Υψηλός τίτλος ΙgG αντισωμάτων κορονοϊού, στο προσωπικό του Νοσοκομείο Διδυμοτείχου

Υψηλός τίτλος ΙgG αντισωμάτων κορονοϊού, στο προσωπικό του Νοσοκομείο Διδυμοτείχου

-Τα αποτελέσματα έρευνας του Μικροβιλογικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου σε 186 υγειονομικούς

Υψηλός τίτλος ΙgG αντισωμάτων κορονοϊού βρέθηκε στο προσωπικό του Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, σε έρευνα που πραγματοποίησε το Μικροβιολογικό εργαστήριο σε 186 υγειονομικούς.

Πρόκειται για άτομα που είτε εμβολιάστηκαν ενώ δεν νόσησαν, είτε νόσησαν και εμβολιάστηκαν, αλλά και κάποιοι που δεν εμβολιάστηκαν καθόλου ενώ είχαν νοσήσει από Covid-19.  ΌΠως αναφέρεται στην έρευνα: 

Διανύουμε την εποχή της νόσου “Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)” με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας και μετάδοσης που προκαλείται από ένα νέο ανθρώπινο κορονοϊό, ( τον Δεκέμβριο του 2019) και η μικροβιολογική διάγνωση της λοίμωξης ήταν στο επίκεντρο της εστίασης για τον έλεγχο της πανδημίας.

Ο έλεγχος αντισωμάτων αποτελεί πολύτιμο εργαλείο σε οροεπιδημιολογικές μελέτες. Τα αντισώματα Anti-SARS-CoV-2 IgG έχει αποδειχθεί ότι είναι ανιχνεύσιμα ήδη από τις 5-14 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων με μέγιστη τιμή περίπου  την 21η  ημέρα. Το σχήμα διπλής δόσης για εμβόλια mRNA κατά του SARS-CoV-2 παρουσιάζει τόσο μια ελπίδα όσο και μια πρόκληση στην παγκόσμια προσπάθεια εξάλειψης της νόσου.

Για το σκοπό αυτό, στο Μικροβιολογικό εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου (Γ.Ν.Δ.),η Ελευθερία Καραγιαννοπούλου ( Διευθύντρια, ιατρός Βιοπαθολόγος) , ο Ελευθέριος Τσινταράκης ( Β’ Επιμελητής, ιατρός Βιοπαθολόγος) και  η Ελένη Παπαδοπούλου (Προϊσταμένη Εργαστηριακού Τομέα)  εξέτασαν την ανταπόκριση στο εμβόλιο BNT162b2 mRNA (Comirnaty, Pfizer/BioNtec) σε μια μεγάλη ομάδα εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, του Γ.Ν.Δ., συμπεριλαμβανομένων αυτών με προηγούμενη μόλυνση με COVID-19 έναντι εκείνων χωρίς προηγούμενη μόλυνση με COVID-19. Για όλους τους συμμετέχοντες, ποσοτικοποιήθηκαν τα επίπεδα των προστατευτικών εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού SARS-CoV-2 , μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Καθώς και εκείνων που μολύνθηκαν με COVID-19  αλλά δεν εμβολιάστηκαν.

Στη μελέτη συμμετείχαν 186 υγειονομικοί (26-67 ετών), από τους οποίους  εμβολιάστηκαν 109 χωρίς προηγούμενη μόλυνση και 17 με ιστορικό μόλυνσης, καθώς και 60 που νόσησαν αλλά δεν εμβολιάστηκαν. Τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο Γ.Ν.Δ. συγκεντρώθηκαν μεταξύ 19ης  και 26ης ημέρας μετά την 2η δόση (διάμεσος 22 ημέρες) και αντίστοιχα για τα άτομα που νόσησαν και  δεν εμβολιάστηκαν, μεταξύ 18ης και 24ης ημέρας μετά την έναρξη των συμπτωμάτων  (διάμεσος 21 ημέρες).

Η κύρια διαπίστωση αυτής της μελέτης είναι ότι με την 2η δόση του εμβολίου BNT162b2 mRNA (Comirnaty, Pfizer/BioNtec) το  100% των εμβολιασθέντων ανταποκρίθηκε με υψηλούς  τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων ( 1000 έως  >40000 AU/ml ). Τα αποτελέσματα έδειξαν:

  • Οι 17 εμβολιασθέντες με ιστορικό νόσησης εμφάνισαν τους υψηλότερους τίτλους αντισωματων, αμέσως μετά οι 109 εμβολιασθέντες χωρίς προηγούμενη μόλυνση και τέλος με χαμηλότερους τίτλους οι 60 υγειονομικοί που νόσησαν αλλά δεν εμβολιάστηκαν ( φυσική ανοσία).
  • Η ηλικιακή ομάδα των εμβολιασθέντων 26-50 ετών ανέπτυξαν κατά μέσο όρο υψηλότερους τίτλους αντισωμάτων σε σύγκριση με την ομάδα των εμβολιασθέντων >50 ετών.

  • Από την μελέτη διαπιστώθηκε ότι ο τίτλος εξουδετερωτικών αντισωμάτων δεν συσχετίζεται με το φύλο.
  • Ανεπιθύμητες ενέργειες: κανένας από τους εμβολιασθέντες δεν παρουσίασε σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν μετά τη δεύτερη δόση ήταν, πυρετική κίνηση 37 έως 38 βαθμούς Κελσίου, πόνος στο σημείο της ένεσης, καταβολή, μυαλγίες,  διάρκειας 1-3 ημερών.

Σημασία της μελέτης

Συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι το βασισμένο στο mRNA εμβόλιο COVID-19 BNT162b2 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόκληση ισχυρής απόκρισης αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2. Ενώ η διάρκεια προστασίας που παρέχεται από το εμβόλιο Pfizer / BioNTech είναι άγνωστη (Αντικείμενο επόμενης μελέτης) .  Αναμένεται ότι η ανοσία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ένα φαινόμενο κοινό στα εμβόλια για άλλες μολυσματικές ασθένειες.Είναι ζωτικής σημασίας ο καθένας να συνεχίσει να ακολουθεί τους κανόνες για να διατηρήσει τον εαυτό του και τους γύρω του ασφαλείς.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*