Έβρος: Σε ετοιμότητα μην επιχειρήσουν οι Τούρκοι να προωθήσουν λαθρομετανάστες, όπως έκαναν στη Λέσβο

Έβρος: Σε ετοιμότητα μην επιχειρήσουν οι Τούρκοι να προωθήσουν λαθρομετανάστες, όπως έκαναν στη Λέσβο

Οι προκλητικές ενέργειες των Τούρκων το βράδυ της Πέμπτης με ξημερώματα Παρασκευής, όταν επιχείρησαν να προωθήσουν 300 λαθρομετανάστες στην Λέσβο συνοδεύοντας βάρκες τους αλλά αποτράπηκαν από το Λιμενικό μας, δεν έχουν περάσει στο… ντούκου ούτε στις αποτρεπτικές ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο.

Αν και δεν υπάρχουν πληροφορίες για πρόθεση να γίνει παρόμοια κίνηση από τα χερσαία σύνορα μας, μέσω του ποταμού Έβρου φυσικά ή των χερσαίων τμημάτων μας, οι αστυνομικοί και στρατιωτικοί βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου αν χρειαστεί να λειτουργήσουν άμεσα, αποτρεπτικά και αποτελεσματικά. Αυτό δεν σημαίνει πως τέθηκαν σε επιφυλακή με οποιονδήποτε τρόπο, απλά σε όσους είναι εμπλεκόμενοι με τις περιπολίες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, οι επικεφαλής έχουν επισημάνει όσα συνέβησαν στα θαλάσσια σύνορα μας, ώστε να είναι προσεκτικοί στις παρατηρήσεις και παρακολουθήσεις που κάνουν για όσα συμβαίνουν από την τουρκική πλευρά του ποταμού.

Όπως είναι γνωστό και έχουμε παρουσιάσει πολλές φορές με ρεπορτάζ μας στο Evros-news.gr, λαθρομετανάστες εξακολουθούν να περνούν στον Έβρο κατά μικρές ομάδες. Αυτό συμβαίνει και παρ’ ότι οι ροές έχουν μειωθεί, θα εξακολουθήσει να γίνεται. Το θέμα είναι να μην υπάρξουν οργανωμένες κινήσεις με την βοήθεια των Τούρκων, για ομαδική απόπειρα εισβολής μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών κυρίως γιατί οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα είναι πολύ λίγοι και κυρίως Τούρκοι που ζητούν πολιτικό άσυλο λόγω του καθεστώτος Ερντογάν.

Να θυμίσουμε ότι το βράδυ της Πέμπτης προς τα ξημερώματα της Παρασκευής και επί 14 ώρες, σύμφωνα με πηγές από το Λιμενικό Σώμα, οι Τούρκοι προσπάθησαν να προωθήσουν λθρομετανάστες και πρόσφυγες στα βορειοανατολικά παράλια της Λέσβου. Η οργανωμένη προσπάθεια της Τουρκίας, έγινε σε επτά απόπειρες, σε ακτίνα μεταξύ 50-100 ναυτικών μιλίων βορειανατολικά της Λέσβου.

Όπως ανέφεραν πηγές από το Λιμενικό Σώμα, 7 βάρκες με 300 λαθρομετανάστες, συνοδεύονταν και καθοδηγούνταν από την τουρκική πλευρά με ένα πολεμικό πλοίο, έξι ακταιωρούς και «αμέτρητα» drones. Οι λέμβοι κινούνταν γύρω από τα τουρκικά σκάφη, χωρίς αυτά να τους αποτρέπουν. Το ελληνικό Λιμενικό Σώμα είχε «παρατάξει» οκτώ σκάφη στη συνοριακή γραμμή μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας, ενώ υπήρξαν και προκλήσεις, όπως η προσπάθεια τουρκικής ακταιωρού που εισήλθε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και παρενόχλησε περιπολικό σκάφος.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Μάλιστα η Ελλάδα θα αντιδράσει τη Δευτέρα με επίσημη επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε για το περιστατικό και τις τουρκικές προκλήσεις τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.