ΚΥΤ Φυλακίου: Η Κυβέρνηση προχωράει στην επέκταση, ο Μαυρίδης μπλόκαρε τις παραιτήσεις όλων και η Επιτροπή Αγώνα διαλύθηκε

ΚΥΤ Φυλακίου: Η Κυβέρνηση προχωράει στην επέκταση, ο Μαυρίδης μπλόκαρε τις παραιτήσεις όλων και η Επιτροπή Αγώνα διαλύθηκε

Την στιγμή που η Κυβέρνηση προχωράει κανονικά στην υλοποίηση των σχεδίων της για επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου στα 33,7 στρέμματα και την αύξηση χωρητικότητας του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ, οι ενέργειες και αποφάσεις του δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη προκαλούν τεράστια ερωτηματικά.

Όλα δείχνουν ότι μοναδική του έγνοια και στόχος είναι να αποποιηθεί τις σημαντικές ευθύνες του για την κατάσταση και τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί, με τους λανθασμένους χειρισμούς και την αδράνεια του επί μήνες, γι’ αυτό κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες να τις μεταθέσει. Σε αυτό μάλιστα έχει “επιστρατεύσει” τελευταία και τους “εξαφανισμένους” και… ανύπαρκτους για μεγάλο χρονικό διάστημα δημοτικούς του συμβούλους και Αντιδημάρχους, που καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες να μεταβληθούν σε “κολυμβήθρες του Σιλωάμ” για τον δήμαρχο τους. Όπως ο Πάλλας, ο Αρχοντίδης και ο Καραγιάννης, οι οποίοι επιχειρούν… γλύφοντας τον με ελεεινό τρόπο, όπως έκαναν στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, να τον… βγάλουν λάδι. Μόνο γέλιο όμως προκαλούν, όταν ήταν από τον Σεπτέμβριο… στρατιωτάκια ακούνητα και αμίλητα στις προσταγές του “αφεντικού” τους.

Οι νέες εξελίξεις έχουν ως εξής:

 • Αν και ο δήμαρχος Ορεστιάδας, μετά την επίσκεψη του στην Αθήνα, όπου συνάντησε 4 συναρμόδιους υπουργούς εντελώς μόνος στις 11 Μαρτίου, τους Μηταράκη, Χρυσοχοίδη, Στεφανή και Λιβάνιο, διαβεβαίωνε ότι ως τα τέλη Μαρτίου θα έρθει στην Ορεστιάδα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και θα σταλούν τα Τεχνικά Δελτία, τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη. 
 • Φτάνουμε στο Πάσχα και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης που άλλες φορές έρχονταν στον Έβρο… κάθε τρεις και λίγο, δεν εμφανίστηκε ακόμα. Την ίδια στιγμή, αντί για Τεχνικά Δελτία ο Νότης Μηταράκης “βομβαρδίζει” με αποφάσεις στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ που αναφέρουν αναλυτικά στα έργα που προχωράει η Κυβέρνηση. Μέχρι και… ΤΟΥΝΕΛ 35 μέτρων αναφέρεται ότι θα κατασκευαστεί. 
 • Παρ’ ότι είναι “ηλίου φαεινότερο” ότι η… light αντιμετώπιση της κατάστασης και το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα, τα υπουργεία Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη προχωρούν στον σχεδιασμό τους, οι δυναμικές αντιδράσεις που συχνά προαναγγέλει με δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ο κ.Μαυρίδης, δεν φαίνονται πουθενά.

 • Καμιά δικαστική προσφυγή προκειμένου ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΤΟΥΝ οι εξελίξεις, εναντίον αποφάσεων μπορούν να προσβληθούν είτε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είτε σε άλλα αρμόδια δικαστήρια. Έτσι τουλάχιστον διαβεβαιώνουν αρκετοί νομικοί ότι θα έπρεπε να συμβεί και μάλιστα έχουν κάνει ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ και εισηγήσεις στον δήμαρχο Ορεστιάδας, αλλά αυτός… ΤΙΠΟΤΑ.
 • Αντίθετα, στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο που έγινε με τηλεδιάσκεψη, επανέλαβε ότι ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ούτε αυτός ούτε οι δημοτικοί του σύμβουλοι και έτσι ΜΠΛΟΚΑΡΕ μια δυναμική αντίδραση που θα… ταρακουνούσε τα πράγματα και θα δημιουργούσε αίσθηση. Κι όλα αυτά ενώ με τις τοποθετήσεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων είχαν προτείνει τη σύσσωμη παραίτηση του συμβουλίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στη συνέχιση των μονομερών ενεργειών από μέρους της Κυβέρνησης.
 • Η πρόταση τους απορρίφθηκε από τον Βασίλη Μαυρίδη και τους συμβούλους της παράταξής του, με το επιχείρημα ότι «οι παραιτήσεις θα βόλευαν μόνο τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς». Ενώ η δική τους αδράνεια επί μήνες, που συνεχίζεται και τώρα, βλέπουμε πόσο τους έχει σταματήσει αφού η επέκταση προχωράει κανονικά, όπως και η αύξηση χωρητικότητας κατά 240 άτομα.

