ΝΤΡΟΠΗ μας: Δεν υπάρχει Μνημείο Γενοκτονίας Θρακικού Ελληνισμού πουθενά στον Έβρο 107 χρόνια μετά!!!

ΝΤΡΟΠΗ μας: Δεν υπάρχει Μνημείο Γενοκτονίας Θρακικού Ελληνισμού πουθενά στον Έβρο 107 χρόνια μετά!!!

-Πέρασαν 107 χρόνια απ’ το “Μαύρο Πάσχα” των Θρακών και τους διωγμούς από την Τουρκία, υπάρχουν Μνημεία σε Δράμα, Κομοτηνή, όχι όμως στον Έβρο!!!

του ΚΩΣΤΑ ΠΙΤΙΑΚΟΥΔΗ


Πριν λίγες ημέρες, στις 6 Απριλίου, συμπληρώθηκαν 107 χρόνια από την κορύφωση των διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού, το 1914 με το “Μαύρο Πάσχα” των Θρακών και την εκδίωξη τους από τους Νεότουρκους, μετά απ’ όσα προηγήθηκαν εκ μέρους των Βουλγάρων.

Με αφορμή τις φετινές εκδηλώσεις για αυτή την… μαύρη επέτειο, πληροφορηθήκαμε ότι η ΕΠΟΦΕ (Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου), σκέφτεται και ζητάει την ίδρυση ενός Μνημείο Γενοκτονίας Θρακικού Ελληνισμού. Μάλιστα, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς που δεν χάνει ευκαιρίες για παρόμοιες καθαρά επικοινωνιακού επιπέδου κινήσεις ώστε να κερδίσει τις… εντυπώσεις, πρότεινε να τοποθετηθεί αυτό στο Φυλάκιο Ορεστιάδας για συμβολικούς λόγους, μετέχοντας στην συνάντηση των Προέδρων Κοινοτήτων με τους βουλευτές, όπου και ο ίδιος παρέστη.

Το Evros-news.gr θεωρεί ότι ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ, πρώτα απ’ όλα δική του που δεν το ανέδειξε στα 4 χρόνια ύπαρξης του, αλλά συνολικά αποτελεί ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΝΤΡΟΠΗ για όλους τους θεσμικούς του νομού Έβρου, που εδώ και δεκαετίες ΚΑΝΕΝΑΣ δεν φρόντισε να έχει ήδη ανεγερθεί έστω και ένα Μνημείο Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού σε κάποια πόλη ή περιοχή του Έβρου. Υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές, Νομάρχες παλαιότερα και ΑνΤιπεριφερειάρχες τώρα, δήμαρχοι, κοινοτάρχες, πρόεδροι συλλόγων και φορέων, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ δεν βρέθηκε να προχωρήσει και να υλοποιήσει την δημιουργία ενός τέτοιου Μνημείου.

Πουθενά επαναλαμβάνω, Ούτε καν στην Ορεστιάδα, την πόλη των προσφύγων, την πιο καινούρια του νομού μας, που δημιουργήθηκε από τους Θρακιώτες που εκδίωξαν οι Τούρκοι μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Μπορεί η πόλη αυτή να απέκτησε τα τελευταία χρόνια Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ έγινε αυτό (για να μην παρεξηγηθώ), αλλά ούτε η Ορεστιάδα που είναι η προσφυγούπολη των Θρακιωτών, ούτε η Αλεξανδρούπολη, ούτε το Διδυμότειχο, ούτε το Σουφλί, δεν διαθέτουν ένα Μνημείο Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού. Για τέτοια ΞΕΦΤΙΛΑ διαχρονικά εδώ και δεκαετίες για όλους εμάς τους Εβρίτες μιλάμε.

Δυο Μνημεία σε Δράμα και Κομοτηνή

Ευτυχώς που υπάρχουν τουλάχιστον, έστω και αν δημιουργήθηκαν και αυτά τα τελευταία χρόνια, δυο τέτοια Μνημεία στην Δράμα και την Κομοτηνή. Φρόντισαν γι’ αυτό οι Σύλλογοι Θρακιωτών των πόλεων, με την πολύτιμη συμπαράσταση και αρωγή των Μητροπολιτών τους. Στην Δράμα βρίσκεται στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων ο οποίος φιλοξενεί τα ιερά κειμήλια από τον ομώνυμο ναό στην Αδριανούπολη και κατέστη το κέντρο αναφοράς των Θρακιωτών προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Δράμας. Από το 2012 τοποθετήθηκε το πρώτο στην Ελλάδα, μνημείο για τα θύματα της γενοκτονίας των Θρακιωτών με πρωτοβουλία και έξοδα της Θρακικής Εστίας Δράμας και με τη συνδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας.

Το αντίστοιχο μνημείο στη μνήμη των θυμάτων των διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού από τους Βούλγαρους και τους Νεότουρκους στη διάρκεια του 20ου αιώνα εγκαινιάστηκε την Κυριακή 18 Μαρτίου στην Κομοτηνή. Το μνημείο ανεγέρθηκε στον αύλειο χώρο του ναού Αγίας Βαρβάρας, με μέριμνα της μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Εμείς στον Έβρο και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη φτιάξαμε (η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης δια του Σεβασμιωτάτου κ.Άνθιμου) από το 2011 παρακαλώ Μνημείο για τους πεσόντες Ρώσους στρατιώτες στην πόλη, αλλά για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού τίποτα. Ούτε στην πρωτεύουσα του νομού, ούτε στις άλλες πόλεις. Κρίμα. Κι είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι σε αυτό, αλλά πάνω και πρώτα απ’ όλα οι θεσμικοί του Έβρου εδώ και πολλές-πολλές δεκαετίες.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*