“Βόμβα” Συρίγου για Ορεστιάδα: Στον “αέρα” του χρόνου, η λειτουργία του Τμήματος Δασολογίας ΔΠΘ!!!

“Βόμβα” Συρίγου για Ορεστιάδα: Στον “αέρα” του χρόνου, η λειτουργία του Τμήματος Δασολογίας ΔΠΘ!!!

Μια “βόμβα” που αφορά το Τμήμα Δασολογίας και Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που λειτουργεί στην Ορεστιάδα, έριξε χθες βράδυ ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Αν και κατά την επίσκεψη του το απόγευμα στην Ορεστιάδα και τις συναντήσεις που είχε με τον δήμαρχο Βασίλη Μαυρίδη, τον Κοσμήτορα και τους Προέδρους των δύο Τμημάτων της Σχολής του Δ. Π. Θ. στην πόλη, ο κ.Συρίγος αρκέστηκε σε προσεκτικές δηλώσεις, κατά την επίσκεψη του στο Διδυμότειχο… βγήκε η είδηση. Γιατί συζητώντας με τον δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων (στην Ορεστιάδα απέφυγε να συναντήσει δυστυχώς τους αντίστοιχους επικεφαλής, αφού ούτε ο δήμαρχος… πίεσε προς αυτή την κατεύθυνση), έκανε μια επισήμανση που δημιουργεί έντονο προβληματισμό και είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΟΒΑΡΗ και αρνητική. Θέλοντας ίσως να καταδείξει τα προβλήματα που υπάρχουν, είπε:

“Στην Ορεστιάδα την επόμενη χρονιά υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για την λειτουργία του Τμήματος Δασολογίας, αφού μπορεί να υπάρξουν σε αυτό ελάχιστοι φοιτητές με βάση τα νέα δεδομένα που ισχύουν, οπότε δεν μπορούν να έρθουν Καθηγητές να διδάξουν σε πέντε-έξι άτομα”. 

Κι αυτό δεν ειπώθηκε καθόλου τόσο στις δηλώσεις του ίδιου του υφυπουργού Παιδείας όσο και των υπολοίπων με τους οποίους συναντήθηκε στην Ορεστιάδα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χρυσούλας Σαμουρίδου για την ΕΡΤ Ορεστιάδας, οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν παρουσία και του Πρύτανη του Δ. Π Θ., Αλέξανδρου Πολυχρονίδη. Ο κ.Συρίγος άκουσε τους προβληματισμούς που του εξέθεσαν, τόσο οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου όσο και ο δήμαρχος Ορεστιάδας, αναφορικά με το μέλλον των δύο Τμημάτων που λειτουργούν στην πόλη, αλλά και το αίτημα για δημιουργία νέου Τμήματος, ώστε να ενισχυθεί η παρουσία του Δ. Π. Θ. στην τέταρτη έδρα του.

Μετά τη συνάντησή του με τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, Σπύρο Κουτρούμπα, και τους Προέδρους των δύο Τμημάτων της, κ. κ. Χρήστο Χατζησαββίδη και Γιώργο Τσαντόπουλο, ο υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι:
“Συζητήθηκαν προβλήματα και εξετάζονται λύσεις. Η ελληνική πολιτεία είναι στο πλευρό του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κατά απόλυτη προτεραιότητα. Θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε, για να μπορέσει να κρατηθεί γερά στα πόδια του και να αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το μέλλον”, ανέφερε συγκεκριμένα στη δήλωσή του ο κ. Συρίγος. Επεσήμανε επίσης πως ο λόγος της παρουσίας του στην περιοχή συνδέεται με τη “γραμμή” που έχει δοθεί από τον Πρωθυπουργό, να υπάρξει στήριξη σε τρία Πανεπιστήμια: στο πανεπιστήμιο Αιγαίου για εθνικούς λόγους, στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας λόγω της απολιγνιτοποίησης και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, πάλι για εθνικούς λόγους. “Πέραν αυτού, θεωρώ και προσωπική μου υποχρέωση και καθήκον να βοηθήσω ειδικά τα ακριτικά πανεπιστήμια. Με τη βοήθεια όλων, πιστεύω ότι θα πάνε καλά τα πράγματα”, κατέληξε στη δήλωσή του ο υφυπουργός Παιδείας.
Ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης ανέφερε ότι “αναγνωρίζονται οι δυσκολίες που υπάρχουν και οι δυσμενείς προβλέψεις από τα νέα δεδομένα, τόσο με τον προηγούμενο νόμο Γαβρόγλου, που έφερε πολλά νέα πανεπιστημιακά τμήματα σε όλη τη χώρα, όσο και με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Καταθέσαμε τις προτάσεις μας, ώστε, αφενός να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Τμημάτων και αφετέρου να μπορέσει να ενισχυθεί η Ορεστιάδα και με νέα τμήματα, πάντα σύμφωνα με τις εισηγήσεις και αποφάσεις της Συγκλήτου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης”, δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Μαυρίδης.
Κλείνοντας, χαρακτήρισε “αισιόδοξο το γεγονός ότι ο κ. Συρίγος είναι και γνώστης της περιοχής μας, γνωρίζει τη γεωστρατηγική θέση της και μέσα από μία σοβαρή προσπάθεια, νομίζω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα μπορούμε να πούμε πιο συγκεκριμένα πράγματα”. Όσον αφορά το αίτημα για δημιουργία νέων πανεπιστημιακών Τμημάτων, σημείωσε ότι έγινε αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα, “με κυριότερο, όμως, μέλημά μας, οι Σχολές που τυχόν μπορούν να δημιουργηθούν στην περιοχή μας να είναι βιώσιμες και όχι να ιδρύσουμε Σχολές απλά και μόνο για να ιδρυθούν”.