Διδυμότειχο: Σύσκεψη δημάρχου, Προέδρων Κοινοτήτων με Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, για αποκατάσταση ζημιών απ’ τις πλημμύρες

Σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, είχαν σήμερα το μεσημέρι στο Διδυμότειχο ο δήμαρχος Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων και εκπρόσωποι των αγροτών, για την αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών απ’ τις πλημμύρες 12ης Ιανουαρίου και 1η Φεβρουαρίου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό Αμφιθέατρο, με αποστάσεις και μάσκες για να τηρηθούν τα μέτρα αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού και ο κ.Μέτιος συνοδεύονταν από τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, τους περιφερειακούς συμβούλους Βασίλη Δελησταμάτη και Βασίλη Γαλάνη, τον Περιφερειακό Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Πρόδρομο Φωτακίδη, αλλά και τον επικεφαλής του ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης Δημήτρη Πανταζή και εκπρόσωπο της ΔΑΟΚ Έβρου κ.Τζιμοτούδη.  Παρούσα ήταν η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, που μάλιστα συνέβαλλε σε μια ουσιαστική συζήτηση για εξεύρεση λύσεων καταθέτοντας προτάσεις, ενώ τους τρεις βουλευτές Έβρου της Ν.Δ που δεν παρέστησαν, εκπροσώπησαν συνεργάτες τους. Το παρόν έδωσε και ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Χρήστος Τοκαμάνης.

Την συζήτηση συντόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Δελησταμάτης που γνωρίζει άριστα τα συγκεκριμένα ζητήματα ως εργαζόμενος στις υπηρεσίες αγροκτηνοτροφικού τομέα της Περιφέρειας. Οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων αλλά και των δύο ΤΟΕΒ της περιοχής που επίσης έδωσαν το παρόν, υπέβαλλαν ερωτήσεις και κατέθεσαν απόψεις και προτάσεις, με στόχο να βρεθούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσαν οι δυο σοβαρές πλημμύρες, κυρίως στην κοιλάδα του Ερυθροποτάμου και όχι μόνο. Μοναδική παραφωνία στην εποικοδομητική και ουσιαστική συζήτηση και την διάθεση όλων να βρεθούν λύσεις για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες, αποτέλεσαν ο Πρόεδρος των Αγροτικών Συνεταιρισμών Διδυμοτείχου Αξιώτης Καμπρούδης και ο γιος του. Πολλές φορές σχεδόν… ούρλιαζαν και με τις παρεμβάσεις τους λειτουργούσαν αποπροσανατολιστικά από την ουσία της συζήτησης, προκαλώντας την δυσφορία όλων των παρισταμένων.

Αρκετός χρόνος αφιερώθηκε στην επίλυση των προβλημάτων που υπέστησαν τα χωράφια και οι καλλιέργειες από τα φερτά υλικά και πως πρέπει αυτό να γίνει όταν το κόστος είναι μεγαλύτερο της αντικειμενικής αξίας αυτών. Αναζητήθηκε ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσουν τα χωράφια να καθαριστούν από τα υλικά αυτά και να μπορούν στη συνέχεια να καλλιεργηθούν, υπήρξαν διάφορες απόψεις και προτάσεις, με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο να ακούει προσεκτικά και να καταγράφει τις απόψεις όλων. Αποφασίστηκε να γίνει διεύρυνση της οριοθέτησης των περιοχών του δήμου Διδυμοτείχου που επλήγησαν από τις πλημμύρες, με υποβολή νέων αιτήσεων από χωριά της κοιλάδας του Ερυθροποτάμου που δεν συμπεριλήφθηκαν στην αρχική απόφαση του αρμόδιου υπουργείου, γιατί όπως είπε ο δήμαρχος Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, δεν κατατέθηκαν αιτήσεις από πληγέντες. Τώρα όμως που θα γίνει νέος κύκλος υποβολής αιτήσεων για τον καθαρισμό από φερτά υλικά, θα υποβληθεί νέο αίτημα μέσω της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Επίσης, εξετάστηκε το ζήτημα των καταστροφών στα αντλιοστάσια, αφού τα περισσότερα από τους Μεταξάδες ως το Ελληνοχώρι πλημμύρισαν και υπήρξαν καταστροφές σε ηλεκτρολογικά και όχι μόνο συστήματα τους. Τέλος, όσον αφορά την σοβαρή ζημιά στον δρόμο Πολιάς-Αβδέλλας που “έκοψε” στη μέση την επαρχιακή οδό προς τους Μεταξάδες και προσωρινά αποκαταστάθηκε μέσω παράκαμψης από ιδιωτική επιχείρηση, επειδή οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα καθυστερήσουν την αποκατάσταση, ο κ.Μέτιος τόνισε πως θα γίνει αποκατάσταση μέσω σωληνωτών με χρηματοδότηση αν απαιτηθεί από πόρους της Περιφέρειας. Το συζήτησε μάλιστα και κατ’ ιδίαν με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Μεταξάδων Χρήστο Κισσούδη που του το έθεσε μαζί με τον Τάκη Παπαδόπουλο από την Πολιά.

Μέτιος: Ξεκινάει το σπουδαίο έργο αντικατάστασης, υπογειοποίησης 

του αρδευτικού δικτύου ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου με 9,5 εκατ. ευρώ

Τόσο ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος όσο και ο Βασίλης Δελησταμάτης, ενημέρωσαν τους παρεβρισκόμενους για όσα έγιναν ως τώρα και τις ενέργειες που υπήρξαν προς τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές στην κοιλάδα του Ερυθροποτάμου:

  • Συντήρηση-αποκατάσταση αναχωμάτων Ερυθροποτάμου και ρεμάτων για τις πλημμύρες του 2020 ύψους 650.000 ευρώ. Έχει αναλάβει ήδη ανάδοχος και ξεκινάει τα έργα. Δεν προχώρησε νωρίτερα το έργο επειδή ο δήμος Διδυμοτείχου δεν είχε υποβάλλει πέρυσι αίτημα για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  • Επείγουσες παρεμβάσεις για αποκατάσταση λειτουργικότητας των αναχωμάτων και ρεμάτων στις περιοχές Λάδης, Πολιάς, Αλεποχωρίου, Αβδέλλας προϋπολογισμού 2.344.000 ευρώ
  • Επείγουσες παρεμβάσεις για αποκατάσταση λειτουργικότητας των αναχωμάτων και ρεμάτων στις περιοχές Ευγενικού και Ελαφοχωρίου προϋπολογισμού 1.587.000 ευρώ
  • Επείγουσες παρεμβάσεις για αποκατάσταση λειτουργικότητας των αναχωμάτων και ρεμάτων στις περιοχές Καρωτής, Μάνης, Κυανής, Κουφόβουνου και Διδυμοτείχου, προϋπολογισμού 1.468.000 ευρώ.
  • Επείγουσες παρεμβάσεις για αποκατάσταση λειτουργικότητας των αναχωμάτων και ρεμάτων στην περιοχή Βρυσικών, προϋπολογισμού 1.284.000 ευρώ

Τέλος, ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος και τα υπηρεσιακά στελέχη του ΕΛΓΑ και της ΔΑΟΚ που έφερε μαζί του αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς με τον περιφερειακό σύμβουλο ΒασίλΗ Δελησταμάτη, απάντησαν στις ερωτήσεις και απορίες των παρισταμένων Προέδρων Κοινοτήτων κα εκπροσώπων αγροτών και ΤΟΕΒ. Αυτό που ξεκαθάρισε ο κ.Μέτιος, είναι ότι δυστυχώς η Περιφέρεια ΑΜΘ δεν έχει την αρμοδιότητα να πραγματοποιήσει αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Έβρο αφού αυτό ανήκει στο Κράτος και μόνο να αποκαθιστά τις ζημιές σε αυτά και να κάνει συντηρήσεις.