Σωματεία εστίασης Αλεξανδρούπολης: Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών μένει έξω απ’ το κυβερνητικό πρόγραμμα ενίσχυσης

Σωματεία εστίασης Αλεξανδρούπολης: Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών μένει έξω απ’ το κυβερνητικό πρόγραμμα ενίσχυσης

Έντονη κριτική στο πρόγραμμα της Μη Επιστρεπτέας Ενίσχυσης των επιχειρήσεων εστίασης με 130 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ασκεί το Σωματείο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Έβρου.

Με σημερινή ανακοίνωση του επισημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών μένει έξω απ’ το πρόγραμμα και ζητάει την ένταξη όλων των επιχειρήσεων που επλήγησαν πραγματικά απ’ την πανδημία. Όπως αναφέρει:

“Η ανακοίνωση των προϋποθέσεων του προγράμματος επανεκκίνησης των καταστημάτων εστίασης καλύπτει μέρος και όχι το σύνολο των καταστημάτων εστίασης του νομού μας αλλά και της χώρας. Παραθέτουμε τα επίσημα στοιχεία ,όπως δημοσιεύτηκαν τον Φεβρουάριο του 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Επιχειρήσεις εστίασης Έβρου : 1166
Τζίρος 2019: 45.702.251
Τζίρος 2020: 34.503.019
Μείωση : -24,05
Δεν αντιλήφθηκε κανείς ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών μένει έξω απ’ το πρόγραμμα; Πως θα επανεκκινήσουν αυτά τα κατάστημα εστίασης; Διανύουμε τον έκτο μήνα με κλειστά τα καταστήματα εστίασης και επιλέχθηκε χρονικό σημείο αναφοράς ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος και μίσος Μάρτιος του 2020 ,διάστημα πριν την πανδημία; Το Σωματείο μας διεκδικεί την ένταξη όλων των επιχειρήσεων που επλήγησαν πραγματικά απ’ την πανδημία και συντάσσεται με τις προτάσεις της estiasigreece :
«Το πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της εστίασης καλύπτει το πάγιο αίτημα για κλαδικά και στοχευόμενα μέτρα. Ο σχεδιασμός του όμως έχει δυο πολύ συγκεκριμένα και σαφή ζητήματα που θα αποκλείσουν ουσιαστικά χιλιάδες επιχειρήσεις από την ενίσχυση.
1. Το διάστημα της μείωσης του -30% για το 2020 περιλαμβάνει μήνες (Ιανουάριο & Φεβρουάριο) κανονικής λειτουργίας.
Πρόταση: Το -30% να αφορά το διάστημα της πανδημίας όπως είναι και το εύλογο. Δηλαδή το διάστημα 1/4/2020 – 31/12/2020 ή αν πρέπει να συγκριθεί ημερολογιακό έτος το διάστημα 1/4/2020-1/3/2021.
2. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα υποκαταστήματα του 2019 & 2020 στο ίδιο ΑΦΜ, που αυξάνουν τον συνολικό τζίρο και δεν απεικονίζουν την πραγματική μείωση εσόδων.
Πρόταση: Πρόβλεψη για εξαίρεση των τζίρων των υποκαταστημάτων στον συνολικό τζίρο ώστε να γίνει διακριτή η πραγματική μείωση τζίρου στο κεντρικό.»
Σωματείο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Έβρου

Αφήστε το σχόλιό σας