους” επί 7 μήνες Αντιδημάρχους του, να κάνουν επιθέσεις κατά των βουλευτών της Περιφέρειας και όσους δεν συμφωνούν με τον Βασίλη Μαυρίδη. Όπως κάποιον… Πάλλα (ναι υπάρχει Αντιδήμαρχος με αυτό το όνομα και είναι αρμόδιος για τα οικονομικά), που από τον περασμένο Σεπτέμβριο ως πρόσφατα δεν είχαμε ακούσει την… φωνή του, όπως άλλωστε και όλων των άλλων Αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων του Μαυρίδη, που βγήκε να επιτεθεί σε βουλευτές και Περιφέρεια, ενώ ο ίδιος και οι συνάδερφοι του… σφύριζαν αδιάφορα από τον Σεπτέμβριο ως και πρόσφατα.