 • Έτσι αποφασίστηκε η διάλυση της 6μελούς Επιτροπής Αγώνα, αφού οι επικεφαλής των παρατάξεων μειοψηφίας συμφώνησαν πως «έχει ολοκληρώσει το έργο της και δεν έχει να προσφέρει κάτι άλλο», προτείνοντας, παράλληλα, να μεταφερθεί στο δημοτικό συμβούλιο η ευθύνη λήψης αποφάσεων για τις επόμενες ενέργειες.
 • Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τον δήμαρχο και την παράταξη του και έτσι έχουμε το εξής οξύμωρο. Ο Βασίλης Μαυρίδης που αντιδρούσε στις κατά καιρούς προτάσεις για ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ της Επιτροπής Αγώνα με τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.Δαμασκηνό, τους άλλους δημάρχους του Έβρου και τους Αντπεριφερειάρχες Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς και Υγείας ΑΜΘ Κώστα Βενετίδη, ώστε να δοθεί πανεβρίτικος χαρακτήρας στην διεκδίκηση, με το επιχείρημα ότι με 10 άτομα η Επιτροπή Αγώνα θα ήταν… δυσκίνητη και αναποτελεσματική, τώρα αποδέχθηκε να αποφασίζει ένα δημοτικό συμβούλιο με… 33 άτομα!!! 

Επίσης στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο αποφασίστηκε να απευθυνθεί πρόσκληση προς τους κυβερνητικούς βουλευτές του Έβρου να παραστούν στην επόμενη συνεδρίαση, τη Μεγάλη Τρίτη, 27 Απριλίου, έχοντας λάβει την επίσημη κυβερνητική απόφαση, συνοδευόμενη από τεχνικά δελτία, αναφορικά με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τις δομές του Φυλακίου. Κι εδώ αναπόφευκτα προκύπτουν τα ερωτήματα:

 • Οι κυβερνητικοί βουλευτές αλλά και η Νατάσα Γκαρά απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ, κλήθηκαν πριν λίγο καιρό και στο Φυλάκιο Ορεστιάδας για τον ίδιο λόγο, παρουσία τότε της Επιτροπής Αγώνα και των Προέδρων 29 Τοπικών Κοινοτήτων. Συζήτησαν όλοι επί ώρες, μάλιστα 50 άτομα στοιβαγμένα στην μικρή αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών Φυλακίου εν μέσω πανδημίας κορονοϊού και προέκυψε το γνωστό… light ψήφισμα που αμφιβάλλουμε αν καν το διάβασαν οι αρμόδιοι υπουργοί.
 • Ζητείται από τους Τάσο Δημοσχάκη, Χρήστο Δερμεντζόπουλο και Σταύρο Κελέτση, να ενημερώσουν το δημοτικό συμβούλιο για την επίσημη κυβερνητική απόφαση. Μα είναι γνωστή αυτή και δημοσιεύθηκε με κάθε επισημότητα στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Γίνεται επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου στα 33,7 στρέμματα που νοικιάστηκαν για 10 χρόνια (5+5) με 1.000 ευρώ το στρέμμα. 
 • Θα δαπανηθούν 22,3 εκατ. ευρώ για τα έργα που θα πραγματοποιηθούν στον συγκεκριμένο χώρο. Τεράστιο ποσό, που θα μπορούσε να είναι αρκετό ακόμα και για έργα σε… 72 στρέμματα ή και 150 στρέμματα (και δεν αναφέρω τυχαία αυτά τα νούμερα)

 • Θα δημιουργηθεί ΤΟΥΝΕΛ 35 μέτρων, επειδή οι εκτάσεις που νοικιάστηκαν είναι απέναντι και μεσολαβεί δρόμος.
 • ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ κατά 240 ΑΤΟΜΑ η ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Φυλακίου.

Άρα, πόσο πιο επίσημη θέλουν την κυβερνητική απόφαση ο κ.Μαυρίδης και οι υπόλοιποι. Το θέμα είναι τι θα κάνουν για να αποτρέψουν όλο αυτό και επίσης, γιατί ο δήμαρχος Ορεστιάδας δεν κινήθηκε να αποτρέψει τις συγκεκριμένες εξελίξεις. Για… μικρά παιδιά είναι η ΧΟΝΤΡΟΚΟΜΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ αποποίησης των ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥ στο συγκεκριμένο θέμα, όσο και αν προσπαθούν τα “παπαγαλάκια” του τύπου Πάλλα, Αρχοντίδη και Καραγιάννη να τον βοηθήσουν. Με βάση όλα αυτά, μόνο… γέλιο προκαλεί η ενέργεια που έκανε ο Βασίλ’ ς όπως τον λένε οι φίλοι του, να καλέσει σε «διατήρηση της ενότητας» και συνέχιση της διεκδίκησης και του κοινού αγώνα κατά κάθε σχεδιασμού επέκτασης ή αύξησης της χωρητικότητας των δομών του Φυλακίου.

Ποια διατήρηση της ενότητας με τους τρεις προαναφερόμενους Αντιδημάρχους να προσπαθούν να… δείξουν ως υπεύθυνους για τις αρνητικές εξελίξεις όλους τους άλλους, εκτός από τον ΒΑΣΙΚΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟ των λανθασμένων χειρισμών. Τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη.