Ορεστιάδα: Ανακοίνωση του υπουργείου Μηταράκη, για αλλαγές στη χρηματοδότηση επέκτασης-αναβάθμισης δομών στο Φυλάκιο

Ορεστιάδα: Ανακοίνωση του υπουργείου Μηταράκη, για αλλαγές στη χρηματοδότηση επέκτασης-αναβάθμισης δομών στο Φυλάκιο

Αλλαγές στην χρηματοδότηση επέκτασης και αναβάθμισης των δομών φιλοξενίας λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου του Νότη Μηταράκη.

Αν και η αναφορά γίνεται τεχνοκρατικά, η συγκεκριμένη ανακοίνωση θέλει να… δικαιολογήσει την αύξηση της χωρητικότητας του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Φυλακίου κατά 370 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί άλλωστε. Γιατί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας 2014-2020 αφορά και χρηματοδοτεί ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ, ενώ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2014-2020 που αρχικά είχε ενταχθεί η χρηματοδότηση για το Φυλάκιο, αφορά τα Κέντρα Υποδοχής Ταυτοποίησης (ΚΥΤ).

Η ουσία βέβαια δεν αλλάζει, αφού ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΧΩΡΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ αλλά και ΑΥΞΗΣΗ ΑΡΙΘΜΟΥ των φιλοξενούμενων λαθρομεταναστών, άσχετα αν αφορά το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ και όχι το ΚΥΤ που αρχικά ανακοινώθηκε. Το δελτίο Τύπου από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρει:

“Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Πατρόκλου Γεωργιάδη, η αναβάθμιση της δομής φιλοξενίας Φυλακίου Έβρου θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας 2014-2020, αντί του αρχικού σχεδιασμού που προέβλεπε την χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2014-2020.

Συνεπακολούθως, η δράση εντάσσεται, πλέον, κάτω από τον Ειδικό Στόχο 3 «Λειτουργική Ενίσχυση» και Εθνικό Στόχο 2 «Λειτουργική Ενίσχυση για τα Σύνορα», αντί για τον Ειδικό Στόχο 1 – «Άσυλο» και Εθνικό Στόχο 1 – «Υποδοχή/άσυλο».

Η εν λόγω ενέργεια υλοποιείται, στο πλαίσιο των αλλαγών στο σχεδιασμό για την αναβάθμιση της δομής, όπως προέκυψαν από τις σχετικές ανακοινώσεις της Κυβερνητικής Εκπροσώπου, κ. Πελώνη και το σχετικό ενημερωτικό.

Αντίστοιχα, θα εκδοθεί και η ΚΥΑ Χωροθέτησης & Κατασκευής, καθώς και θα δημοσιευθεί η σχετική ένταξη του έργου”.