Κουρτίδης: Ο διπλός ρόλος Τοψίδη, επικεφαλής αντιπολίτευσης και Πρόεδρος Επιμελητηρίων, δημιούργησε το πρόβλημα στην ΔΕΣΜ-ΟΣ

Κουρτίδης: Ο διπλός ρόλος Τοψίδη, επικεφαλής αντιπολίτευσης και Πρόεδρος Επιμελητηρίων, δημιούργησε το πρόβλημα στην ΔΕΣΜ-ΟΣ

Τα πράγματα με το όνομα τους για όσα συμβαίνουν στην εταιρεία ΔΕΣ-ΜΟΣ Α.Ε της Περιφέρειας ΑΜΘ και τις καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων της Μη Επιστρεπτέας Ενίσχυσης στις επιχειρήσεις, είπε ο Περιφερειακός σύμβουλος Ξάνθης Κωνσταντίνος Κουρτίδης.

Ο κ.Κουρτίδης, που ορίστηκε τακτικός εκπρόσωπος της ΠΑΜΘ στην Γενική Συνέλευση της ΔΕΣΜ-ΟΣ για όλη την περιφερειακή περίοδο, ήτοι έως τις 31/12/2023, αντικαθιστώντας τον παραιτηθέντα – για προσωπικούς λόγους – κ. Ναλμπάντη, μίλησε στο thraki.com.gr kai eντόπισε την «ρίζα» του προβλήματος που προκαλεί όλη αυτήν την καθυστέρηση, στον «διττό» επί της ουσίας ρόλο του κ. Χριστόδουλου Τοψίδη. ;Oπως σημειώνει χαρακτηριστικά «έρχεται σε αντίθεση ο ρόλος του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης με τον ρόλο του επικεφαλής των επιμελητηρίων».

Ο ίδιος επισήμανε μεταξύ άλλων, την δυσαρέσκεια του ωφελουμένου – από την ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ – επιχειρηματικού κόσμου, τονίζοντας ότι η παρουσία του στην Γενική Συνέλευση της ΔΕΣΜ-ΟΣ στις 19/4/2021 δεν θα έχει ως στόχο την αντιδικία αλλά την «γλώσσα της αλήθειας».

ΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΔΕΣΜ-ΟΣ

Ειδικότερα ο κ. Κουρτίδης εξήγησε αρχικά στην «Θ» ότι:

Η ΔΕΣΜ-ΟΣ είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία στην οποία η περιφέρεια είχε ένα ποσοστό κοντά στο 50%, τα επιμελητήρια (όλα μαζί) και υπήρχε και το πανεπιστήμιο που είχε ένα πολύ μικρό ποσοστό, αλλά το δικό του ποσοστό, έδινε την πλειοψηφία σε κάποιον. Ωστόσο ποτέ δεν ανέκυψαν θέματα πλειοψηφίας ή μειοψηφίας με τα επιμελητήρια, στο παρελθόν. Υπήρχε πάντοτε αγαστή συνεργασία, πάντοτε συνεργαζόμασταν γιατί δεν είχαμε να χωρίσουμε τίποτα. Η ΔΕΣΜ-ΟΣ είναι μια συγκεκριμένη εταιρεία, ένας φορέας που επιτελεί ένα έργο, παίρνει προγράμματα, τα ολοκληρώνει, τα ελέγχει και προχωρά στην δουλειά του. Άρα ποτέ δεν υπήρχαν αντιδικίες και προβλήματα. Τα επιμελητήρια έχουν τον δικό τους ρόλο, η περιφέρεια τον δικό της και τα πανεπιστήμια έχουν τον δικό τους ρόλο.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ – ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ «ΝΤΟΜΙΝΟ» ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Ακολούθως ο κ. Κουρτίδης, τόνισε ότι:

