Γκουγκουσκίδου: Με ευθύνες Μαυρίδη, Κυβέρνησης, δυσάρεστες οι εξελίξεις για την Πανεπιστημιακή Σχολή Ορεστιάδας

Γκουγκουσκίδου: Με ευθύνες Μαυρίδη, Κυβέρνησης, δυσάρεστες οι εξελίξεις για την Πανεπιστημιακή Σχολή Ορεστιάδας

 

Στις δυσοίωνες προοπτικές για την Σχολή Δασολογίας και Περιβάλλοντος του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα, τις οποίες παραδέχθηκε και ο ίδιος ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος κατά την πρόσφατη επίσκεψη του, αναφέρεται ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης “Δήμος Ορεστιάδας-Τόπος να Ζω” και η επικεφαλής της Μαρία Γκουγκουσκίδου.

Όπως αποκάλυψε το Evros-news.gr, ο κ.Συρίγος μιλώντας στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του δήμου… Διδυμοτείχου, γιατί αυτούς της Ορεστιάδας δεν τους συνάντησε για να ακούσει τις απόψεις τους, επεσήμανε ότι το Τμήμα Δασολογίας και Περιβάλλοντος είναι στον “αέρα” και υπάρχει κίνδυνος να έρθουν ελάχιστοι φοιτητές, μετά το νέο νόμο Κεραμέως, ο οποίος θα εφαρμοστεί κανονικά. Γι’ αυτό και η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου Ορεστιάδας αναφέρεται στις ευθύνες των Κυβερνήσεων διαχρονικά, σε αυτές της σημερινής Κυβέρνησης που έφερε και ψήφισε το νόμο Κεραμέως, αλλά και την στάση του δημάρχου Βασίλη Μαυρίδη, που όλα αυτά τα χρόνια δεν κάνει τίποτα για να αποτρέψει τις αρνητικές εξελίξεις:
Δυσάρεστες εκπλήξεις για την Πανεπιστημιακή Σχολή της πόλης μας έκρυβε δυστυχώς η επίσκεψη του Υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου.
Ο Υφυπουργός Παιδείας, στις συναντήσεις που πραγματοποίησε με τον Δήμαρχο Ορεστιάδας και με τους εκπροσώπους της Πανεπιστημιακής Σχολής, στις οποίες δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, παρά τη σημαντικότητα του θέματος και την κρισιμότητα των περιστάσεων, όχι μόνο δεν είπε κουβέντα για την ίδρυση νέου Τμήματος στην πόλη μας, αλλά, ούτε λίγο ούτε πολύ, προανήγγειλε το κλείσιμο του Τμήματος Δασολογίας της Πανεπιστημιακής μας Σχολής.
Χωρίς καμία συναίσθηση της ευθύνης του ως Υφυπουργός Παιδείας και χωρίς καμία αντίδραση από τον συνυπεύθυνο Δήμαρχο Ορεστιάδας, διατύπωσε την πρόβλεψη ότι το Τμήμα Δασολογίας, ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα με πολύ υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο, με μία πλήρη και δραστήρια ομάδα 20 πανεπιστημιακών καθηγητών, το μοναδικό τμήμα που παρέχει στους αποφοίτους του και διδακτική επάρκεια, κινδυνεύει να μείνει με ελάχιστους φοιτητές, γεγονός που αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την επιβίωσή του.
Υπεύθυνες για την απαξίωση του Τμήματος Δασολογίας αλλά και όλης της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δήμου μας είναι οι διαχρονικές επιλογές των ελληνικών κυβερνήσεων στην εκπαιδευτική πολιτική για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι οποίες οδήγησαν στην απαξίωση των Περιφερειακών Πανεπιστημίων σε όφελος των Κεντρικών, με κορωνίδα τον πρόσφατα ψηφισμένο “νόμο Κεραμέως” και τη θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Υπεύθυνος όμως είναι και ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Βασίλης Μαυρίδης με τη δημοτική του αρχή, η οποία δεν έκανε το παραμικρό όλα αυτά τα χρόνια στην κατεύθυνση της στήριξης της Πανεπιστημιακής μας Σχολής και της δημιουργίας στην πόλη μας ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για τους φοιτητές και τους καθηγητές.
Καλούμε, έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, μια ανάσα πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις, τον Δήμο Ορεστιάδας να βγει μπροστά, να πάρει πρωτοβουλίες και να σταματήσει την απαξίωση και δυσφήμιση που υφίσταται το Τμήμα Δασολογίας της πόλης μας.
Προτείνουμε, ο Δήμος Ορεστιάδας να επιδοτήσει τη στέγαση των φοιτητών του Τμήματος Δασολογίας και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο να κάνει ευρέως γνωστή την παροχή αυτή έτσι ώστε κάθε υποψήφιος να γνωρίζει ότι αν εισαχθεί στο Τμήμα Δασολογίας Ορεστιάδας θα έχει δωρεάν στέγαση.
Ζητούμε την άμεση σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων. Η Πανεπιστημιακή μας Σχολή κινδυνεύει.
Ορεστιάδα 14 Απριλίου 2021
ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ | ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ
Μαρία Γκουγκουσκίδου