Δήμος Σουφλίου: Εξασφάλισε προέγκριση 282.000 ευρώ, απ’ το πρόγραμμα εορτασμού 200 χρόνων απ’ την Επανάσταση 1821

Δήμος Σουφλίου: Εξασφάλισε προέγκριση 282.000 ευρώ, απ’ το πρόγραμμα εορτασμού 200 χρόνων απ’ την Επανάσταση 1821

-Αναβάθμιση του παλιού Αρχοντικού Μπρίκα, θεατρική παράσταση για την ζωή και δράση του Οπλαρχηγού Αθανασίου Καραμπελιά από την Κορνοφωλιά και ψηφιακή αναπαράσταση της Μάχης των Λαβάρων, κάποιες από τις δράσεις

Άλλη μια σημαντική χρηματοδότηση εξασφάλισε ως προέγκριση ο δήμος Σουφλίου στα πλαίσια του προγράμματος “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”, ανέρχεται στα 282.000 ευρώ και αφορά τους εορτασμούς της επετείου 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, υπήρξε  ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΟΥ 282.000 ΕΥΡΩ  ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Οι άγνωστες πτυχές της Παλιγγενεσίας στη Θράκη: Το Σουφλί και η περιοχή του» στα πλαίσια του Προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», Ελλάδα 1821-Ελλάδα 2021. Η προέγκριση δόθηκε ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ “ΕΛΛΑΔΑ 2021” με επικεφαλής την Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ.

Πρόκειται ασφαλώς για μια ακόμα επιτυχία της δημοτικής αρχής του Παναγιώτη Καλακίκου, αφού το πρώτο “πράσινο φως” από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» την έλαβε ο Δήμος Σουφλίου το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Αφορά την υλοποίηση σχεδίου δράσεων που αφορούν:

  • Στην αναβάθμιση της κτηριακής δομής του παλαιού Αρχοντικού του Μπρίκα και την προβολή άγνωστων μέχρι σήμερα γεγονότων και προσώπων που άφησαν το στίγμα τους κατά τη διάρκεια της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
  • Πρόκειται για ένα έργο της τάξης των 282.000 ευρώ, το οποίο χαίρει των πρώτων πολύ σημαντικών προεγκρίσεων των καθ’ ύλην αρμόδιων οργάνων και φέρει τον τίτλο «Οι άγνωστες πτυχές της Παλιγγενεσίας στη Θράκη: Το Σουφλί και η περιοχή του», το οποίο θα υλοποιηθεί στα πλαίσια του Προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», Ελλάδα 1821-Ελλάδα 2021 που περιλαμβάνει δράσεις για την συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Μέσω μεθόδων που ακολουθούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και της χρήσης ειδικότερα πολυμεσικών εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας (virtualreality)3Dscenes, ηλεκτρονικών ξεναγών (QRcodes), μηχανισμών επαύξησης της πραγματικότητας αλλά και την δημιουργία ιστοσελίδας-εικονικού Μουσείου, ο Δήμος Σουφλίου επιθυμεί κοιτάζοντας με ευαισθησία το παρελθόν του να αναδείξει την, υψίστης σημασίας, συμβολή του στην ιστορία με διαδραστικό τρόπο, έτσι ώστε να έχει σημασία να επισκεφτεί το αρχοντικό Μπρίκα το παιδί, ο νέος, ο ηλικιωμένος, τα άτομα με ειδικές ανάγκες. 

Λαμβάνεται υπόψη ότι η περιοχή της Θράκης και του Σουφλίου ειδικότερα διαδραμάτισε από τους πλέον σημαντικούς ρόλους κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα ως πρώτη γραμμή αντίστασης κοντά στο κέντρο οργάνωσης της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης, την Κωνσταντινούπολη παρά το γεγονός ότι για τους Θράκες εξεγερθέντες το σύνθημα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ” ήταν βέβαιο ότι ίσχυε μόνο ως προς το δεύτερο σκέλος του: “ΘΑΝΑΤΟΣ” και μάλιστα ΒΕΒΑΙΟΣ για όποιον επιχειρούσε.

Γι΄ αυτό και πρωταγωνιστές της συνολικής δράσης θα είναι ο θρυλικός Οπλαρχηγός Αθανάσιος Καραμπελιάς, από την Κορνοφωλιά, υπασπιστής του Αλέξανδρου Υψηλάντη, που δραστηριοποιήθηκε στα λημέρια της Γκύμπραινας. Για τη ζωή και το έργο του θα ανέβει ιστορική θεατρική παράσταση, και θα λάβει χώρα χαρτογράφηση των μονοπατιών στα οποία περπάτησε, οι δυο ιστορικές Ιερές Μονές του Δήμου, Κορνοφωλιάς και Δαδιάς που τόνωσαν κατά την επίμαχη περίοδο  και πάντα τονώνουν το ηθικό και θρησκευτικό φρόνημα των ανθρώπων της περιοχής και λειτούργησαν ως εργαστήριο καλλιέργειας της παιδείας των υπόδουλων και προπαρασκευής των επαναστατικών κινημάτων.

Θα προβάλλεται ειδικά γυρισμένο ντοκιμαντέρ, ενώ δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και η ταινία εικονικής πραγματικότητας, προδιαγραφών πανελλήνιων και παγκόσμιων διαγωνισμών, και η ψηφιακή αναπαράσταση της κατά παράδοση διήμερης μάχης του Κουρίου των Λαβάρων τον Μάιο του 1821, κατά την οποία οι κάτοικοι του χωριού εξόντωσαν ολόκληρη στρατιωτική τούρκικη μονάδα.

Θα πρέπει φυσικά να αναφερθεί ότι αυτός ο χώρος, στολίδι της σουφλιώτικης αρχοντιάς στόχος είναι να γεμίσει φωνές, χρώματα και αρώματα από τις ποικίλες δράσεις που πρόκειται να διεξαχθούν εκεί όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.