Κάποια στιγμή όμως, τα επιμελητήρια αποφάσισαν να έρθουν σε «αντιπαράθεση» με την περιφέρεια. Τα επιμελητήρια λένε ότι φταίει η περιφέρεια, η περιφέρεια λέει ότι φταίνε τα επιμελητήρια και εγώ πιστεύω ότι η ειδοποιός διαφορά είναι το γεγονός ότι ένας πρόεδρος των επιμελητηρίων είναι και η αντιπολίτευση στην περιφέρεια. Η πολιτική μου άποψη είναι ότι έρχεται σε αντίθεση ο ρόλος κάποιου ο οποίος είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην περιφέρεια σε σχέση με τον ρόλο του ως επικεφαλής των επιμελητηρίων. Αυτοί οι δύο ρόλοι, πλέον δεν μπορούν να κινηθούν παράλληλα. Είναι αντίθετοι. Κάποια στιγμή τα επιμελητήρια, επικαλέστηκαν ότι «η περιφέρεια δεν κατέβαλε το κεφάλαιό της» (εδώ δεν έχουμε μετοχική εταιρεία, αλλά αστική – μη κερδοσκοπική) και ήρθαν αυτοί να καλύψουν το κεφάλαιο της περιφέρειας για να αποκτήσουν την πλειοψηφία.

Αυτό προκάλεσε ακυρότητα της αποφάσεως και από αυτό και μετά – σαν «ντόμινο» – δημιουργήθηκαν και πάρθηκαν αποφάσεις οι οποίες οδήγησαν σε λάθος καταστάσεις και τελικά οδηγηθήκαμε σε ένα τέλμα, διότι τα επιμελητήρια θέλουν να διαχειριστούν τα χρήματα που έβγαλε ο Περιφερειάρχης (που έβγαλε την Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή και είπε στην ΔΕΣΜ-ΟΣ ότι θα ελέγξει τα δικαιολογητικά για να δοθούν τα χρήματα). Δεν στρέφομαι κατά των επιμελητηρίων, αλλά δεν μπορείς εσύ, σαν αντιπολίτευση της περιφέρειας, να θέλεις να αναλάβεις την επιχείρηση που θα ελέγξει τα χρήματα που δίνει η περιφέρεια στους ανθρώπους και να πεις «όλα καλά» ή  «όλα άσχημα». Άρα εδώ έχουμε ένα πολιτικό θέμα και ένα θέμα σύγκρουσης συμφερόντων, που μας δημιουργεί αυτά τα θέματα.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΣΜ-ΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Επίσης ο κ. Κουρτίδης, υπογράμμισε ότι:

Το γεγονός ότι υπάρχει μια σύγκρουση επιμελητηρίων και περιφέρειας, καθυστερεί την λειτουργία της ΔΕΣΜ-ΟΣ και καθυστερεί τον έλεγχο των συγκεκριμένων προτάσεων, δημιουργεί δυσαρέσκεια. Τα επιμελητήρια λένε «δεν φταίμε εμείς αλλά ο περιφερειάρχης που δεν συνεργάζεται μαζί μας», αλλά το ζήτημα είναι ότι η αντιπολιτευτική τακτική «πιάνει». Δηλαδή ο κόσμος έχει δυσαρέσκεια για τον απλούστατο λόγο ότι δεν συνεργάζονται οι εταίροι της ΔΕΣΜ-ΟΣ και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το «δάκτυλό» μας, με σκοπό να ελεγχθούν τα έγγραφα που υποβάλλουν οι πολίτες για να πάρουν την ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ (και όχι μόνον).

Οι επιπτώσεις που έχει όλο αυτό, είναι η καθυστέρηση και η δυσαρέσκεια για έναν άνθρωπο που έτρεξε να την βγάλει και αυτός είναι ο Περιφερειάρχης. Έτρεξε πραγματικά να βγάλει 90 εκατομμύρια και μάλιστα ακολούθησε μια πολιτική, διαφορετική από των άλλων περιφερειών. Είπε δηλαδή ότι «εγώ θα δώσω λίγα σε πολλούς, παρά πολλά σε λίγους». Και εδώ τίθεται ένα θέμα, διότι αυτά που δίνει ο περιφερειάρχης – ενώ οι άλλες περιφέρειες τα δίνουν σε σχέση με τα επιμελητήρια σε μέλη των επιμελητηρίων – τα δίνει διευρυμένα σε άτομα που μπορούν να τα λάβουν. Έχει βάλει μέσα και τους επιστήμονες, έχει βάλει γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές κ.ο.κ. Έχει διευρύνει δηλαδή την «γκάμα» των επαγγελματιών που θα πάρουν την ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ. Δεν λέω ότι υπάρχει κακία, πρόθεση ή δόλος. Εγώ λέω πραγματικά περιστατικά.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΟΘΥΜΙΑ, ΠΑΜΨΗΦΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ – ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΩ ΝΑ ΑΝΤΙΔΙΚΗΣΩ ΣΤΗΝ ΓΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΜΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Ακολούθως ο ίδιος, επισήμανε επίσης ότι:

Εμάς σκοπός μας είναι, τα κονδύλια που δίνουμε σαν περιφέρεια να ελέγχονται και να προχωράμε άνετα και όμορφα στις καταβολές των χρημάτων που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο κόσμος. Δεν μπορεί εδώ να υπάρχει αντιπολίτευση, συμπολίτευση, περιφέρεια, επιμελητήρια, αντιδικίες κλπ. Πρέπει να υπάρχει ομοθυμία, παμψηφία, στόχος να βοηθήσουμε τον κόσμο. Προσωπικά δεν θα πάω σε μια Γενική Συνέλευση για να αντιδικήσω με τα επιμελητήρια. Θα πάω να μιλήσω με την γλώσσα της αλήθειας και να θέσω στους άλλους το τι πρέπει να γίνει. Πιστεύω ότι πλέον, πρέπει να ολοκληρωθούν όλες αυτές οι καταστάσεις και να προχωρήσουμε.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ – ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ Η «ΤΑΚΤΙΚΗ» – ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΝΟΜΙΚΑ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΑΜΘ, η περιφέρεια θα προσφύγει εκ νέου για την ΔΕΣΜ-ΟΣ.

Κάτι για το οποίο ο κ. Κουρτίδης, υπογράμμισε ότι:

Εδώ υπάρχουν πάρα πολλά νομικά θέματα. Πρώτον, σας είπα ότι τα επιμελητήρια αποφάσισαν να καλύψουν το κεφάλαιο, ενώ δεν είχαν το δικαίωμα αυτό. Η περιφέρεια, θεωρεί ότι με αυτήν την συμπεριφορά υπάρχει απόλυτη ακυρότητα, υπάρχει μια συμπεριφορά η οποία είναι και απαράδεκτη με την λογική ότι «εσύ θέλεις να πάρεις και να ελέγχεις τα χρήματα που δίνει η περιφέρεια στους πολίτες της και να την «πετάς» έξω από τις διεργασίες, ενώ η περιφέρεια δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνεργαστεί με τα ΕΒΕ». Βέβαια τα ΕΒΕ λένε το αντίθετο. Εμένα το θέμα μου είναι ότι αν υπάρχει καλή πρόθεση, μπορούμε να προχωρήσουμε. Αλλά από  την στιγμή που «πετάς» την περιφέρεια έξω, από την στιγμή που υπάρχει ακυρότητα στον τρόπο με τον οποίο προσπαθείς να πάρεις μια εταιρεία στα χέρια σου, όπως καταλαβαίνετε δημιουργούνται διενέξεις και διαπληκτισμοί. Τα επιμελητήρια προσπαθούν να δείξουν ότι αυτοί δίνουν τα χρήματα στον κόσμο, ότι αυτοί βοηθούν τον κόσμο και ποιο είναι το αποτέλεσμα;  Να υπάρχει δυσαρέσκεια και να έχει δίκιο ο κόσμος. Υπάρχει η «λογική» ότι όλο αυτό θα στραφεί κατά του περιφερειάρχη και αντιπολιτευτικά είναι μια τακτική. Εγώ το θέτω έτσι και εύχομαι να κάνω λάθος και να υπάρξει συνεργασία και να δοθούν τα χρήματα στους ανθρώπους.

Τα επιμελητήρια είχαν συμφωνήσει και είχαν δηλώσει στην προηγούμενη ΓΣ ότι θα αφήσουν τα πράγματα όπως είναι, ότι θα συνεργάζεται η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος (που είναι από τα ΕΒΕ), ότι θα υπάρχει μια αρμονική συνεργασία, ότι θα συναποφασίζουν και οι δύο μαζί και ότι δεν θα προχωρήσουν στην υλοποίηση της αποφάσεως που πήραν στην ΓΣ μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της κύριας αγωγής. Τελικά συνεχίζουν τις διαδικασίες στην Γενική Συνέλευση και εγώ ζήτησα τα έγγραφα για να ενημερωθώ τόσο νομικά όσο ουσιαστικά και πολιτικά και για να μπορώ να δω τι θα κάνω με όλα αυτά τα θέματα.

Πηγή: thraki.com.gr